Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Αρχίζει η μάχη για τις «πράσινες» επενδύσεις

Αρχίζει η μάχη για τις «πράσινες» επενδύσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αρχίζει η μάχη για τις «πράσινες» επενδύσεις

Η μάχη για το κατά πόσον μπορεί να καταχωριστεί ως «πράσινη» η επένδυση σε πετρέλαιο, λιθάνθρακα και πυρηνική ενέργεια αναμένεται να αρχίσει σήμερα, καθώς ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για τη θέσπιση κανόνων γύρω από τις βιώσιμες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο του σχεδίου της Ε.Ε. να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο στον κόσμο που το 2050 δεν θα επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον αλλά και για να διευρύνει την αγορά «πράσινων» ομολόγων και «πράσινων» τίτλων, η Κομισιόν έχει προτείνει τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας. Αν η Ε.Ε. καθυστερήσει να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις σε σχέση με το πόσο «πράσινες» είναι, μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές και να τους απομακρύνει από τους τίτλους που είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο. Αναμένεται να φέρουν τις πλέον συντηρητικές χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε αντιπαράθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έχει ισχυρή επιρροή το κόμμα των Πρασίνων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει από τον Μάιο του 2018 τη θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του «πράσινου ξεπλύματος», δηλαδή της τακτικής των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων να διεκδικούν περιβαλλοντικά εύσημα που δεν δικαιούνται σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τις θέσεις της Κομισιόν. Πολλοί ευρωβουλευτές, όμως, θέλουν μια πιο τολμηρή προσέγγιση και ζητούν να καθοριστεί με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη βιώσιμη και στη μη βιώσιμη επένδυση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει πως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βιώσιμη» η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων όπως ο λιθάνθρακας. Το Συμβούλιο και η Κομισιόν προτιμούν μια νομοθεσία που θα προβλέπει μια πιο ευρεία διαβάθμιση και όχι έναν καθορισμένο κατάλογο «πράσινων» επενδύσεων ώστε να μένει ανοικτή η πόρτα να θεωρηθεί βιώσιμη, για παράδειγμα, η πυρηνική ενέργεια. «Επί του παρόντος στόχος μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις με τα κράτη-μέλη και τους παρατηρητές για τις καλύτερες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί» σχολίασε σχετικά εκπρόσωπος της Κομισιόν και προσέθεσε πως «όσα κράτη-μέλη είναι πρόθυμα θα προχωρήσουμε προοδευτικά προς την ανάπτυξη κοινής προσέγγισης».

Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο ευελπιστούν πως θα έχουν θεσπιστεί νόμοι και ρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του 2021 και θα έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2022. Αν, πάντως, δεν έχει καθοριστεί ποια είναι «πράσινη» επένδυση και ποια δεν είναι, οι ευρωβουλευτές εκτιμούν πως η διαδικασία θα καθυστερήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας. Σε αντίθεση με άλλους τίτλους που έχουν εκδοθεί σε δολάρια, στην αγορά των «πράσινων» ομολόγων, οι περισσότερες εκδόσεις είναι σε ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη τραπεζών αυτά τα «πράσινα» ομόλογα προσφέρουν μια ευκαιρία στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text