Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Τον Νοέμβριο η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο

Τον Νοέμβριο η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τον Νοέμβριο η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο

Υστερα από αλλεπάλληλες αναβολές που οδήγησαν σε καθυστέρηση τριών ετών, αλλά και δύο μήνες μετά τα καταστρεπτικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις της, η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ, η Aramco, οδεύει προς την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στις 3 Νοεμβρίου. Το Ριάντ σκοπεύει να πουλήσει περίπου το 3% των μετοχών της γιγαντιαίας εταιρείας ώστε να εξασφαλίσει περί τα 20 δισ. δολ. Στη διάρκεια του περασμένου έτους είχε κέρδη ύψους 111 δισ. δολαρίων και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είχε έσοδα 46,9 δισ. δολαρίων. Φιλοδοξία του Σαουδάραβα πρίγκιπα και ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου των Σαούδ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είναι να αποτιμηθεί η εταιρεία στα 2 τρισ. δολάρια. Αν επιτύχει αυτή την αποτίμηση, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή της Ιστορίας.

Επενδυτές, αναλυτές και παράγοντες της αγοράς διατηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον θα επιτύχει τον φιλόδοξο αυτόν στόχο. Οι αμφιβολίες για την αποτίμηση της Aramco ήταν, μεταξύ άλλων, και η αιτία που αναβλήθηκε τόσες φορές το φιλόδοξο σχέδιο. Το Ριάντ έχει επιστρατεύσει τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, μεταξύ των οποίων τις JP Morgan και Goldman Sachs, να προετοιμάσουν την αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, οι τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τον πρίγκιπα ότι οι επίδοξοι επενδυτές πιθανότατα θα αποτιμήσουν την εταιρεία πολύ λιγότερο και ενδεχομένως στο 1,5 τρισ. δολάρια. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, η Aramco θα αποτελεί έναν κολοσσό στις αγορές μετοχών καθώς η αξία της θα υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη των ανταγωνιστριών της πετρελαϊκών.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει, ωστόσο, πως η Aramco σχεδιάζει νέο γύρο επαφών με τους επίδοξους επενδυτές της προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην επιδιωκόμενη αποτίμηση και στις εκτιμήσεις των επενδυτών. Πηγές προσκείμενες στην υπόθεση δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα πως για τον λόγο αυτό έχει και πάλι παραταθεί κάπως το χρονοδιάγραμμα της αρχικής δημόσιας εγγραφής που δρομολογείται για τις 17 Νοεμβρίου. Και αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα, ενδέχεται και πάλι να παραταθεί περαιτέρω. Σημειωτέον ότι η Aramco προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς προ μηνών πούλησε ομόλογα αξίας 12 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, που ανακοινώθηκε από τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν το 2016, θα γίνει σε ένα κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή καλλιεργεί αμφιβολίες για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων και των πετρελαϊκών κολοσσών. Μπορεί, έτσι, να είναι ακόμη ένας αρνητικός παράγων που θα περιορίσει την αποτίμηση της Aramco. Ηδη το Temasek, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, που θα μπορούσε να είναι ανάμεσα στους μεγάλους επενδυτές στη σαουδαραβική εταιρεία, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επενδύει πλέον σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Και βέβαια, οι φιλοδοξίες της Aramco έχουν περιοριστεί και σε άλλο επίπεδο. Είχαν ενδιαφερθεί για την αρχική δημόσια εγγραφή της τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου και συγκεκριμένα της Νέας Υόρκης, του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου. Μέχρι στιγμής, όμως, η κολοσσιαία εταιρεία φαίνεται πως θα εισαχθεί μόνον στο σαφώς λιγότερο γνωστό χρηματιστηρίου του Ριάντ, το Tadawul.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text