Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σοβαρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Σοβαρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σοβαρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι σε θαλάσσια περιοχή πλησίον της Κρήτης υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για  μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, έχει στη διάθεσή της η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Τα στοιχεία αυτά περιήλθαν αρχικά στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων το Χριστούγεννα του 2015 και προέρχονται από τις σεισμικές καταγραφές που έκανε η νορβηγική εταιρεία PGS  στην περιοχή της Κρήτης.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας, τότε εντοπίστηκε στις σεισμικές καταγραφές γεωλογική "τομή”, που προσομοιάζει και είναι ανάλογη της δομής του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ, στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Το Ζορ ανακαλύφθηκε το 2015 από την εταιρεία Eni, αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της Αν. Μεσογείου με πόρους 850 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και άλλαξε συνολικά τα δεδομένα γύρω από τις έρευνες που γίνονται για κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή.

Τότε, στα τέλη του 2015, η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε "Τάλως” και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια ως δέλεαρ προκειμένου να αποφασίσουν να εμπλακούν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, μεγάλα ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ικανά να φέρουν σε πέρας ένα τόσο απαιτητικό όσο και ελπιδοφόρο εγχείρημα.

Ως προς το πιθανό μέγεθος του ενδεχόμενου κοιτάσματος, με βάση τα σεισμικά στοιχεία της PGS πραγματοποιήθηκαν ογκομετρήσεις οι οποίες έδειξαν ότι εφόσον υπάρχει φυσικό αέριο στη συγκεκριμένη δομή, τότε αυτό θα είναι της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ή αλλιώς των 280 δισ. κυβικών μέτρων. Το ενδεχόμενο αυτό μέγεθος ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη ή με το δεύτερο μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ. Σημειώνεται ότι στελέχη των ΕΛΠΕ έχουν κατά καιρούς προϊδεάσει για τις θετικές ενδείξεις που υπάρχουν σε σχέση με την Κρήτη.

Ασχολούνται μόνο με μεγάλα κοιτάσματα

Το 2016, όταν η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil αναλάμβανε την εκμετάλλευση του οικοπέδου 10 στην Κύπρο, Αμερικανός αξιωματούχος, είχε δηλώσει με νόημα ότι "ένα μεγαθήριο όπως η ExxonMobil δε χάνει τον καιρό της σε μικρά κοιτάσματα”.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, τα στοιχεία των ερευνών της PGS στάθηκαν ικανά ώστε δύο από τις μεγαλύτερες  πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, η γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobil, να πάρουν την απόφαση να συμμετάσχουν μαζί με τα ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευση των 2 θαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη. Πρόκειται για τις συμβάσεις που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που επικυρώθηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο (χωρίς την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι και η κυβέρνηση έχει την ίδια αίσθηση, ότι δηλαδή στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, η παρουσία δύο μεγάλων ονομάτων της πετρελαϊκής βιομηχανίας, μεταφράζεται σε υψηλές προσδοκίες για την ύπαρξη σοβαρών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Πράγματι τον περασμένο Μάρτιο, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil αρμόδιος για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας Τρίσταν Άσπρει είχε αναφερθεί στη συμμετοχή της αμερικανικής εταιρείας στην παραχώρηση της Κρήτης και είχε υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της ExxonMobil να προχωρήσει γρήγορα τις έρευνες.

50 έως 70 χρόνια

Για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που καλλιεργούν οι σεισμικές καταγραφές θα πρέπει να προηγηθεί η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων που θα πιστοποιήσουν την ύπαρξη κοιτάσματος αλλά και το πραγματικό μέγεθός του. Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι ογκομετρήσεις των σεισμικών καταγραφών τότε τα 280 δισ. κυβικά μέτρα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς αερίου για μια περίοδο 50 έως 70 ετών. Βεβαίως για να φτάσουμε στην επιβεβαίωση του κοιτάσματος "Τάλως” και να ξεκινήσει η εμπορική παραγωγή θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια άλλη θαλάσσια περιοχή, στον Πατραϊκό, σε ένα οικόπεδο σχετικά μικρό με πιθανό κοίτασμα όσο περίπου ο Πρίνος, ενώ η παραχώρηση έγινε το 2013, η γεώτρηση σχεδιάζεται να γίνει το 2020, 7 χρόνια μετά.

E-kyklos

Χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο e–kyklos του Ευάγγελου Βενιζέλου για τους υδρογονάνθρακες έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την αγορά υδρογονανθράκων, η οποία ουσιαστικά άνοιξε επί κυβερνήσεως Σαμαρά Βενιζέλου και επί υπουργίας Γ. Μανιάτη. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τότε ψηφίστηκε και ο περίφημος νόμος 4162, που προβλέπει την κατανομή των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες στο ταμείο αλληλεγγύης γενεών, για την ενίσχυση του ασφαλιστικού. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πρόοδο των ερευνών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, και επισημάνθηκε τόσο η οικονομική όσο και η γεωπολιτική σημασία των συμμαχιών και των συνεργασιών που έχουν δημιουργηθεί με άξονα την ενέργεια.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text