Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αύξηση κατά 29% στις αγορές Tax Free το 2019

Αύξηση κατά 29% στις αγορές Tax Free το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση κατά 29% στις αγορές Tax Free το 2019

Της Πέννυς Κούτρα

Πάνω από το μισό των αγορών Tax Free αφορά σε ρούχα. Κορυφαίοι «shoppers» Κινέζοι, Αμερικανοί και Ισραηλινοί. Αύξηση τζίρων σε όλες τις τουριστικές περιοχές, αλλά η μερίδα του λέοντος στην Αθήνα.

Αύξηση κατά 29% κατέγραψε η αξία αγορών καταναλωτικών ειδών που πραγματοποίησαν οι ξένοι τουρίστες από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) στην Ελλάδα, στο εννεάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία της Global Blue, που κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στο κλάδο Tax Free Shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ), στο εννεάμηνο του 2019 το σύνολο των συναλλαγών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 22% και η αξία αγορών σημείωσε αύξηση 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Βελτίωση κατά 6% σημείωσε επίσης η μέση κατανάλωση.

Από την ανάλυση της Global Blue προκύπτει ότι οι τουρίστες διέθεσαν το 53% του καταναλωτικού τους προϋπολογισμού σε ρούχα και προϊόντα μόδας, είδη δηλαδή που κατ' εξοχήν η Ελλάδα εισάγει. Μόλις το 23% των τουριστικών δαπανών κατευθύνθηκε για αγορά κοσμημάτων και ρολογιών, έναν κλάδο που εν πολλοίς ποντάρει στο τουριστικό συνάλλαγμα.

Ο κύριος όγκος των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (64%), ενώ ακολούθησε η Μύκονος (14%) και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας (12%). Ωστόσο, σημαντική αύξηση σημείωσαν οι συναλλαγές σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Ειδικότερα, αύξηση συναλλαγών κατά 68% καταγράφηκε στην Πελοπόννησο, κατά 41% στα νησιά του Ιονίου και κατά 35% στη Σαντορίνη.

Τα σκήπτρα των big spenders -όταν τουλάχιστον ταξιδεύουν- διατηρούν οι Κινέζοι, αποτελώντας το 31% των αγοραστών στην ελληνική αγορά, ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί (14%) και οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ με 6%.

Όσον αφορά την αξία αγορών ανά εθνικότητα στο εννεάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Blue, αλματώδη αύξηση παρουσιάζουν οι Αμερικανοί με ποσοστό που ανέρχεται στο 54%, οι Αιγύπτιοι με 50%, οι Ισραηλινοί με 41% και οι Καναδοί με 39%. Παράλληλα, οι Κινέζοι συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά για 5η χρονιά, με ποσοστό 18%. Αλματώδης ανάπτυξη παρατηρείται και στον αριθμό των συναλλαγών. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 48% από Αιγύπτιους, κατά 37% από Ισραηλίτες και κατά 36% από Αμερικανούς.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text