Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τι κρύβει η δυστοκία για το σχέδιο «Ηρακλής»

Τι κρύβει η δυστοκία για το σχέδιο «Ηρακλής»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Γιάννη Παπαδογιάννη

Η αγορά προεξοφλεί θετική έκβαση για το σχέδιο, ωστόσο μένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα τεχνικά σημεία με μεγάλη δυνητική επίδραση στους τραπεζικούς ισολογισμούς και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μπορεί ο δείκτης των τραπεζών να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων και η αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές των τραπεζών να βρίσκεται στο ζενίθ, ωστόσο, το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», που έχει κομβικό ρόλο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραμένει μετέωρο.

Η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί μια θετική έκβαση για το σχέδιο, ωστόσο μια σειρά επίμαχων τεχνικών σημείων, τα οποία μπορούν να έχουν δραστική επίδραση στους τραπεζικούς ισολογισμούς, παραμένουν ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον Επόπτη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το σχέδιο έχει μεν λάβει την έκκριση της DG Comp, αλλά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει θέσει μια σειρά σοβαρών ενστάσεων με σημαντικότερο ότι δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως μηδενικού κινδύνου τίτλοι που θα φέρουν την εγγύηση ενός κράτους με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη του investment grade. Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβεί ή έστω αν η στάθμιση του κινδύνου δεν είναι κοντά στο μηδέν τότε οι επιπτώσεις για τις τράπεζες και τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις θα είναι μεγάλες ανατρέποντας τα σχέδια των τραπεζών.

Όπως αποκάλυψε το Business Daily ο SSM για να δεχθεί τους τίτλους αυτούς ως μηδενικού κινδύνου απαίτησε πρόσθετες εξασφαλίσεις, και συγκεκριμένα μετρητά από το μαξιλάρι ρευστότητας, απαίτηση εξαιρετικά προβληματική για την κυβέρνηση. Αναλυτές σημειώνουν ότι με την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας να παραμένει δυο βαθμίδες χαμηλότερα από το όριο του investment grade είναι εξαιρετικά δύσκολο η ΕΚΤ να αποδεχθεί ως μηδενικού ρίσκου τους τίτλους που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το θέμα ανέκυψε μετά τη έγκριση του σχεδίου από την DG Comp αποκαλύπτοντας την έλλειψη διαβούλευσης και συνεννόησης της ελληνικής κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαββού, με την ΕΚΤ (όπως επίσης και με τις διοικήσεις των τραπεζών).

Πλέον στο θέμα και στην τεχνική διαβούλευση έχει εμπλακεί ενεργά και η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία επίσης είχε κρατηθεί στο περιθώριο από τον υφυπουργό), και γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά και να καταστεί λειτουργικό το σχέδιο «Ηρακλής».

Πηγές που παρακολουθούν στενά το θέμα σημειώνουν ότι η απαίτηση για cash collateral είναι υπερβολική και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι ο SSM δεν θα επιμείνει σ’ αυτό ειδικά μετά την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από την S&P. Από την άλλη αναγνωρίζουν ότι πλέον, μετά την έγκριση του σχεδίου από την Κομισιόν, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μηδενική στάθμιση κινδύνου στους τίτλους που θα εκδοθούν, δεδομένης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, και για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις εξέλιξη καθόλου ευχάριστη για την κυβέρνηση.

Ακόμα πιο επιφυλακτικές εμφανίζονται τραπεζικές πηγές σημειώνοντας ότι εδώ που είμαστε δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά καθώς ακόμα και το καλύτερο σενάριο απαιτεί από τις τράπεζες να «κάψουν» αρκετά κεφάλαια ενώ πρόσθετη πίεση στις τράπεζες δημιουργεί η χρηματοοικονομική διάρθρωση του κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι ένας αριθμός τιτλοποιήσεων θα γίνει στο πλαίσιο του «Ηρακλή», ωστόσο μετά θα απαιτηθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες ή σχέδια, που δεν θα επιβαρύνουν σε τέτοιο βαθμό τους ισολογισμούς των τραπεζών, για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι  διοικήσεις των τραπεζών περιμένουν την οριστικοποίηση του σχεδίου και την αποσαφήνιση των τεχνικών πτυχών προκειμένου να δουν πως θα «κουμπώσουν» στον «Ηρακλή» οι τιτλοποιήσεις που σχεδιάζουν. Σημειώνεται ότι συναλλαγές όπως της Eurobank με την Pimco καθυστερούν κυρίως λόγω των επιπλοκών στο σχέδιο Ηρακλής, ενώ η κατάθεση του σχετικού νόμου έχει πλέον μετατεθεί για το τέλος Νοεμβρίου, έναντι του τέλους Οκτωβρίου που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης.

Πηγή: www.businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text