Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα ελληνικά ομόλογα θα «νικήσουν» τα ιταλικά

Τα ελληνικά ομόλογα θα «νικήσουν» τα ιταλικά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα ελληνικά ομόλογα θα «νικήσουν» τα ιταλικά

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «μεγάλο θέμα» των αγορών αυτό το έτος, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη μείωση του κόστους δανεισμού στην περιοχή της Eυρωζώνης, τους αναλυτές να παραμένουν θετικοί για τις προοπτικές των ελληνικών τίτλων και τους επενδυτές να μην… τολμούν ούτε καν να σκεφτούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα, το οποίο δείχνει πως είναι θέμα… ημερών η Ελλάδα να «νικήσει» την Ιταλία και να δανείζεται φθηνότερα.

Από τις αρχές του έτους η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 74% ή 325 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση των γερμανικών τίτλων μειώθηκε κατά 79 μ.β., των ισπανικών κατά 138 μ.β., των πορτογαλικών κατά 178 μ.β. και των ιταλικών κατά 267 μ.β.

Το ελληνικοϊταλικό spread στους 10ετείς τίτλους, δηλαδή η διαφορά της απόδοσης των ομολόγων των δύο χωρών, διαμορφώνεται στις μόλις 12 μ.β., ενώ στους 5ετείς τίτλους στις 8 μ.β. Ο μηδενισμός αυτού του spread θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς την αγορά, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα βαθμολογείται ακόμη από τους οίκους ως χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (junk), ενώ η Ιταλία δεν έχει χάσει ποτέ την «επενδυτική βαθμίδα».

Ενα σημαντικό «πλεονέκτημα» της ελληνικής αγοράς ομολόγων είναι ότι είναι πολύ μικρή και πολύ χαμηλής ρευστότητας, έναντι της τεράστιας αγοράς ομολόγων της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει πως ελάχιστες κινήσεις επενδυτών αρκούν για να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση των ελληνικών αποδόσεων. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Ιωάννης Σώκος, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank, κανένας επενδυτής δεν θέλει να πάει κόντρα στο ρεύμα της αγοράς, που δείχνει ότι το ράλι των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστεί.

Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες τείνουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική των ξένων χαρτοφυλακίων. Στην Ελλάδα, ο πολιτικός κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις εκλογές, ενώ στην Ιταλία τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. «Εάν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ιταλία το αμέσως επόμενο διάστημα, ακολουθήσουν τα βήματα της Ούμπρια, τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να αρχίσει να διαλύεται, σημειώνει στην «Κ» ο Νικ Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Merian Global Investors. Η αγορά θα χρειαστεί τότε να αποτιμήσει με την προοπτική νέων εκλογών, η οποία θα αυξήσει την αβεβαιότητα. Οπως τονίζει, «συνεχίζουμε να είμαστε θετικοί για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι κεφαλαίων, ενθαρρύνει τις επενδύσεις και προχωράει στο σχέδιο μείωσης των NPLs των τραπεζών».

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Λεντζ, αναλυτή της DZ Bank, ο μηδενισμός των spreads έναντι της Ιταλίας είναι απολύτως πιθανός, καθώς η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους επενδυτές. Ενώ η ιταλική οικονομία κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς, η Ελλάδα αναπτύσσεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Επίσης, η αναμενόμενη επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους θα ενισχύσει τις προοπτικές ένταξης στο QE, κάτι που θα ευνοήσει την πορεία των ελληνικών αποδόσεων. Ετσι, η DZ Bank διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για τα ελληνικά ομόλογα.

Αναβάθμιση

Εξάλλου, αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση για το αξιόχρεο της χώρας στο ΒΒ (Low). Οπως ανέφερε, η αναβάθμιση των προοπτικών οφείλεται στην εκλογή ισχυρής κυβέρνησης, η οποία δεσμεύτηκε για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, στη σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων, στην πρόωρη αποπληρωμή των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, στην πλήρη άρση των capital controls και στην έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text