Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ηρακλής: Κρατικές εγγυήσεις ως 2,7 δισ. ανά τράπεζα

Ηρακλής: Κρατικές εγγυήσεις ως 2,7 δισ. ανά τράπεζα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ηρακλής: Κρατικές εγγυήσεις ως 2,7 δισ. ανά τράπεζα

Το σχέδιο νόμου για τον Ηρακλή θέτει όριο κατανομής των κρατικών εγγυήσεων μεταξύ των τραπεζών. Κατά το πρώτο 12μηνο εφαρμογής, δεν δύναται τράπεζα να ζητήσει εγγυήσεις που ξεπερνούν το 30% του συνόλου του προγράμματος.

Σε κατανομή του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων για τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων προχώρησε τελικώς το υπουργείο Οικονομικών, αποδεχόμενο το σχετικό αίτημα των τραπεζών.

Το draft του σχεδίου νόμου περιλαμβάνει διάταξη, η οποία απαγορεύει να χορηγηθεί στις εκδόσεις μιας τράπεζας εγγυήσεις που να ξεπερνούν το 30% του συνολικού προγράμματος. Η παραπάνω διάταξη ισχύει για το πρώτο 12μηνο εφαρμογής του νόμου, επιδιώκοντας να διασφαλίσει συνθήκες ίσης πρόσβασης στις τράπεζες.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι καμία τράπεζα δεν μπορεί να αιτηθεί -με ένα ή περισσότερα αιτήματα- την παροχή εγγυήσεων για συνολικό ύψος μεγαλύτερο από το 30% του συνόλου του προγράμματος.

Ο παραπάνω περιορισμός αίρεται μετά την παρέλευση του 12μήνου.

Προϋποθέσεις ένταξης

Για να τύχουν κρατικής εγγύησης οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης (senior note) μιας τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις

A) Μεταβίβαση, έναντι ανταλλάγματος, τουλάχιστον του 50% συν μία από τις ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης (junior note) καθώς και αριθμού ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας, ώστε να επιτυγχάνονται οι προϋποθέσεις μη ενοποίησης των τιτλοποιημένων απαιτήσεων στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας ή του ομίλου στον οποίο ανήκει.

Με την παραπάνω διατύπωση δεν είναι σαφές αν τίθεται ως προϋπόθεση για την παροχή κρατικής εγγύησης η μεταβίβαση σε επενδυτές του 50% συν μία από τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note).

Όπως είναι διατυπωμένο, το άρθρο αφήνει την αίσθηση ότι εφόσον σε μια τιτλοποίηση πωληθεί το 50% συν μία από τις junior note ομολογίες και κάποιος αριθμός ομολογιών mezzanine, θα μπορούσε να πάρει εγγύηση. Αρκεί να εξασφαλισθεί ότι ο τραπεζικός όμιλος δεν θα κατέχει πλειοψηφικό πακέτο των mezzanine note.

Επομένως, αν μια τράπεζα πωλήσει μέρος των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης και αποδώσει δωρεάν τις υπόλοιπες στους απώτερους μετόχους της, μπορεί να πάρει κρατική εγγύηση;

Β) Ένας εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα καθορίζει την πιστοληπτική διαβάθμιση των τίτλων υψηλής εξασφάλισης (senior note). Η κρατική εγγύηση θα χορηγείται, εφόσον η διαβάθμιση είναι ίση ή υψηλότερη της βαθμίδας «ΒΒ-» (Ba3, BBL).

Το μπλόκο σε Δημόσιο και φορείς

Το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ καθώς και οι φορείς που υπάγονται στη γενική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο δεν επιτρέπεται να αποκτούν junior και mezzanine note ομολογίες, εφόσον έχει παρασχεθεί στους senior note τίτλους κρατική εγγύηση.

Τέλος, η αμοιβή του Δημοσίου για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει θα είναι σύμφωνη με τους όρους της αγοράς και θα υπολογίζεται εξαρχής, πριν αξιολογηθεί η έκδοση από τον ανεξάρτητο οίκο.

Η προμήθεια εγγύησης θα βασίζεται σε δείκτη αναφοράς της αγοράς και θα αντιστοιχεί στο επίπεδο και στη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο, όταν χορηγεί την εγγύηση. Αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τη διάρκεια του ανοίγματος του κράτους.

Το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων θα έχει διάρκεια 18 μηνών.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text