Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Οι κεντρικές τράπεζες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Οι κεντρικές τράπεζες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι κεντρικές τράπεζες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Φαίνεται πως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και τα υπόλοιπα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στα οποία προέβησαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Τώρα οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται πως έχουν τη διάθεση να υιοθετήσουν στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον οι κινήσεις τους θα αποτρέψουν την εκδήλωση μεγαλύτερης επιβράδυνσης της οικονομίας τούς επόμενους μήνες. Καθοδηγούμενοι από τη στροφή που έχει κάνει σχεδόν από την αρχή του χρόνου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κεντρικοί τραπεζίτες από τη Βραζιλία μέχρι την Αυστραλία και από την Ευρωζώνη μέχρι τις Φιλιππίνες έχουν μειώσει τους τελευταίους μήνες το κόστος δανεισμού, ώστε να αντισταθμίσουν τα προβλήματα που έχει επιφέρει στο παγκόσμιο εμπόριο η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Το κύμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής φαίνεται πως έχει καταλαγιάσει προς το παρόν.

Οι τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες –Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας– δεν βιάζονται να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού, ειδικότερα στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, όπου είναι ήδη αρνητικά. Την περασμένη εβδομάδα η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού για τρίτη φορά από τον Ιούλιο, ωστόσο οι αξιωματούχοι της βγήκαν από τη συνάντηση δηλώνοντας σχεδόν ρητά ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα προς το παρόν. Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, η αλλαγή φρουράς στη βαθιά διαιρεμένη ΕΚΤ σημαίνει πιθανότατα πως μετά τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να ακολουθήσει νέα στο εγγύς μέλλον. Αντιθέτως, η ΕΚΤ επικεντρώνεται στην προσπάθειά της να πείσει τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, μη θέλοντας να χρησιμοποιήσει τα περιορισμένα «πυρομαχικά» της, έχει αποφύγει να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου παγκόσμιου κύματος αβεβαιότητας και θα προτιμούσε να το κάνει όσο περισσότερο μπορεί. Και στον αναπτυσσόμενο κόσμο ο ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχει μειωθεί εσχάτως.

Βέβαια, οι παράγοντες που επέτρεψαν στις κεντρικές τράπεζες να πάρουν μια ανάσα ενδέχεται να αποδειχθούν παροδικοί – ειδικά στο μέτωπο του εμπορίου. Η διαμάχη που πυροδοτήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε κατάσταση εκεχειρίας, καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να ολοκληρώσουν την «πρώτη φάση» μιας ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας. Ομως, ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος έχει αλλάξει απότομα στάση στο παρελθόν και ενδέχεται να το πράξει και στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, το μήνυμα που έστειλαν τις δύο περασμένες εβδομάδες κεντρικοί τραπεζίτες από τη Φρανκφούρτη και το Τόκιο ταιριάζει με τη νέα στάση που έχει υιοθετήσει η Fed: Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text