Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Κίνητρα για επιτυχή εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο

Κίνητρα για επιτυχή εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κίνητρα για επιτυχή εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να εξασφαλίσει ότι θα αποδειχθεί επιτυχημένη η εισαγωγή της Aramco, της πλέον κερδοφόρου εταιρείας στον κόσμο, στο χρηματιστήριο αρχικά του Ριάντ και στη συνέχεια του Τόκιο. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η αξία της Aramco να αποτιμηθεί στα 2 τρισ. δολ., καθώς μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αποτιμούν την εταιρεία στο 1,5 τρισ. δολ. ή ακόμη λιγότερο.

Τρία και πλέον χρόνια αφότου το Ριάντ είχε γνωστοποιήσει ότι σκοπεύει να εισαγάγει την Aramco στο χρηματιστήριο, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα την Κυριακή την πρόθεση να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά μετοχών της. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μείωσε τη φορολογία της εταιρείας για τρίτη φορά, παρουσίασε κίνητρα ώστε να πείσει τους επενδυτές να μην πουλήσουν τις μετοχές που θα αγοράσουν, και εξετάζει περαιτέρω αύξηση του μερίσματος που δίνει η Aramco. H εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για το σχέδιο του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «Οραμα 2030», το οποίο προβλέπει ανάπτυξη και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως ο τουριστικός, ώστε να πάψει η χώρα να εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει πλέον να επιτύχει αποτίμηση της Aramco μεταξύ 1,6 τρισ. και 1,8 τρισ. δολ., σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Παράλληλα, αναλυτές σε τράπεζες που εργάζονται για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο, προέβησαν σε εκτιμήσεις με πολύ μεγάλο εύρος: Κατά την Goldman Sachs, η εταιρεία έχει αξία μεταξύ 1,6 τρισ. και 2,3 τρισ. δολ. Για την Bank of America η αξία της Aramco κυμαίνεται από 1,2 τρισ. μέχρι 2,2 τρισ. δολ., για την HSBC μεταξύ 1,6 τρισ. και 2,1 τρισ. δολ., ενώ η BNP Paribas εκτιμά την αξία της εταιρείας στο 1,4 τρισ. δολ. Κατά την ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων Sanford C. Bernstein, μια δίκαιη αποτίμηση της Aramco κυμαίνεται μεταξύ 1,2 τρισ. και 1,5 τρισ. δολ.

«Αυτή είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για εμάς», τόνισε την Κυριακή ο Γιασίρ αλ Ρουμαγιάν, πρόεδρος της Aramco. Η καθαρή κερδοφορία της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του κόσμου ανήλθε πέρυσι στα 111 δισ. δολ. (και στα 68 δισ. δολ. το εννεάμηνο του 2019), υπερβαίνοντας την αθροιστική κερδοφορία των Apple, Alphabet (μητρική της Google) και Exxon Mobil. Ωστόσο η Aramco έχει δεσμευτεί να δώσει κατ’ ελάχιστον μέρισμα ύψους 75 δισ. δολ., γεγονός που σημαίνει πως είναι ευάλωτη σε ενδεχόμενη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Οι περισσότερες από τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την αξία της Aramco βασίζονται στην υπόθεση ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή της μέχρι το 2021. Σχεδόν όλες οι τράπεζες υποθέτουν επίσης πως η Aramco θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα εφέτος και του χρόνου, ώστε να καλύψει το κόστος των επενδύσεών της και την καταβολή μερίσματος.

Προκειμένου να ενισχύσει την όρεξη των επενδυτών για τη μετοχή της η Aramco, το Ριάντ ανακοίνωσε πως από το 2020 ο συντελεστής φορολογίας που θα της επιβάλλεται για έσοδα από πώληση προϊόντων διύλισης θα μειωθεί στο 20% από το σημερινό επίπεδο που κυμαίνεται μεταξύ 50% και 80%.

Παράλληλα, οι Σαουδάραβες που θα αγοράσουν μετοχές της εταιρείας, αν τις διακρατήσουν για 180 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής, θα λάβουν μια νέα μετοχή για κάθε δέκα που διαθέτουν.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text