Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 210 | Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών

Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στις 31 Οκτωβρίου 2019 η καμπύλη του Γενικού Δείκτη βρισκόταν στις 882,57 μονάδες και κινούνταν πάνω από την καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200) η οποία βρισκόταν στις 786,10 μονάδες, ανερχόμενη με ρυθμό περίπου 1,30 μονάδες κάθε μέρα. Ήδη, στις 4/11/2019, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 είχε βρεθεί στις 788,57 μονάδες και η απόστασή της από τον Γενικό Δείκτη έφθανε στο 10,31%.

Τί σημαίνει το 10,31%; Σημαίνει ότι, για να “συναντηθούν” οι δύο καμπύλες, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει περίπου 94 μονάδες. Αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί και οπωσδήποτε, υπό κανονικές συνθήκες, δε μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες μέρες. Πριν προχωρήσουμε στις εκτιμήσεις μας για το προσεχές διάστημα, είναι χρήσιμο να ορίσουμε αυτά τα διαστήματα μεταξύ των καμπυλών του Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ-200 ημερών, στα οποία δίνουμε μεγάλη σημασία.

Δείτε τον διάγραμμα σε διαδραστική μορφή εδώ.

Στις περιπτώσεις που ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάνω από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 (ανοδική αγορά) μπορούμε να θεωρήσουμε ότι:

α) Όταν η καμπύλη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με το Γενικό Δείκτη (προσοχή! ως σημείο αναφοράς για τους υπολογισμούς, λαμβάνουμε την τιμή του ΚΜΟ-200), τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος και ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση “άνεσης”.

β) Όταν η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών μειωθεί κάτω από το 10%, τότε μπορεί να υπάρξει μία ανησυχία, επειδή η απόσταση αυτή μπορεί να καλυφθεί εύκολα και γρήγορα, αν υπάρξουν κάποιες αρνητικές εξελίξεις. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία φάση “ανησυχίας”. Στη φάση αυτή αρχίζουμε να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι μπορεί να απαιτηθεί να ρευστοποιήσουμε τις θέσεις μας.

γ) Όταν η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών υποχωρήσει κάτω από το 5%, τότε ο κίνδυνος πτωτικής διάσπασης είναι άμεσος και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι βρισκόμαστε σε μία φάση “συναγερμού” (σε τέτοιες περιπτώσεις η EuroCapital στέλνει email σε όλους τους συνδρομητές της ενημερώνοντας για το πώς έχουν τα πράγματα).

Στις περιπτώσεις που ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κάτω από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 (πτωτική φάση της αγοράς), τα πράγματα είναι διαφορετικά, επειδή πρακτικά δε διακινδυνεύουν κάποια κεφάλαιά μας, αφού είμαστε έξω από την αγορά. Όμως:

α) Όταν ο Γενικός Δείκτης αρχίζει να ανεβαίνει και μειώνει την απόστασή του από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 (η οποία σε εκείνη τη φάση βρίσκεται πάνω από την καμπύλη του Γ.Δ.) σε λιγότερο από 10%, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εισερχόμαστε σε μία φάση “ενδιαφέροντος”. Δηλαδή, η αγορά κινείται προς μία ανοδική διάσπαση και θα πρέπει να αυξήσουμε την προσοχή μας και την παρακολούθησή μας. Στη φάση αυτή εξετάζουμε τις μετοχές που παρακολουθούμε και αποφασίζουμε σε ποιές μετοχές θα τοποθετηθούμε όταν θα έρθει η ώρα της εισόδου μας στην αγορά.

β) Όταν η απόσταση μεταξύ του (ανερχόμενου) Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ-200 μειωθεί σε λιγότερο από το 5%, τότε μπορούμε να λέμε ότι βρισκόμαστε σε μία φάση “προετοιμασίας εισόδου”. Δηλαδή, οριστικοποιούμε τις μετοχές στις οποίες θα τοποθετηθούμε και προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για την κίνηση της εισόδου και την ανάληψη ρίσκου.

Σήμερα εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση “άνεσης”. Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν αρκετά καλά, οι προοπτικές είναι θετικές και το διεθνές περιβάλλον -παρά τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν- είναι θετικό, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν και σήμερα, νέες ιστορικά ανώτερες τιμές. Ο Γενικός Δείκτης κινείται διστακτικά μεν, αλλά ανοδικά. Εξακολουθεί να αναζητά έναν “καταλύτη” ανόδου, ο οποίος κατά την εκτίμησή μας θα βρεθεί και -πιθανότατα- θα προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σταδιακά εισέρχεται σε μία νέα ιστορική φάση.

Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ανεβαίνει με ρυθμό 1,30 μονάδες την ημέρα. Με βάση τις τιμές του Γενικού Δείκτη πριν από 200 συνεδριάσεις, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι ο ρυθμός ανόδου του ΚΜΟ-200 θα παραμείνει πάνω από 1,00 μονάδα ημερησίως για το επόμενο δίμηνο και συνεπώς, σε 40 περίπου συνεδριάσεις θα βρίσκεται περίπου στις 840 μονάδες. Αν μέχρι τότε δεν έχει σημειωθεί άνοδος στο Γενικό Δείκτη, τότε τα πράγματα θα περιπλακούν, αφού η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών θα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 5,0%. Όμως -και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”- ακόμη και εάν υπάρξει σήμα εξόδου, τα κέρδη που θα έχουμε πετύχει μέχρι τότε θα είναι μεγαλύτερα του 20%. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού θα έχουμε κεφάλαιο μεγαλύτερο κατά 20% για να το εκμεταλλευθούμε στην επόμενη φάση ανόδου.

Δείτε τη διαφορά μεταξύ της καμπύλης του ΓΔ και του ΚΜΟ-200 σε μεγαλύτερα διαστήματα: α) “καμπύλη διαφοράς - 10 έτη” και β) “καμπύλη διαφοράς - 20 έτη”.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text