Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 210 | Νέα από τις Διεθνείς Επιχειρήσεις

Νέα από τις Διεθνείς Επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές που οδήγησαν σε καθυστέρηση τριών ετών, αλλά και δύο μήνες μετά τα καταστρεπτικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις της, η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ, η Aramco, οδεύει προς την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στις 3 Νοεμβρίου. Το Ριάντ σκοπεύει να πουλήσει περίπου το 3% των μετοχών της γιγαντιαίας εταιρείας ώστε να εξασφαλίσει περί τα 20 δισ. δολ. Στη διάρκεια του περασμένου έτους είχε κέρδη ύψους 111 δισ. δολαρίων και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είχε έσοδα 46,9 δισ. δολαρίων. Φιλοδοξία του Σαουδάραβα πρίγκιπα και ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου των Σαούδ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είναι να αποτιμηθεί η εταιρεία στα 2 τρισ. δολάρια. Αν επιτύχει αυτή την αποτίμηση, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή της Ιστορίας.

***

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (HKEX) απέσυρε ξαφνικά την πρόταση των 29,6 δισ. στερλίνων (36,4 δισ. δολάρια) για την εξαγορά του London Stock Exchange Plc μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε από τη βρετανική εταιρεία και τις συνεχείς αρνήσεις των μετόχων.Η απόφαση είναι μια σπάνια υπαναχώρηση για τον διευθύνοντα σύμβουλο της HKEX Charles Li, ο οποίος έβλεπε το Λονδίνο ως το κέντρο των συναλλαγών ανάμεσα στις ανατολικές και δυτικές αγορές. Η απόσυρση αφήνει το LSE ελεύθερο να διεκδικήσει την εξαγορά, έναντι 27 δισ. δολαρίων, της Refinitiv. (εδώ)


***

Γενική υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη προκάλεσε χθες στο Xρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η αγωγή που υπέβαλε η Ουάσιγκτον κατά μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, της Halk Bankasi ή Halkbank, την οποία κατηγορεί από πέρυσι ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης. Συγκεκριμένα, την κατηγορεί ότι μεσολάβησε προς όφελος της Τεχεράνης διευκολύνοντας την πώληση ιρανικού πετρελαίου, ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου κατατέθηκαν σε δικούς της λογαριασμούς και ότι στη συνέχεια η τράπεζα μετήλθε διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους παρέκαμψε τις κυρώσεις για να θέσει στη διάθεση των ιρανικών αρχών 20 δισ. δολάρια. Την κατηγορεί επίσης πως διευκόλυνε την αγορά τροφίμων και φαρμάκων από Ιρανούς πελάτες της. Παράλληλα, όμως, διευρύνει αυτή τη φορά τις κατηγορίες της και καταγγέλλει την τουρκική  τράπεζα για απάτη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. (εδώ)

***

H Apple προστέθηκε στη λίστα των αμερικανικών επιχειρήσεων, που ήρθαν σε σύγκρουση με την Κίνα για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο η εταιρεία έκανε τελικά πίσω φοβούμενη να χάσει την απήχηση ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αμερικανικά brands στην Κίνα. Η κατασκευάστρια των iPhone έδωσε αρχικά την έγκρισή της για μία εφαρμογή χαρτών, που επιτρέπει στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ να παρακολουθούν τις κινήσεις της αστυνομίας. Πρόκειται για την HKmap.live, η οποία αποκαλύπτει την παρουσία αστυνομίας σε περιοχές με ένα emoji σκύλου. Πρόκειται για μία εφαρμογή crowdsourcing, η οποία στηρίζεται στις πληροφορίες και τα updates των χρηστών. (εδώ)

***


Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter δεν θα δέχεται πλέον καμία πολιτική διαφήμιση στον ιστότοπο της, όπως ανακοίνωσε ο συνιδρυτής της, Τζακ Ντόρσεϊ. Η πολιτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με εκείνην που έχει επιλέξει το Facebook. Πρόσφατα ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, υπεραμύνθηκε της ύπαρξης πολιτικών μηνυμάτων στην πλατφόρμα του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης.
***
Σκανδαλωδώς κακή είναι συχνά η μεταχείριση που επιφυλάσσουν στο προσωπικό τους επιχειρηματικοί κολοσσοί με ιλιγγιώδη κέρδη και δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά. Ο λόγος για κολοσσούς όπως η κινεζική εταιρεία εξοπλισμού Huawei, που τόσο έχει απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ μετά τον αποκλεισμό της από την αμερικανική αγορά και τις κατηγορίες του προέδρου Τραμπ, όπως η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, που επίσης έχει γνωρίσει ασυνήθιστη δημοσιότητα τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της επικείμενης εισαγωγής της στο χρηματιστήριο, και όπως η τόσο οικεία σε όλους μας Google, που τείνει να μονοπωλήσει την έρευνα στο Διαδίκτυο και κατά συνέπεια έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν. (εδώ)
***
Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τους περισσότερους "μονόκερους" (unicorns) στον κόσμο, δηλαδή τις επιτυχημενες νεοφυείς -κυρίως τεχνολογικές- εταιρίες (start-ups) που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δεν έχουν εισαχθεί ακόμη σε κάποιο χρηματιστήριο. Η Κίνα έχει 206 τέτοιες εταιρίες έναντι 203 των ΗΠΑ, ενώ από κοινού οι δύο χώρες έχουν το 83% των "μονόκερων" παγκοσμίως. Ακολουθούν αρκετά πιο πίσω η Ινδία με 21, η Βρετανία με 13, η Γερμανία και το Ισραήλ με επτά εταιρίες η κάθε μία. (εδώ)
***
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και Peugeot Citroen (PSA) κατέληξαν σε συμφωνία να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους, όπως δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι με τη συνένωση δυνάμεων θα δημιουργηθεί  μία αυτοκινητοβιομηχανία αξίας άνω των 48,4 δισ. δολαρίων, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σήμερα. Πρόεδρος του Δ.Σ. του νέου ομίλου θα αναλάβει ο Τζον Ελκαν, νυν πρόεδρος του Δ.Σ. της Fiat Chrysler και μέλος της οικογένειας των Ανιέλι, που ίδρυσαν τη Fiat. (εδώ)
***
Η αρμόδια επιτροπή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ αναμένεται να διεξάγει μία ψηφοφορία μέσα στο Νοέμβριο χαρακτηρίζοντας τις κινεζικές εταιρίες Huawei και ZTE ως απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, απαγορεύοντας στους συνεργάτες τους στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε πρόγραμμα οικονομικού ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αγορά εξοπλισμού ή υπηρεσιών. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) προγραμματίζει επίσης, να απαιτήσει την απομάκρυνση ή την αντικατάσταση εξοπλισμού των δύο εταιριών που χαρακτηρίζονται ως απειλές και ο εξοπλισμός αυτός, χρησιμοποιείται από άλλες εταιρίες. (εδώ)
***
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του σχεδίου της βρίσκεται η γερμανική νεοφυής εταιρεία αεροπλοΐας Lilium, η οποία σκοπεύει να προωθήσει στην αγορά το ιπτάμενο πενταθέσιο ταξί της εντός του 2025. Πρόκειται για το Lilium Jet, το ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος που θα πετάει με 100 χιλιόμετρα την ώρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας σύντομα θα μπορεί να διατεθεί στην αγορά, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση δοκιμαστικών πτήσεών του. Πρόσφατη έκθεση της TechCrunch, που δημοσιεύει στοιχεία για τις νεοφυείς εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, αναφέρει πως η Lilium βρίσκεται σε επαφή με επενδυτές από τους οποίους στοχεύει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 400 έως 500 εκατ. δολαρίων. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text