Ελληνικά Πετρέλαια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελληνικά Πετρέλαια

Ελληνικά Πετρέλαια: Μείωση πωλήσεων, EBIDTA και κερδών καταγράφει η 9μηνη λογιστική κατάσταση του Ομίλου, εξέλιξη η οποία αποδεικνύει τη μεγάλη κυκλικότητα του τομέα δραστηριότητας της εταιρίας. Τα αποτελέσματα, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις μεταβολές των διεθνών τιμών αργού οι οποίες  στο γ’ τρίμηνο 2019 υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών, επηρεάζοντας τον κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε στα €2,3 δισ. (-12%). Αντίστοιχα, αρνητική ήταν η επίδραση και στα καθαρά κέρδη του τριμήνου, καθώς η αποτίμηση αποθεμάτων οδήγησε σε υποτίμηση ύψους €43 εκατ., σε αντίθεση με τα κέρδη από αποθέματα €52 εκ., που είχαν καταγραφεί κατά το  Γ’ τρίμηνο του 2018, λόγω της τότε αύξησης των τιμών. Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα το 2019 ενσωματώνουν, όπως προβλέπεται από την 1/1/2019, τις επιπτώσεις του νέου προτύπου ΔΠΧA 16 που αφορά στις μισθώσεις πρατηρίων κυρίως, αλλά και λοιπών παγίων και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες του Ομίλου.

Οι πωλήσεις στο γ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα € 2,438 δισ. και στο 9μηνο στα € 6,805 δισ., τα δημοσιευμένα EBITDA στα € 141 εκατ. στο γ' τρίμηνο και στα € 463 εκατ. στο 9μηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη στα € 46 εκατ. στο γ' τρίμηνο και στα 167 εκατ. ευρώ στο 9μηνο.

Ουσιαστική είναι η βελτίωση στη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου καθώς  το κόστος δανεισμού να παρουσιάζει νέα μείωση κατά 25% στο γ’ Τρίμηνο, στα €27 εκατ.. Μετά την έκδοση νέου ευρωομολόγου ύψους €500 εκατ. με τοκομερίδιο 2%, με παράλληλη μερική αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολογιών λήξης 2021, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικό κόστους κατά περίπου €15 εκατ. σε ετήσια βάση, σημειώνοντας συνολική μείωση άνω του 50% την τελευταία τριετία. Το Δ.Σ. αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, που θα πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου 2020.

Στον κλάδο έρευνας και παραγωγής, η Βουλή προχώρησε σε κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης για τις θαλάσσιες περιοχές “Δυτικά Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά Κρήτης” (Total 40%-Operator,ExxonMobil 40%, ΕΛΠΕ 20%), “Ιόνιο” (REPSOL 50% -operator, ΕΛΠΕ 50%) και “Κυπαρισσιακός Κόλπος” (ΕΛΠΕ 100%), με έναρξη ισχύος των Συμβάσεων την 10 Οκτωβρίου 2019,ενώ συνεχίζονται οι προγραμματισμένες περιβαλλοντικές μελέτες και ερευνητικές εργασίες στις υπόλοιπες παραχωρήσεις στη Δ. Ελλάδα (εδώ).

Η μετοχή της εταιρίας σημειώνει άνοδο κατά 17,62% από την αρχή του χρόνου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της 30/9/2019, το 2,2% των μετοχών κατέχεται από 43 Αμοιβαία Κεφάλαια. (Δείτε εδώ - σειρά 60).

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text