Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Χαμηλώνει τον πήχυ για την Aramco το Ριάντ

Χαμηλώνει τον πήχυ για την Aramco το Ριάντ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χαμηλώνει τον πήχυ για την Aramco το Ριάντ

Οσο πιο κοντά πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για την Aramco, όταν η αγορά θα αποφασίσει ποια είναι η αποτίμησή της, τόσο φαίνεται να απομακρύνεται ο αρχικός στόχος των 2 τρισ. δολαρίων που είχε θέσει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ομως, τη στιγμή που οι ξένοι επενδυτές αντιδρούν αμφισβητώντας την υψηλή αποτίμηση που θέλει να πετύχει το Ριάντ, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στρέφεται σε πλούσιες οικογένειες της χώρας ζητώντας τους να επενδύσουν στη μετοχή της πιο κερδοφόρας εταιρείας του πλανήτη.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει μειώσει τον στόχο για την αποτίμηση της Aramco στο 1,7 τρισ. δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Ριάντ. Ωστόσο, μεγάλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίου, όπως οι AllianceBernstein και Union Investment Privatfonds, θεωρούν ότι η αξία της Aramco, με κέρδη 111 δισ. δολάρια το 2018, είναι ακόμη χαμηλότερη.

Ορισμένες από τις μεγάλες τράπεζες (Bank of America, Goldman Sachs) που έχουν αναλάβει την εισαγωγή της Aramco τοποθετούν την αξία της μεταξύ 1,2 τρισ. δολαρίων και 2,3 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, ανεξάρτητοι διαχειριστές και εταιρείες συμβούλων τείνουν να περιορίζουν την αξία της Aramco στο χαμηλότερο επίπεδο του ομολογουμένως πολύ μεγάλου εύρους αποτίμησης. Βασικές ανησυχίες τους είναι ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας –η οποία ενδέχεται να πουλήσει μόλις το 2% της Aramco– δεν πρόκειται να παραχωρήσει επαρκή δικαιώματα στους μετόχους μειοψηφίας. Επίσης, ότι η Aramco αντιμετωπίζει σημαντικές γεωπολιτικές απειλές, όπως φάνηκε όταν έγιναν οι εγκαταστάσεις της στόχος πυραυλικής επίθεσης τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή της περίπου κατά το ήμισυ για ένα δεκαήμερο. «Αν αποφασίσει η Aramco να μειώσει σημαντικά την υπερβολικά φιλόδοξη προσδοκία αποτίμησης και να πουλήσει τη μετοχή σε τιμή φιλική για τους επενδυτές, αυτό θα θεωρηθεί ένδειξη δύναμης και σοφίας, όχι ένδειξη αδυναμίας», λέει στο Bloomberg o Σλάβα Μπρούσοβ, υψηλόβαθμος αναλυτής της AllianceBernstein, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 600 δισ. δολαρίων. «Μια επιτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά είναι αυτή που αποφέρει κέρδη για τους επενδυτές, όχι αυτή που επιτυγχάνει την υψηλότερη αποτίμηση», σημειώνει.

Ο ίδιος τοποθετεί την αξία της «πολύ κάτω από το 1,5 τρισ. δολάρια». Ο Ντουάιτ Αντερσον του hedge fund Ospraie Management παραδέχεται ότι «τα περιουσιακά στοιχεία της Aramco με βάση την κλίμακα και την ποιότητα είναι τα καλύτερα στον κόσμο, χωρίς εξαίρεση... αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνουν έχουν στόχο την επίτευξη των στόχων της χώρας, όχι των δικών σου ως μεμονωμένου μετόχου». Η Sanford C. Bernstein τοποθετεί την αξία της Aramco μεταξύ 1,2 τρισ. δολαρίων και 1,5 τρισ. Για τον Μάρκους Σεβενίξ, αναλυτή της εταιρείας αναλύσεων TS Lombard, η αξία της εταιρείας είναι μεταξύ 1,2 και 1,3 τρισ. δολαρίων, διότι πρωταρχική προτεραιότητά της δεν είναι ο μέτοχος ή η εταιρική σταθερότητα, αλλά η χρηματοδότηση του σαουδαραβικού κράτους.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία στρέφεται σε πλούσιες οικογένειες της χώρας, ορισμένα μέλη των οποίων είχαν κρατηθεί επί εβδομάδες ή μήνες στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ στα τέλη του 2017, στο πλαίσιο επιχείρησης καταπολέμησης της διαφθοράς, ώστε να ενισχύσει τη ζήτηση για τη μετοχή της Aramco. Η οικογένεια Ολαγιάν, η οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο μετοχών της Credit Suisse, εξετάζει την αγορά μετοχών αξίας πολλών εκατοντάδων εκατ. δολαρίων. Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, επίσης, βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά σημαντικού πακέτου μετοχών, όπως και άλλες οικογένειες, λιγότερο γνωστές στο εξωτερικό.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text