Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στο 5,5% η απόδοση του tier 2 της Εθνικής και στο 7,70% της Πειραιώς – Εφικτός στόχος για 4,8% από την Alpha bank

Στο 5,5% η απόδοση του tier 2 της Εθνικής και στο 7,70% της Πειραιώς – Εφικτός στόχος για 4,8% από την Alpha bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 5,5% η απόδοση του tier 2 της Εθνικής και στο 7,70% της Πειραιώς – Εφικτός στόχος για 4,8% από την Alpha bank

Οι αποδόσεις των ομολογιακών tier 2 των ελληνικών τραπεζών έχουν εντυπωσιακά βελτιωθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγους μήνες η Πειραιώς έκδωσε ομολογιακό tier 2 ύψους 400 εκατ για να ενισχύσει τα κεφάλαια της με επιτόκιο 9,75% και σήμερα διαπραγματεύεται στο 7,70% ή 107,75 μονάδες βάσης τιμή.

Ακολούθησε η Εθνική που εξέδωσε ομολογιακό tier 2 ύψους 400 εκατ με επιτόκιο 8,25% και σήμερα διαπραγματεύεται στο 5,5% ή 111,10 μονάδες βάσης.

Προφανώς και οι συνθήκες στην αγορά έχουν βελτιωθεί αισθητά και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση καθώς οι αποδόσεις θα μπορούσαν να φθάσουν και κάτω από 4% σε εύλογο βάθος χρόνου.

Οι συνθήκες είναι άκρως ευνοϊκές για την Alpha bank που μεταξύ άλλων σχεδιάζει έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο ίσως και κάτω από 5% στο 4,80%.

Με βάση ορισμένες ενδείξεις, υπάρχει ενδιαφέρον και για επιτόκια στο 4,80% και όπως αναφέρει στέλεχος της Nomura, οι ελληνικές τράπεζες που εξέδωσαν ομόλογα υψηλά θα πρέπει να βρουν φόρμουλα ώστε να μειώσουν το υψηλό κόστος δανεισμού.

Με βάση την πορεία του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 1,31% θα μπορούσαν οι αποδόσεις των ομολόγων των τραπεζών να υποχωρήσουν και κάτω από 4%.

Εάν σε λίγο καιρό η Πειραιώς π.χ. μπορεί να δανείζεται στο 4% γιατί να διατηρεί ομόλογο στο 9,75% επιβαρύνοντας τα έσοδα εκ τόκων.

Για την Alpha bank που σχεδιάζει ανακοινώσεις μείωσης έως 10 δισεκ. τα NPEs μέσω τιτλοποίησης καθώς και έκδοση ομολογιακού Tier 2 η συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή.

Θα μπορούσε να δανειστεί κάτω από 5% δηλαδή τεράστιες διαφορές μεταξύ των πρώτων αποπειρών από τις τράπεζες και της τρέχουσας πραγματικότητας.

Να σημειωθεί πάντως ότι λόγω πιστοληπτικής ικανότητας – οι τράπεζες έχουν χαμηλότερη βαθμολογία από το ελληνικό κράτος – δικαιολογούν υψηλότερα επιτόκια στις εκδόσεις τους σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα.

Image

Πηγή:www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text