Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ενισχύθηκαν 1,5% οι εξαγωγές της Γερμανίας

Ενισχύθηκαν 1,5% οι εξαγωγές της Γερμανίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενισχύθηκαν 1,5% οι εξαγωγές της Γερμανίας

Τη μεγαλύτερη άνοδό τους μέσα στα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, κατά 1,5%, εμφάνισαν τον μήνα Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Και αυτά προσέφεραν μια κάποια αίσθηση ανακούφισης, μιας και εντείνεται η ανησυχία πως η γερμανική οικονομία, η μέχρι πρότινος ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα περιερχόταν σε ύφεση το γ΄ τρίμηνο του έτους – ωστόσο, αναλυτές θεωρούν πως συνολικά για το 2019 η εικόνα των εξαγωγών θα είναι αποθαρρυντική. Πέραν τούτου, η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 0,6%, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 0,4%. Η κάμψη αποδίδεται κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ αντιθέτως ο τομέας των κατασκευών και της ενέργειας είχε αύξηση παραγωγής. Εχουν προηγηθεί και άλλα στοιχεία, που δείχνουν ότι οι παραγγελίες των εργοστασίων της Γερμανίας ενισχύθηκαν περισσότερο από το προβλεπόμενο, ενώ και ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών της μεταποίησης σε επίπεδο Ευρωζώνης τον μήνα Οκτώβριο είχε άνοδο στις 50,6 μονάδες από τις 50,1 μονάδες του Σεπτεμβρίου και τις 50,2 μονάδες της προκαταρκτικής εκτίμησης.

Ειδικότερα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής ανέφερε ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές Σεπτεμβρίου ενισχύθηκαν 1,5% σε μηνιαία βάση και αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξησή τους από τον Νοέμβριο του 2017. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό της τάξεως του 0,4%. «Αν και δεν αμφισβητούμε το γεγονός πως η βιομηχανία βρίσκεται σε συνθήκη δυσπραγίας, το σύνολο του μηχανισμού της γερμανικής οικονομίας θα μπορούσε να είχε αποφύγει μια συρρίκνωση και έτσι και μια τεχνική ύφεση την τελευταία στιγμή», επισημαίνει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING. To β΄ τρίμηνο, το  γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% και τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως η μεταποίηση είχε κακή επίδοση το γ΄ τρίμηνο. Εάν, λοιπόν, και το γ΄ τρίμηνο δείξει συρρίκνωση συνολικά η οικονομία, τότε θα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση δύο διαδοχικά τρίμηνα και κατά συνέπεια θα περιπέσει σε αυτό που ονομάζεται τεχνική ύφεση.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η οικονομία της Γερμανίας, η οποία είναι κατά βάση εξαγωγική, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις επιπτώσεις από τον σινοαμερικανικό πόλεμο και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πόλεμος, καθώς και η αβεβαιότητα για τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., επιδεινώνει το κλίμα και τη δραστηριότητα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text