Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κινεζικό ενδιαφέρον για τράπεζες και χρηματοδοτήσεις

Κινεζικό ενδιαφέρον για τράπεζες και χρηματοδοτήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κινεζικό ενδιαφέρον για τράπεζες και χρηματοδοτήσεις

Της Νένας Μαλλιάρα

Ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδυτικών έργων στην Ελλάδα, αλλά και για τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιδεικνύει η Bank of China, όπως συνάγεται από τις πρώτες επαφές της διοίκησής της στη χώρα μας.

Πέρα από τις συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργο Ζαββό και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του κινεζικού τραπεζικού κολοσσού είχαν συνάντηση και με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Αν και η συνάντηση αυτή στην παρούσα φάση μπορεί να χαρακτηριστεί εθιμοτυπική, είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των Κινέζων και για τις εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες, με πρώτη προτεραιότητα, βεβαίως, τη διερεύνηση συνεργασιών για τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ιδιαίτερα δραστήρια στον τομέα των επιχειρηματικών χορηγήσεων, καθώς έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Παράλληλα, η Τράπεζα πρωτοστατεί και στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες θα απαιτήσουν επενδυτικά κεφάλαια για την εξυγίανσή τους.

Προτεραιότητα η μείωση των NPLs

Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2021 οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν βγάλει από την περιοχή του "κόκκινου", μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια 27,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το 55% της συνολικής μείωσης των NPLs, μέσω της οποίας θα επέλθει η εξυγίανση και η αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας. Μεταξύ των επιχειρηματικών δανείων, το βάρος των τραπεζών θα δοθεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος των τραπεζών είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας να μειωθούν κατά 12 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Κατά 8 δισ. ευρώ θα πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων, κατά 6,5 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και κατά 1 δις. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια.

Με στόχο τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και τον τραπεζικό τομέα, οι εκπρόσωποι της Bank of China συμφώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό να συνεργαστούν στη βάση ενός πιο συγκεκριμένου προγράμματος. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός τομέας αλλά και το Χρηματιστήριο βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Σκοπός της κυβέρνησης είναι, μεσοπρόθεσμα, ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία αλλά και να αποκτήσει ξανά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια ως αρωγός των ελληνικών εταιρειών στη μετά την κρίση περίοδο.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα ξετυλιχθεί με άξονα το σχέδιο "Ηρακλής" για την απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια. Οι Κινέζοι της Bank of China εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό ανοίγει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τον τραπεζικό τομέα αλλά και γενικότερα για την ελληνική Οικονομία. Κατά τη συνάντησή τους με τον Έλληνα υφυπουργό Οικονομικών ενδιαφέρθηκαν να μάθουν και το πώς θα κινηθούν οι ελληνικές τράπεζες μετά τον Ηρακλή στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται,  με έμφαση στο κομμάτι του fintech και των συστημάτων πληρωμών, τομείς στους οποίους η Bank of China πρωτοστατεί.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text