Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Από τις συμπληγάδες της ΕΕ πρέπει να περάσουν οι κινέζικες επενδύσεις στην ενέργεια

Από τις συμπληγάδες της ΕΕ πρέπει να περάσουν οι κινέζικες επενδύσεις στην ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Από τις συμπληγάδες της ΕΕ πρέπει να περάσουν οι κινέζικες επενδύσεις στην ενέργεια

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Μπορεί η προσέλκυση επενδύσεων να είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο για την ενίσχυση της οικονομίας και την ανάπτυξη, μπορεί η Ελλάδα να  θέλει να διεκδικήσει ένα σημαντικό τμήμα από τις ξένες επενδύσεις  180 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιεί η Κίνα ετησίως,  όμως στο χώρο της ενέργειας υπάρχουν περιορισμοί, που επιβάλλει το Ενωσιακό δίκαιο, που περιορίζουν…και τον …κινέζικο ενθουσιασμό για την απόκτηση ενεργειακών υποδομών.

Το θέμα του κοινοτικού δικαίου εξάλλου έθεσε και ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στον Πρόεδρο της State Grid κ. Kou Wei κατά τη χθεσινή τους συνάντηση όταν η State Grid εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση περαιτέρω ποσοστού στον ΑΔΜΗΕ. Ο  υπουργός ΠΕΝ, όπως αναφέρουν πηγές,  απάντησε στον πρόεδρο της State Grid International, ότι καταγράφει το ενδιαφέρον του, όμως το αίτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί  με βάση το ενωσιακό δίκαιο, ενώ  σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται ότι η κινέζικη εταιρεία έχει ήδη το 24% του ΑΔΜΗΕ και  με βάση τη συμφωνία μετόχων που είχε υπογραφεί το 2017 η State Grid έχει δικαίωμα πρώτης προσφοράς στην περίπτωση που κάποιος εκ των μετόχων πωλήσει μέρος των μετοχών του.

Όπως αναφέρουν πηγές  δεν δημιουργεί ανάλογο πρόβλημα η πρόθεση συμμετοχής της State Grid με ποσοστό 20% στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη -που εκτελεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής-  και όπως είπε ο υπουργός θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός.

Το κινέζικο ενδιαφέρον ωστόσο, που εκφράζεται για τον κλάδο της ενέργειας, δεν περιορίζεται στον ΑΔΜΗΕ. H νέα ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει εξάλλου πολλές επιμέρους επενδυτικές ευκαιρίες στο χώρο της ενέργειας, τόσο για τις ΑΠΕ με τη ΔΕΗ, όσο και για την αποθήκευση ενέργειας, τους ψηφιακούς μετρητές και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών, η εγκατάσταση οπτικών ινών πάνω σε δίκτυα,οι  επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου, η αποθήκευση ενέργειας,τα joint ventures σε φωτοβολταϊκά, αιολικά ή βιομάζα, είναι οι τομείς που προσφέρονται για νέες επενδύσεις και οι κινέζικες εταιρείες, με όπλο τους την υψηλή τεχνολογία και λύσεις χρηματοδότησης, ενδιαφέρονται για όλα…. Μόνο αγκάθι, οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους και …η κοινοτική νομοθεσία…

Μάχη κινέζων και ευρωπαίων για τις ενεργειακές υποδομές

Ειδικά στις μεγάλες  ιδιωτικοποιήσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ)  και τις επενδύσεις στα δίκτυα, οι κινέζοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές του και κυρίως …το κοινοτικό δίκαιο…

Η China Intellectual Electric Power έχει εκφράσει ενδιαφέρον για κοινά έργα ΑΠΕ με τη ΔΕΗ, προσφέροντας πλήρες χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάπτυξη των επενδύσεων. Η China Intellectual Electric Power, είναι η  μεγαλύτερη  εταιρία και ενδιαφέρεται και για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελς στην Ελλάδα.

Υπάρχει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες κινέζικο ενδιαφέρον  για τα δίκτυα και τον ΔΕΔΔΗΕ, για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά ακόμη και για την παραγωγή μονάδας φωτοβολταϊκών πάνελς.

Η China Three Gorges, η οποία ελέγχει μερίδιο της πορτογαλικής ΕDP, και η CHINT η οποία εξειδικεύεται στους έξυπνους μετρητές και τα φωτοβολταϊκά, εκδήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για ΑΠΕ αλλά και το  ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η  εταιρία παροχής τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την εγκατάσταση οπτικών ινών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η κινεζική FUTONG εξέφρασε ενδιαφέρον  για επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και η  Shanghai Electric, η αντίστοιχη General Electric της Κίνας που κατέχει τεχνογνωσία σε θερμικές μονάδες εξέφρασε ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου.

Με επίκεντρο το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, ενδιαφέρον όμως εκδηλώνεται και   από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες  όπως  την ΕΟΝ, η οποία έχει προχωρήσει στην ενοποίηση του δικτύου της με το δίκτυο της  Ιnnogy (θυγατρική εταιρία διανομής της  RWE). Βέβαιο θεωρείται και το ενδιαφέρον της γαλλικής ΕNEDIS (θυγατρική εταιρία διανομής της  ΕDF)  καθώς και της ιταλικής  ΕΝΕL και της ιταλικής TERNA.

Πηγή: www.mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text