Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει στον "Ηρακλή" η Eurobank

Με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει στον "Ηρακλή" η Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει στον "Ηρακλή" η Eurobank

Της Νένας Μαλλιάρα

Με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει στον "Ηρακλή" η Eurobank, όπως αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας που συνεδρίασε για το θέμα της πορείας των διαπραγματεύσεων πώλησης του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ και της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων, FPS.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank αξιολόγησε ως ικανοποιητικές και τις δύο προσφορές που έχουν υποβληθεί από PIMCO και doValue για λογαριασμό της Fortress. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα κριθεί όχι μόνο στη βάση της διαφοράς τιμήματος, αλλά στο σύνολο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δύο ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα, η Fortress προηγείται του τιμήματος και είναι επίσης εξειδικευμένος διαχειριστής, ενώ η Pimco έχει ήδη μετοχική σχέση με την Eurobank (ελέγχει το 5,1% της τράπεζας) και είναι μεγάλο fund.

Μοναδικό επί του παρόντος δεδομένο, το οποίο θα ανακοινωθεί στους δύο υποψηφίους, είναι η απόφαση που έλαβε η Τράπεζα να συμμετάσχει στον "Ηρακλή" με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή θα καθορίσει το ύψος των δανείων που θα μεταβιβάσει η Eurobank στο ελληνικό APS και τα οποία θα εξαιρεθούν από την πώληση στον προτιμητέο αγοραστή. Υπενθυμίζεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις που θα  δοθούν στις τράπεζες, θα καλύπτουν το senior κομμάτι των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή".

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου ο βασικός μέτοχος της Eurobank και επικεφαλής του ομίλου Fairfax, Prem Watsa.

Συγκεκριμένες προθεσμίες για την επιλογή του αγοραστή Cairo και FPS δεν υπάρχουν. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια το deal να κλείσει πριν από το τέλος του έτους και η μεταβίβαση των assets να γίνει τη νέα χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Τράπεζα να καταλήξει στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή είναι να έχουν οριστικοποιηθεί οι παράμετροι της λειτουργίας του "Ηρακλή".

Το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του χαρτοφυλακίου Cairo και της FPS θα γίνει το 2020, σημαίνει ότι η Eurobank θα πάει στα stress tests της ΕΚΤ την ερχόμενη άνοιξη, έχοντας στον ισολογισμό της τα δάνεια του χαρτοφυλακίου Cairo, καθώς επίσης και άθικτα τα κεφάλαιά της, αφού δεν θα εγγραφεί στη χρήση 2019  ζημία από την πώλησή τους.

Το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank επιταχύνθηκε από τα τέλη του 2018, με στόχο μείωση των NPEs κατά 13,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Στο α΄ εξάμηνο του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν σε 14,3 δισ. ευρώ και ο σχετικός δείκτης στο 32,8% (από 16,7 δισ. ευρώ και δείκτη NPE 37% στο τέλος του 2018). Η μείωση των NPEs και η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo θα μειώσουν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο β΄ εξάμηνο του έτους, οδηγώντας τα στα 6,4 δισ. ευρώ και τον δείκτη NPE στο 15,9% στο τέλος του 2019.

Για το 2020 στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,3 δισ. ευρώ (θα είναι κυρίως οργανική, δηλαδή μέσω αναδιαρθρώσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών δανείων), ώστε στα τέλη του έτους τα NPEs να υποχωρήσουν στα 5,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 12,7%.

Περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων  κατά 1,7 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει μία πώληση χαρτοφυλακίου ποσού κάτω του 1 δισ. ευρώ) θα επέλθει το 2021, ώστε στο τέλος της τριετούς περιόδου στοχοθεσίας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας να έχουν υποχωρήσει στα 3,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 8,8%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text