Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Με βαριά ατζέντα η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Με βαριά ατζέντα η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με βαριά ατζέντα η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν σήμερα συνάντηση στην Ουάσιγκτον ενώ οι σχέσεις των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση εδώ και δεκαετίες.

Από τη μία πλευρά η Τουρκία αρνείται τις ΗΠΑ και στρέφεται στη Ρωσία για θέματα ασφαλείας και από την άλλη πλευρά η Ουάσιγκτον επικρίνει έντονα την Αγκυρα για τις επιθέσεις σε Κούρδους πολίτες στη διάρκεια της επιδρομής στη Συρία τον περασμένο μήνα.

Συνεπώς, οι δύο ηγέτες καλούνται να διαπραγματευτούν μια δύσκολη ατζέντα θεμάτων που περιλαμβάνει τόσο την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 όσο και την επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι η Τουρκία υπήρξε σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ επί δεκαετίες και ότι οι δύο χώρες έχουν αρκετά κοινά σημεία για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Ωστόσο, κάποιοι στο Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να είχε προσκληθεί εξ'αρχής στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Στη Γερουσία, δύο Δημοκρατικοί εισήγαγαν την Τετάρτη νομοθεσία καταγγέλλοντας την επίθεση της Αγκυρας σε δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, μειονότητες κ.α. Οπως ανέφεραν η τουρκική κυβέρνηση έχει φυλακίσει περισσότερους από 80.000 Τούρκους πολίτες, έχει βάλει λουκέτο σε περισσότερες από 1.500 ΜΚΟ και έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 130.000 δημοσίους υπαλλήλους.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ή τοποθεσία να προσφέρουμε φιλοξενία και να ανταλλάσσουμε καλοσύνες με έναν δικτάτορα», δήλωσε ο Γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, Δημοκρατικός από το Νιού Χαμσάϊρ.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν επιβραβεύει τον Ερντογάν με μία επίσκεψη στον Λευκό Οίκο αντιθέτως επιστρατεύει τη διπλωματία. Σημείωσε επίσης ότι απαιτούνται διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία που οδήγησε στον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οπως δήλωσε και η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ, Μάργκαρετ Χουάνγκ, ο Τραμπ πρέπει να δώσει στον Ερντογάν το μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει και να βρεθούν υπόλογοι όλοι όσοι ευθύνονται για αυτήν.

«Υπήρξε μεγάλη περιφρόνηση για ανθρώπινες ζωές και για επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και υπάρχουν φόβοι ότι οι εκτοπισμένοι δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, καθαρό νερό και φάρμακα», είπε η Χουάνγκ.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία κατέληξε τον περασμένο μήνα σε συμφωνία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσει την εισβολή στη βόρεια Συρία αναγκάζοντας τους Κούρδους αντάρτες να οπισθοχωρήσουν από τα νοτιότερα σύνορα της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι οι Κούρδοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές και αναμένεται να δώσει στον Τραμπ μια λίστα με τις επιθέσεις που έχουν διεξαχθεί από τον Μαζλούμ Αμπντι, τον επικεφαλής των συριακών κουρδικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο Τραμπ θα εκφράσει και πάλι την ανησυχία του για την αγορά των S-400 που οδήγησε στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Ερντογάν ο οποίος παρέστη το περασμένο καλοκαίρι σε αεροπορική επίδειξη στη Μόσχα και εξέφρασε ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά Su-35.

Ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής έαν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400. Αναμένεται μάλιστα σύμφωνα με αναλυτές να προσπαθήσει να βάλει πάλι την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 και να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση με την αγωγή των ΗΠΑ κατά της Halkbank, την οποία κατηγορεί από πέρυσι ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text