Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Μεγάλο sell-off το 2020 "βλέπουν" οι κροίσοι του πλανήτη

Μεγάλο sell-off το 2020 "βλέπουν" οι κροίσοι του πλανήτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλο sell-off το 2020 "βλέπουν" οι κροίσοι του πλανήτη

Πιθανές αναταραχές στις αγορές μετοχών αναμένουν το 2020 οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, σύμφωνα με την UBS Global Wealth Management.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η πλειοψηφία των μεγαλύτερων επενδυτών παγκοσμίως αναμένουν σημαντική πτώση των αγορών πριν από το τέλος του 2020, και ενώ στην παρούσα φάση το 25% του μέσου ενεργητικού τους είναι τοποθετημένο σε μετρητά, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.400 ερωτηθέντες παγκοσμίως.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί την κορυφαία γεωπολιτική ανησυχία τους, ενώ οι επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές θεωρούνται μία ακόμη σημαντική απειλή για τα χαρτοφυλάκιά τους.

"Το ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο", αναφέρει η Paula Polito, υπεύθυνη στρατηγικής πελατών της UBS GWM. "Θεωρούν ότι η παγκόσμια διασυνδεσιμότητα και ο αντίκτυπος των αλλαγών που επιφέρει θα επηρεάσουν τα χαρτοφυλάκια τους περισσότερο από τα παραδοσιακά θεμελιώδη μεγέθη, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση το παρελθόν".

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν τα 4/5 των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, ενώ το 55% θεωρεί ότι ένα σημαντικό sell off θα πλήξει την αγορά πριν από τα τέλη του επόμενου έτους, σύμφωνα με την έρευνα της UBS GWM, που πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο μεταξύ επενδυτών με περιουσιακά στοιχεία προς επένδυση τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον, το 60% αυτών εξετάζουν την αύξηση των τοποθετήσεών τους σε μετρητά (από το 25% που είναι σήμερα), ενώ το 62% σχεδιάζουν να διευρύνουν τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους. Στην αντίστοιχη έρευνα του Μαΐου, το ποσοστό των τοποθετήσεων σε μετρητά ήταν ακόμη υψηλότερο, καθώς κυμαινόταν στο 32%.

Πρόθεση με την οποία συντάσσεται και ο Stephen Lansdown, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Hargreaves Lansdown Plc. Μιλώντας σε μια εκδήλωση τον προηγούμενο μήνα ο Lansdown ανέφερε ότι "έχει μεγάλη τοποθέτηση σε μετρητά στην παρούσα φάση" καθώς οι αγορές τον έχουν απογοητεύσει.

Παρ’ όλα αυτά, η προειδοποίηση των κροίσων φαίνεται ότι αφορά το βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθώς το 70% των ερωτηθέντων παγκοσμίως είναι αισιόδοξοι για τις αποδόσεις των επενδύσεων την επόμενη δεκαετία.

"Φαίνεται ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν" τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα "μετατοπιζόμενοι σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα μετρητά, που είναι ασφαλή", σημειώνει ο Michael Crook, διευθυντικό στέλεχος της ομάδας επενδυτικής στρατηγικής. Δεδομένου όμως ότι πολλοί εξ αυτών επενδύουν με ορίζοντα δεκαετιών αυτό "μοιάζει με αναντιστοιχία".

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text