Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρώτο "μήνυμα" αύριο από το ΔΝΤ για μείωση πλεονασμάτων

Πρώτο "μήνυμα" αύριο από το ΔΝΤ για μείωση πλεονασμάτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρώτο "μήνυμα" αύριο από το ΔΝΤ για μείωση πλεονασμάτων

Της Δήμητρας Καδδά

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, η οποία θα συζητηθεί αύριο σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με την απάντηση της ελληνικής πλευράς -όπως θα μεταφερθεί μέσω του Έλληνα εκπροσώπου Μιχάλη Ψαλιδόπουλου- έχει ειδική σημασία λόγω της χρονικής συγκυρίας κατά την οποία ανακοινώνεται.

Λαμβάνει χώρα παράλληλα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής μέρους (2,7 δισ. ευρώ) από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ, αλλά και λίγες μέρες πριν από τις αντίστοιχες ανακοινώσεις πορισμάτων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει μία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως έχει παραγγελθεί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί την πάγια θέση του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (από τον στόχο του 3,5% έως και το 2022), προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο λόγος για μία κίνηση την οποία ήδη προωθεί η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επισημάνει ότι επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 στο 2% του ΑΕΠ δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ.

Χαμηλές πτήσεις

Βεβαίως η εν λόγω θέση του Ταμείου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνδέεται και με μία δυσμενή πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης: τον υπολογίζει περί το 2% το 2020.

Ο λόγος για μία πολύ συντηρητική εκτίμηση τη στιγμή που η κυβέρνηση στηρίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% τον επόμενο χρόνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2020.

Στην έκθεση του για την Ελλάδα, το ΔΝΤ αναμένεται επίσης ότι θα προβαίνει σε σειρά συστάσεων για τη διασφάλιση της κουλτούρας πληρωμών (διαφωνεί με τις δόσεις για χρέη), για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και για τη μείωση του βάρους των συντάξεων στον προϋπολογισμό. Αναμένεται επίσης να αναφέρεται στο δημογραφικό, αλλά και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στις αγορές.

Η έκθεση η οποία συντάσσεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου σε ετήσια βάση έχει ειδική σημασία για τις αγορές. Ο εποπτικός του ρόλος στην Ελλάδα διατηρείται μεν αλλά είναι θεσμικά περιορισμένος.

Η θέση του Ταμείου έχει προαναγγελθεί μέσα από τη δήλωση στην οποία προέβη κατά την ολοκλήρωση της αποστολής των εκπροσώπων του στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και από την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν στο περιθώριο της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Η έκθεση αναμένεται να ανακοινωθεί έως τη Δευτέρα και θα αποτελεί μία πρώτη γεύση των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ακολουθούν τη προσεχή Τετάρτη.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text