Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πώς η Τουρκία αποκαθήλωσε τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες – Ο ρόλος της Turkish Airlines

Πώς η Τουρκία αποκαθήλωσε τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες – Ο ρόλος της Turkish Airlines

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς η Τουρκία αποκαθήλωσε τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες – Ο ρόλος της Turkish Airlines

Σε τεράστια απειλή για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια έχει εξελιχθεί η Τουρκία. Η γειτονική χώρα, με «όπλο» τις ανταγωνιστικές τιμές κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά σε βάρος των ελληνικών εταιρειών που δυσκολεύονται να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους, σε έναν μέχρι πρότινος προνομιακό για αυτές χώρο.

Την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση που ασκούν οι τουρκικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στους Έλληνες παραγωγούς υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλιεργειών στην ετήσια έκθεσή του που δημοσίευσε χθες. Τονίζει μάλιστα, πως ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η πίεση μεγάλωσε καθώς η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά ψάρια πλησίασε ή και ξεπέρασε το 1 ευρώ/ κιλό!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΘ, το 2018, οι εισαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού στην ΕΕ, αυξήθηκαν κατά 16% φτάνοντας τους 105.228 τόνους έναντι των 90.761 τόνων του 2017. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος της εμπορίας των τούρκικων ψαριών στην ευρωπαϊκή αγορά γίνεται μέσω Ελλάδας καθώς οι Τούρκοι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΣΕΘ, αξιοποιούν στο μέγιστο τα δίκτυα διανομής που έχουν αναπτύξει στην χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως το τούρκικο ψάρι εκτελωνίζεται στην Ελλάδα και στη συνέχεια διοχετεύεται ως τούρκικο σε άλλες χώρες τις Ε.Ε.

Είναι ενδεικτικό πως το 2018 οι εισαγωγές τουρκικών ψαριών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 119% σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, εισήχθησαν 11.713 τόνοι νωπών ψαριών από Τουρκία (4.100 τόνοι τσιπούρας, 6.313 τόνοι λαβρακιού και 1.300 τόνοι λοιπών νωπών ψαριών) όπου σχεδόν στο σύνολο τους επαναπροωθήθηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η πίεση από την άλλη πλευρά του Αιγαίου αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, κάνοντας ακόμη δυσκολότερο το έργο ανάκαμψης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας μέσα από την τριπλή συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα. Οι γείτονες εμφανίζονται αποφασισμένοι να διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στην ευρωπαϊκή αγορά, κλέβοντας μερίδια από τους Έλληνες. Μάλιστα, φέτος, η παραγωγή τους εκτιμάται πως θα φθάσει τους 190.000 χιλιάδες τόνους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 160 – 165.000 τόνους. Κι αυτό όταν το 2002 η παραγωγή τους ήταν μόλις στους 20.000 τόνους.

Η εκτόξευση των Τούρκων οφείλεται στην σταθερή πολιτική της τούρκικης κυβέρνησης να στηρίξει ενεργά τον κλάδο, μέσα από μια σειρά έμμεσων επιδοτήσεων. Όπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου, πέρα από την συναλλαγματική διαφορά και του ειδικού καθεστώτος που απολαμβάνουν για την εισαγωγή ιχθυρών στην ΕΕ (δεν επιβαρύνονται με δασμούς), οι Τούρκοι παραγωγοί έχουν μια σειρά από έμμεσες επιδοτήσεις, οι οποίες τους βοηθούν να διεισδύσουν στις διεθνείς αγορές. Η πιο χαρακτηριστική είναι η επιδότηση των αποστολών ανά κιλό  με την Turkish Airlines!

Αντεπίθεση με όπλο την ποιότητα

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες παραγωγοί επιχειρούν να στήσουν ανάχωμα στην επέλαση των γειτόνων μέσα από την ανάδειξης της ποιότητας και του ελληνικού ψαριού. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προβολής και προώθησης ύψους 7 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Στόχος της όλη προσπάθειας είναι να ξεφύγει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια από τη λογική της διαμόρφωσης των τιμών με βάση την προσφερόμενη κάθε φορά ποσότητα.

Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, παρά την επέλαση των Τούρκων εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό μέγεθος στον χώρο καθώς αντιπροσωπεύουν το 58% της παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού στην Ε.Ε. Παράλληλα, στηρίζουν την ελληνική οικονομία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα αλιεύματα παρέμειναν στην κορυφή των εξαγωγικών κλάδων του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Συγκεκριμένα κατατάσσονται στην 2η θέση ως προς την αξία και στην 10η θέση ως προς τον όγκο των συνολικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ και του ΥΠΑΑΤ για ψάρια και τα παρασκευάσματα αυτών ο συνολικός όγκος εξαγωγών ανήλθε σε 145.304 τόνους αξίας 688,9 εκ. ευρώ ενώ η καθαρή συμμετοχή της κατηγορίας αυτής στο ΑΕΠ το 2018 ήταν 168,4 εκ. ευρώ. Σε επιχειρηματικό επίπεδο σήμερα δραστηριοποιούνται 63 επιχειρήσεις με 320 μονάδες σε όλη την Ελλάδα ενώ το σύνολο των άμεσα απασχολούμενων στον κλάδο ανήλθε σε 4.397 άτομα μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.

Πηγή: www.mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text