Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Ρωσία πουλάει δολάρια και αγοράζει ευρώ - γουάν

Η Ρωσία πουλάει δολάρια και αγοράζει ευρώ - γουάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ρωσία πουλάει δολάρια και αγοράζει ευρώ - γουάν

Η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτηση από το δολάριο και στρέφεται όλο και περισσότερο στο ευρώ και στο κινεζικό γουάν.

«Γεωπολιτικές απειλές είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη μεταβολή της δομής των αποθεματικών», δήλωσε χθες ο Βλαντιμίρ Κολίτσεφ, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μειώνει το μερίδιο περιουσιακών στοιχείων σε δολάριο που διαθέτει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, με συνολική περιουσία ύψους 125 δισ. δολαρίων. Το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τη διεξαγωγή περισσότερων από τις τακτικές αγορές ξένων νομισμάτων για λογαριασμό του κρατικού επενδυτικού ταμείου σε ευρώ, στη θέση αγορών σε δολάριο, πρόσθεσε ο κ. Κολίτσεφ.

«Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι το μερίδιο του δολαρίου θα περιοριστεί και θα εξεταστούν άλλα αποθεματικά νομίσματα, περιλαμβανομένων του γουάν και άλλων», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Οι συναλλαγές αυτές γίνονται από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα τα αποθεματικά του ταμείου είναι κατά 36% σε δολάριο, κατά 31% σε ευρώ και κατά 6% σε λίρα στερλίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών. «Η κεντρική τράπεζα αυξάνει το μερίδιο του ευρώ στο πλαίσιο πολιτικού στόχου», εξηγεί στο Bloomberg η Σοφία Ντόνετς, οικονομολόγος της Renaissance Capital στη Μόσχα. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ανήλθαν στις αρχές Νοεμβρίου στα 542,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά περίπου 75 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text