Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η εικόνα του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και οι προσδοκίες για εξαγωγές στην Κίνα

Η εικόνα του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και οι προσδοκίες για εξαγωγές στην Κίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η εικόνα του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και οι προσδοκίες για εξαγωγές στην Κίνα

Του Γιώργος Κατικάς

Αύξηση 7,6% κατέγραψαν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας στο πρώτο εξάμηνο, οι οποίες ανήλθαν σε 223 εκ. ευρώ

Μπορεί η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία «Έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, όχι μόνο για εισαγωγές από την Κίνα στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα, αλλά και για εξαγωγές από την Ευρώπη και δη την Ελλάδα προς την Κίνα», να βελτιώσει το κλίμα στον ελληνικό κλάδο κλωστοϋφαντουργίας και συγκεκριμένα στις εισηγμένες του ΧΑ;

Η δήλωση έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος σε συνεργασία με το Κινέζικο Συμβούλιο Ένδυσης-Κλωστοϋφαντουργίας.

Ο κλάδος που κάποτε αριθμούσε δεκάδες εταιρείες έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια και οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά, ενώ οι ζημιές είναι το κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων ισολογισμών.

Κάποιες εταιρείες έχουν επιχειρήσει να αλλάξουν την εικόνα των αποτελεσμάτων με νέες δραστηριότητες, κυρίως στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αρκετές από αυτές που έχουν μείνει στο χρηματιστήριο εξάγουν ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων.

Η Κίνα είναι μία τεράστια αγορά και λίγες παραγγελίες θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του κλάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), τα οποία αναπαράγει η Βαρβαρέσος στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν εξαιρετικό για τις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας.

Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 453 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 39% έναντι του 2018 που ήταν 325 εκατ. ευρώ.

Η πολύ καλή πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2019 αποτελεί συνέχεια τόσο του 2017 όσο και του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι την διετία 2017-2018 οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αθροιστικά αύξηση 25%.

Αύξηση 7,6% κατέγραψαν επίσης και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε 223 εκ. ευρώ.

Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού.

Η αξία των εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 279 εκ. αυξημένη κατά 70%. Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 37% το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 955 εκατ. ευρώ έναντι 696 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2018 καταγράφοντας άνοδο 37%.

Σύμφωνα με την Επίλεκτος και όσα αναφέρει στον ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30/6/19, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη  λειτουργία του ομίλου.

Παρά  το  συγκριτικό  πλεονέκτημα  που  έχει  η Ελλάδα  σε  σχέση  με  τις  υπόλοιπες  χώρες  της  Ε.Ε  καθώς  είναι  η  μοναδική χώρα που παράγει στον πρωτογενή τομέα την πρώτη ύλη (σύσπορο βαμβάκι), βασική ύλη για την μεταποίηση στις  κλωστοϋφαντουργικές  επιχειρήσεις  με  μακρά  ιστορία  στην  καθετοποιημένη  παραγωγική  διαδικασία ο  κλάδος  πλήττεται  τα  τελευταία  χρόνια  χωρίς  να  μπορεί  να  προσδώσει την προστιθέμενη  αξία στα  παραγόμενα  από  το  βαμβάκι  προϊόντα.

Στη χρήση που έληξε στις 30/6/19 οι πωλήσεις νημάτων υποχώρησαν στα 19,1 εκατ. ευρώ από 21,2 εκατ. ευρώ και αν υπολογιστούν οι πωλήσεις εκκοκκισμένου βάμβακος και υποπροϊόντων αυξάνονται οι πωλήσεις κατά 5,7 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Προς ευρωπαϊκή ένωση έγιναν πωλήσεις 12,7 εκατ. ευρώ και προς λοιπές χώρες 4,5 εκατ. ευρώ.

Η Βαρβαρέσος αναφέρει πως σύμφωνα με τελευταίες μελέτες για τη βιομηχανία της μόδας και των ειδών πολυτελείας (Οκτώβριος 2018), οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η παραγωγή ειδών ένδυσης και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Οι τάσεις είναι εγγύτητα-αμεσότητα, αυτοματισμός, βιωσιμότητα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η εταιρεία ανταποκρινόμενη σ ’αυτήν την τάση της αγοράς ανέπτυξε και παράγει το καινοτόμο προϊόν SUPREME GREEN COTTON® (κατοχυρωμένο στην Ε.Ε. από τις 30.08.2018) που καλλιεργείται και παράγεται με στόχο την αειφορία, τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής του.

Το προϊόν έχει ιδιαίτερα καλή ανταπόκριση στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Οι εξαγωγές της Βαρβαρέσος αποτέλεσαν το 92,6% των πωλήσεων και ανήλθαν σε 5,65 εκατ. ευρώ έναντι 6,53 εκατ. ευρώ στην χρήση της αντίστοιχης περιόδου του 2018.

Η Μουζάκης έχει μικρές πωλήσεις 394 χιλ. ευρώ προς την Ευρωζώνη και ακόμα μικρότερες, 69 χιλ. ευρώ, προς άλλες χώρες.

Η Κλωστήρια Ναυπάκτου έδινε έμφαση στη νέα εκκοκκιστική περίοδο 2019-2020 και ανέφερε πως πρόκειται για μια χρονιά κατά την οποία έχουν σπαρθεί 2,900 εκατ. στρέμματα με βαμβάκι και αναμένονται περίπου 340-350 χιλ. τόνοι εκκοκκισμένου βάμβακος.

Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι εξαιρετικές δεδομένου ότι δεν υπήρχαν προσβολές από πράσινο σκουλήκι και λοιπούς παθογόνους οργανισμούς.

Τα παραπάνω μεγέθη αποτελούν ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.

Η τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού κινείται στα 0,60 USD/LB , στα ίδια μεγέθη στα οποία κυμαίνεται τους τελευταίους 3-4 μήνες.

Βασικοί λόγοι για την πτώση της τιμής του βάμβακος και την παραμονή της στα επίπεδα αυτά είναι: α) τα υψηλά παγκόσμια αποθέματα σε βαμβάκι β) οι πολύ καλές σοδιές που αναμένονται στις Η.Π.Α. και σε αρκετές άλλες χώρες γ) Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας.

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου συνεχίζει την εξαγωγική της δραστηριότητα, παρά τη μείωση της ζήτησης σε βαμβακερά προϊόντα που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές και παρά τις αντιξοότητες που εμφανίζουν οι βασικές χώρες προορισμού, την αστάθεια στην Ιταλία, την οικονομική ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η Γερμανία και τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα λόγω του επερχόμενου BREXIT που υπάρχει στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις από τον κλωστοϋφαντουργικό τομέα αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο στα 7,3 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ.

Από τις παραπάνω πωλήσεις τα 6 εκατ. ευρώ έγιναν στο εξωτερικό.

Τέλος το 60% και πλέον του κύκλου εργασιών της Fieratex αφορά εξαγωγές ενώ το 30% αφορά πωλήσεις προς Ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες.

Σημειώνεται πως οι πιο φθηνές εισηγμένες από τον κλάδο βάση θεμελιωδών μεγεθών και αποτιμήσεων είναι η Fieratex και η Κλ. Ναυπάκτου.

Πηγή: www.bankingnews.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text