Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Πού «σκόνταψαν» πάλι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας

Πού «σκόνταψαν» πάλι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πού «σκόνταψαν» πάλι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που η Wall Street κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ένα κλίμα ευφορίας επικρατούσε στις αγορές διεθνώς, χάρη σε πληροφορίες ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι πολύ κοντά στο να υπογράψουν τη λεγόμενη «Πρώτη Φάση» της εμπορικής συμφωνίας. Οι επενδυτές βιάστηκαν και πάλι. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις διαπραγματεύσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να έχουν κολλήσει και πάλι. Kανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα δοθεί τέλος στον εμπορικό πόλεμο, που εδώ και 16 μήνες ανοίγει βαθιές πληγές στην παγκόσμια οικονομία.

Το νέο μεγάλο αγκάθι, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, είναι τα αγροτικά προϊόντα. Δηλώσεις που είχαν γίνει υπό καθεστώς ανωνυμίας το τελευταίο διάστημα από διαπραγματευτές των ΗΠΑ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου ζητήματος να μην ενταχθούν στην «Πρώτη Φάση».

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είναι ανένδοτος σε αυτό το σημείο. Στο παρελθόν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει δημοσίως ότι η Κίνα έχει συμφωνήσει να αγοράζει αμερικανικό χοιρινό, σόγια και άλλα αγροτικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων ετησίως, για να τον «αδειάσει» η κινεζική πλευρά. Το Πεκίνο ακόμη και σήμερα αρνείται να συμπεριληφθεί συγκεκριμένο ποσό στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με τη WSJ που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μία συμφωνία, η οποία θα φαίνεται ποι ευνοϊκή για τις ΗΠΑ από ό,τι για τη δική του χώρα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Επίσης επιθυμεί έναν βαθμό «ευελιξίας» στους όρους, ώστε να μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση που υπάρξει αιφνίδια κλιμάκωση της έντασης ή μία απροσδόκητη αντίδραση από τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει συνηθίσει να εκπλήσσει- θετικά και αρνητικά.

Επιπλέον οι Κινέζοι αξιωματούχοι αντιστέκονται σθεναρά στις απαιτήσεις της αμερικανικής πλευράς για έναν ισχυρό μηχανισμό επιβολής της συμφωνίας, όπως και για αυστηρούς περιορισμούς στη μεταφορά τεχνολογίας εταιρειών, που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν σε κινεζικό έδαφος. Και τα δύο αυτά ζητήματα θεωρούνται καθοριστικής σημασίας από τον επιχειρηματικό κόσμο στις ΗΠΑ και ο Τραμπ δεν θέλει να δείξει ότι υποκύπτει στην Κίνα.

Επισήμως και οι δύο πλευρές δηλώνουν πάντως ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Κανείς όμως δεν εξηγεί πού ακριβώς έχει σημειωθεί και πόσο σημαντική είναι.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text