Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Επόμενη πρόκληση η αύξηση εσόδων και κερδών

Τράπεζες: Επόμενη πρόκληση η αύξηση εσόδων και κερδών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Επόμενη πρόκληση η αύξηση εσόδων και κερδών

Της Νένας Μαλλιάρα

Μόλις προχωρήσει ο διαχωρισμός των κόκκινων δανείων από τον κορμό των τραπεζών, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες θα είναι η αύξηση των εσόδων και της οργανικής κερδοφορίας τους, οι οποίες είναι δύσκολες σε περιβάλλον που η πραγματική Οικονομία δεν έχει πάρει ακόμη μπρος, εκτίμησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας χθες στο NPL Summit 2019 με θέμα "Κόκκινα Δάνεια – Ανοίγματα, Πλατφόρμα Οικονομικής Ανάπτυξης". Αναφορικά με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ο κ. Καλαντώνης ανέφερε ότι θα προσθέσουν τεχνογνωσία και ευελιξία για τη μείωση των NPLs, ενώ θα λειτουργήσουν υπό το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο της ΤτΕ και κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών από τις τράπεζες ή τα funds που θα αγοράσουν κόκκινα δάνεια. Όπως εκτίμησε, από τις 21 εταιρείες διαχείρισης που έχουν λάβει άδεια από την ΤτΕ, θα παραμείνουν πολύ λιγότερες (7 με 8 servicers λειτουργούν στις αγορές του εξωτερικού), με ουσιαστικά 3 mega-servicers που θα προκύψουν από τα "σπλάχνα" των τραπεζών και θα διαχειρίζονται πάνω από 25 δισ. ευρώ NPLs ο καθένας.

Το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων δημιουργήθηκε και από το γεγονός ότι οι τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια, ένιωθαν ενοχή να τα ζητήσουν πίσω, ανέφερε γλαφυρά ο πρόεδρος της Optima Bank, Γιώργος Τανισκίδης. Όπως πρόσθεσε, οι τράπεζες επίσης δεν είχαν ούτε τις δομές, ούτε το προσωπικό για να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις και το πρόβλημα να μην γιγαντωθεί. Ο κ. Τανισκίδης εμφανίστηκε σκεπτικός για το κατά πόσον θα λειτουργήσουν μοντέλα μείωσης των NPLs, όταν τα κόκκινα δάνεια δεν φύγουν εντελώς από τους ισολογισμούς και από τη διαχείριση των τραπεζών. Ο ίδιος τάχθηκε σθεναρά υπέρ του αποκλειστικού ρόλου των τραπεζών, δηλαδή της χρηματοδότησης της Οικονομίας. "Πρέπει να σταθούμε δίπλα στον επιχειρηματία που ήταν καλός και επιβίωσε στη διάρκεια της κρίσης", είπε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίστηκε κάθετος και στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου προκειμένου να αναληφθεί δράση για τη μείωση των NPLs. "Ο Αστικός Κώδικας προέβλεπε τα πάντα, αλλά εμείς τον καταργήσαμε και μάθαμε ότι παίρνουμε δάνειο, χρωστάμε και δεν πληρώνουμε", είπε, επικρίνοντας και τις τράπεζες για το ότι έδωσαν αφειδώς  στεγαστικά δάνεια χρηματοδοτώντας το 100% της αξίας του ακινήτου και όταν έπρεπε να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, σίγησαν για να μην στενοχωρήσουν κανένα.

Την ανάγκη μεγαλύτερης στροφής στη διαμεσολάβηση προκειμένου να μην οδηγούνται στα δικαστήρια υποθέσεις κόκκινων δανείων, επεσήμανε η γενική γραμματέας της Ελληνικής ΄Ενωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη. "Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι τωρινό. Ο νομοθέτης πάντα έδειχνε προτίμηση στον οφειλέτη. Σήμερα έχουμε ένα από τα πιο σύγχρονα θεσμικά πλαίσια για την είσπραξη των κόκκινων δανείων, αλλά οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως και ο πλειστηριασμός, θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Υποχρέωση όλων είναι να επιλύουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να φτάσει η μέρα του πλειστηριασμού, που είναι δυσάρεστη για όλους, έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο ο δανειολήπτης να βρει λύση", είπε η κυρία Απαλαγάκη, προσθέτοντας ότι στο εξωτερικό, όπου εφαρμόζεται η διαμεσολάβηση, το ποσοστό εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών ξεπερνάει το 80%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text