Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σημάδια έντονης επιβράδυνσης σε Κίνα και Ιαπωνία

Σημάδια έντονης επιβράδυνσης σε Κίνα και Ιαπωνία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σημάδια έντονης επιβράδυνσης σε Κίνα και Ιαπωνία

Ο εμπορικός πόλεμος και η αβεβαιότητα που προκαλεί δεν πλήττουν μόνο τη γερμανική οικονομία αλλά και ακόμη δύο μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες, την κινεζική και την ιαπωνική. Στην Κίνα, βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις και επενδύσεις διαμορφώθηκαν πολύ χαμηλότερα από το προβλεπόμενο, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ στην Ιαπωνία η οικονομία ήταν σχεδόν στάσιμη το τρίτο τρίμηνο.

Η αδύναμη εξωτερική και εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να πλήττει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 4,7% σε ετήσια βάση, από 5,8% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας. Η αξία των βιομηχανικών εξαγωγών μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 3,8%, πτώση που καταγράφεται για τρεις συναπτούς μήνες. Οι επενδύσεις, βασικός κινητήριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου μόλις κατά 5,2%, ρυθμός που είναι ο χαμηλότερος από το 1996, σύμφωνα με το Reuters. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Οκτώβριο μόλις κατά 7,2% σε ετήσια βάση, επίδοση που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 16 ετών. Οι Κινέζοι καταναλωτές είναι τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών του χοιρινού και άλλων ειδών κρέατος. «Ολα αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την εκτίμησή μας ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ισχυρούς ενάντιους ανέμους και πως η οικονομία δε έχει φτάσει ακόμη στο κατώτατο σημείο», αναφέρει σε σημείωμα η τράπεζα Nomura, επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψη για επιβράδυνση του κινεζικού ΑΕΠ στο 5,8% το τέταρτο τρίμηνο, από 6% το τρίτο τρίμηνο.

Στην Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου στο 0,2% σε ετήσια βάση, από ρυθμό 1,8% το δεύτερο τρίμηνο. Η υποχώρηση της ζήτησης παγκοσμίως έπληξε τις ιαπωνικές εξαγωγές, ενώ επιβραδύνθηκε και η ιδιωτική κατανάλωση το τρίτο τρίμηνο στο 0,4% από 0,6% το δεύτερο τρίμηνο. Μοναδικό παρήγορο στοιχείο ήταν η ενίσχυση των επενδύσεων κατά 0,9%. «Η συρρίκνωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η οικονομία ενδέχεται να ανακάμψει στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά όχι ορμητικά», εξήγησε στο Reuters ο Τάρο Σάιτο, αναλυτής στο NLI Research Institute.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text