Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ οι κρατικές εγγυήσεις για τον "Ηρακλή"

Θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ οι κρατικές εγγυήσεις για τον "Ηρακλή"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ οι κρατικές εγγυήσεις για τον "Ηρακλή"

Της Νένας Μαλλιάρα

Υπέρβαση του ποσού των 9 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων που προορίζονται για τη λειτουργία του ελληνικού APS "Ηρακλής", δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής των τραπεζών στο σχήμα.

Η αύξηση του ποσού των εγγυήσεων που θα χορηγήσει το Δημόσιο στις τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις των NPLs που θα μεταβιβαστούν στον "Ηρακλή", θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά τη χθεσινή συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργο Ζαββό. Πέρα από τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τον εκπρόσωπο της ΤτΕ, στη χθεσινή συνάντηση μετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, καθώς το θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών και ο "Ηρακλής" αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην πρωθυπουργική ατζέντα.

Το σχέδιο νόμου για τον "Ηρακλή" αποστέλλεται σήμερα από την κυβέρνηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), επιζητώντας να λάβει, όσο πιο άμεσα γίνεται, το πράσινο φως για να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους. Παράλληλα, draft του νομοσχεδίου θα σταλεί στην ΕΚΤ, στον SSM και στον ESM.

Όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο οι Θεσμοί και οι επενδυτές, αλλά και οι τράπεζες επείγονται για την εφαρμογή του "Ηρακλή", ώστε να ξεφορτωθούν, το ταχύτερο δυνατόν, σημαντικό ύψος κόκκινων δανείων. Έτσι, ενώ αρχικά οι τράπεζες εξέφραζαν σκεπτικισμό για τη λειτουργικότητα του "Ηρακλή", τώρα διαγκωνίζονται για τη συμμετοχή τους και επιζητούν αύξηση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων ώστε να μεταβιβάσουν στο APS μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δοθούν στις τράπεζες εγγυήσεις του Δημοσίου, ύψους 9 δις. ευρώ, οι οποίες θα συνοδεύσουν τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων (τίτλοι υψηλής εξασφάλισης και άρα χαμηλότερου κινδύνου) έναντι αμοιβής που θα καταβάλλουν οι τράπεζες στο Δημόσιο, με όρους της αγοράς.

Στη βάση αυτή η Κομισιόν είχε δώσει την έγκρισή της στον "Ηρακλή", αποφαινόμενη ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους της αγοράς ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται, δηλ. όπως θα ήταν αποδεκτό για έναν ιδιώτη επιχειρηματία υπό τους όρους της αγοράς.

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος για το κράτος από κατάπτωση των εγγυήσεων θα είναι περιορισμένος (πρακτικά μηδενικός, καθώς υπάρχει και το προηγούμενο της Ιταλίας όπου δεν έγινε χρήση των εγγυήσεων) δεδομένου ότι η κρατική εγγύηση ισχύει μόνο για το τμήμα ανώτερης εξασφάλισης των τίτλων που πωλεί ο φορέας τιτλοποίησης. Ένας εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα καθορίζει τη διαβάθμιση του τμήματος ανώτερης εξασφάλισης.

Επίσης, η κρατική εγγύηση για το τμήμα ανώτερης εξασφάλισης (senior) θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των μη εγγυημένων επισφαλών τμημάτων (mezzanine, junior) έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες συμμετέχοντες στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται ότι η κατανομή των κινδύνων των διαφόρων τμημάτων θα δοκιμάζεται και θα επιβεβαιώνεται από την αγορά προτού το Δημόσιο αναλάβει οποιονδήποτε κίνδυνο.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text