Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Forthnet: Τι συζητούν τώρα οι τράπεζες με τον Β. Μαρινάκη

Forthnet: Τι συζητούν τώρα οι τράπεζες με τον Β. Μαρινάκη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Forthnet: Τι συζητούν τώρα οι τράπεζες με τον Β. Μαρινάκη

Της Αντιόπης Σχοινά

H εταιρεία Alter Ego του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη θα εξαγοράσει μόνο δάνεια και όχι τις μετοχές που κατέχουν οι τράπεζες. Δεν θα υποβληθεί δημόσια πρόταση για τις μετοχές μειοψηφίας της Forthnet.

Σε νέα ρότα κινούνται οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τον όμιλο Μαρινάκη για την Forthnet. Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, στο τραπέζι των συζητήσεων δεν βρίσκεται πλέον η εξαγορά των μετοχών της Forthnet, που ελέγχονται από τις τράπεζες, αλλά μόνο των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών.

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική διαφοροποίηση του αρχικού σεναρίου εξαγοράς του τηλεπικοινωνιακού ομίλου και κύρια συνέπειά της θα είναι ότι ο όμιλος Μαρινάκη δεν θα ανεβάσει το ποσοστό συμμετοχής του στην Forthnet πέραν του ορίου της καταστατικής μειοψηφίας (1/3 του μετοχικού κεφαλαίου) και, έτσι, δεν θα έχει την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές μειοψηφίας.

Όταν είχε αρχικά ανακοινωθεί η προσέγγιση ομίλου Μαρινάκη – τραπεζών, στις 13 Σεπτεμβρίου, από τη σχετική ανακοίνωση της Forthnet γινόταν σαφές ότι οι συζητήσεις αφορούσαν «τα ανοίγματά των τραπεζών (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της Εταιρείας και της θυγατρικής της Forthnet Media A.E.».

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές που κατέχουν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες και αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,4% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή: Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11,01%, Alpha 7,69% και Attica Bank 3%.

Η εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων του εφοπλιστή, αναμένεται έναντι 41 εκατ. ευρώ να εξαγοράσει μόνο τα μετατρέψιμα σε μετοχές ομολογιακά δάνεια από τις πιστώτριες τράπεζες και σε δεύτερο χρόνο θα μετατρέψει τις ομολογίες σε μετοχές. Σημειώνεται ότι τα περίπου 310 εκατ. του συνολικού δανεισμού, τα περίπου 55 εκατ. είναι ομολογίες με δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 33% του μετοχικού κεφαλαίου.

Περιορίζοντας τη συμμετοχή του κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, ο όμιλος Μαρινάκη δεν θα υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση για τις μετοχές μειοψηφίας. Σήμερα, στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet συμμετέχουν η μητρική εταιρεία της Wind, Crystal Almond Holdings, με ποσοστό 22,17%  το Δημόσιο της Τυνησίας 15,19% και ο Άραβας επιχειρηματίας Abdulaziz Al Ghurair 14,42%. Μικρό ποσοστό, 0,46%, διατηρεί και η Vodafone, 0,46%.

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Forthnet με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ και έχει αυξηθεί κατά 61% από την ημέρα που επιβεβαιώθηκε η έναρξη συζητήσεων των τραπεζών με τον όμιλο Μαρινάκη.

Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών από τον όμιλο Μαρινάκη, κυρίαρχη θέση στη μετοχική σύνθεση θα έχουν η Alter Ego και οι τράπεζες και θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα για την πλήρη εξυγίανση της Forthnet μέσω του άρθρου 106 της πτωχευτικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα γίνει δυνατή η μείωση του τραπεζικού δανεισμού και υποχρεώσεων σε προμηθευτές, ενώ η «νέα» Forthnet θα διατηρήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της σε συνδρομητική τηλεόραση και τηλεπικοινωνίες και θα γίνει «πλουσιότερη» με την εισφορά από πλευράς Μαρινάκη της ταινιοθήκης και του σήματος του «Mega Channel», που απέκτησε πρόσφατα η Alter Ego.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αναπτύξει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, δηλαδή μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες για τεχνολογικές υποδομές αλλά και νέα εμπορική πολιτική με μεγάλο προϋπολογισμό για την αποτελεσματική προώθησή της στην αγορά, ενώ αντίστοιχα επενδύσεις θα χρειασθεί και η Nova.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην αγορά τηλεπικοινωνιών όσο και στην τηλεοπτική αγορά, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη θερμοκρασία του ανταγωνισμού.

Πηγή: www.businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text