Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές για χαμηλά εισοδήματα, ηλεκτρονικές συναλλαγές, ανακαίνιση ακινήτων

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές για χαμηλά εισοδήματα, ηλεκτρονικές συναλλαγές, ανακαίνιση ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές για χαμηλά εισοδήματα, ηλεκτρονικές συναλλαγές, ανακαίνιση ακινήτων

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Αλλαγές και διορθώσεις φέρνει στο φορολογικό νομοσχέδιο η δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται απόψε. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν λάβει υπόψη τους τις επισημάνσεις που έχουν κάνει εκατοντάδες πολίτες αλλά και επαγγελματικοί φορείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, σχετικά με προβλήματα που έχουν εντοπίσει στις αλλαγές που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ήδη σχεδιάζεται στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή (το πιθανότερο την ερχόμενη εβδομάδα) να προστεθεί διάταξη με την οποία οι περιστασιακά απασχολούμενοι να μην φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Με βάση τη πρόβλεψη που υπάρχει ήδη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όσοι φορολογούμενοι δηλώνουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ θα φορολογούνται με την την κλίμακα των μισθωτών, έχοντας έτσι και το προνόμιο του αφορολόγητου ορίου. Από την συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν εισόδημα και από ενοίκια.

Αλλαγές σχεδιάζονται και στο μέτρο της ελάχιστης υποχρεωτικής δαπάνης 30% με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να μην μειώνει το ποσοστό του 30% και προσανατολίζεται στην αλλαγή  της βάσης υπολογισμού του ποσοστού. Δηλαδή,  σχεδιάζει να προσθέσει ή να αφαιρέσει κυρίως κατηγορίες εισοδήματος και εξόδων ώστε να αλλάξει το ύψος του ποσού που θα υπολογίζεται το 30%.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι εξετάζεται να μην υπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους προκεομένου το υποχρεωτικό 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζεται με βάση το υπόλοιπο διαθέσιμο εισόδημα. Μια άλλη εκδοχή, η οποία φαίνεται πως δεν προκρίνεται, είναι οι συγκεκριμένες δαπάνες να συνυπολογίζονται μαζί με τα ενοίκια, τις δόσεις δανείων και τους φόρους ώστε εάν το σύνολο ξεπερνά το 60% του εισοδήματος τότε το υποχρεωτικό ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών να μειώνεται αυτόματα από το 30% στο 20%.

Αλλαγές εξετάζονται και στην παράγραφο 3 του άρθρου 16, προκειμένου να μη χαθεί το διπλό κίνητρο στα ακίνητα. Όπως είναι αυτή τη στιγμή διατυπωμένο το μέτρο  για όσο χρονικό διάστημα ισχύει το δικαίωμα έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων δεν μπορεί να ισχύει ταυτόχρονα και η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος από ακίνητα λόγω αυτόματης -άνευ δικαιολογητικών- έκπτωσης δαπάνης για επισκευή και συντήρηση κτισμάτων, την οποία προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Όμως στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να τροποποιήσουν το κείμενο προκειμένου η μία ελάφρυνση να μην καταργεί την άλλη, προκειμένου να μην θεωρηθεί ως αντικίνητρο η έκπτωση του 40% στις υπηρεσίες για ανακαίνιση των κατοικιών.

Πηγή: www.huffingpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text