Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Eισαγόμενες οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Eισαγόμενες οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eισαγόμενες οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην αγορά το ξαφνικό κύμα ρευστοποιήσεων στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα και ξεκίνησε ένα μόλις 24ωρο μετά το ορόσημο που πέτυχαν οι ελληνικοί τίτλοι, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κάτω από αυτές των ιταλικών για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε το 1,55% την Παρασκευή, όταν λίγες μέρες πριν είχε σημειώσει ιστορικό χαμηλό στο 1,155%, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να εκτοξεύεται κατά 34% σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Λογική αντίδραση

Οπως σημειώνουν αναλυτές στην «Κ», η αντίδραση πολλών επενδυτών σε αυτό το νέο «ρεκόρ» που κατέκτησαν τα ελληνικά ομόλογα ήταν λογική, ειδικά τη στιγμή που η διεθνής αγορά ομολόγων βιώνει εδώ και περίπου δυόμισι μήνες ένα ισχυρό sell-off, με την αξία μάλιστα των ομολόγων διεθνώς που έχουν αρνητικές αποδόσεις να έχει σημειώσει βουτιά της τάξης των 6 τρισ. δολαρίων, από την κορυφή των 17 τρισ. στα τέλη Αυγούστου, στα μόλις 11 τρισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα.

Οι πιέσεις που συνεχίζουν να δέχονται τα ομόλογα και ειδικά αυτά τις Ευρωζώνης, έχουν να κάνουν με την αλλαγή των προσδοκιών τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΚΤ όσο και στον περιορισμό των ανησυχιών που είχαν στείλει πριν από μερικούς μήνες τους επενδυτές να στραφούν με… φόρα στους κρατικούς τίτλους.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μειωθεί σημαντικά οι φόβοι γύρω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και για το Brexit, ενώ υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης των οικονομικών στοιχείων διεθνώς, κάτι που περιορίζει τις ανησυχίες γύρω από το «φάντασμα» της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Ο σημαντικότερος ωστόσο παράγοντας για την αλλαγή του κλίματος στα ομόλογα είναι η «βύθιση» των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα η κεντρική τράπεζα… ξεμένει από όπλα στήριξης της ανάπτυξης, και σειρά σε αυτό θα πρέπει να πάρουν οι κυβερνήσεις και η δημοσιονομική πολιτική.

Αυτή η αλλαγή του διεθνούς κλίματος σε συνδυασμό με τις συστάσεις δύο διεθνών οίκων (UBS, Societe Generale) για πώληση των ελληνικών τίτλων σίγουρα ενέτειναν τις διαθέσεις ρευστοποιήσεων στην ελληνική αγορά, με πολλούς επενδυτές να φαίνεται ότι θεώρησαν υπερβολή το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε να δανείζεται πιο φθηνά από την Ιταλία. Επίσης, η χαμηλή ρευστότητα και το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς  συνεχίζει να κάνει τα ομόλογα ευάλωτα στις διεθνείς εξελίξεις και άρα στις έντονες διακυμάνσεις. Ωστόσο, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι σύντομα τα ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψουν στην οδό των υπεραποδόσεων.

Επενδυτικό stress test

Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Σεμπάστιεν Γκάλι, ανώτερος μακροοικονομικός αναλυτής της Nordea Asset Management, οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα των stress tests των διαχειριστών κεφαλαίων, των hedge funds και των τραπεζών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ιστορικά αρνητική σχέση μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και του ρίσκου. «Δεν αναμένουμε αυτές οι πιέσεις να συνεχιστούν, το πολύ να διατηρηθούν για μία εβδομάδα ακόμη», σημειώνει ο κ. Γκάλι, προσθέτοντας πως «αυτό που αναμένουμε είναι ότι το κυνήγι αποδόσεων θα επανέλθει και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν και πάλι».

Από την πλευρά του, ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, σημειώνει στην «Κ» πως υπάρχει μία απλή εξήγηση για τις ρευστοποιήσεις. Ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο τέλος του έτους και οι περισσότεροι επενδυτές έχουν αρχίσει να κλείνουν τα «βιβλία» και τις θέσεις τους χωρίς να αναλαμβάνουν νέες, και έτσι τα spreads διευρύνονται, κάτι που συνηθίζεται στο τέλος του δ΄ τριμήνου. Αυτό παρατηρείται επίσης και στα ιταλικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο κ. Σόρενσεν, τον Ιανουάριο τα spreads θα αρχίσουν και πάλι να μειώνονται, έτσι αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, με τη ζήτηση να αναμένεται να ανακάμψει τη νέα χρονιά.

Η Bank of America

Αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών ομολόγων εμφανίζεται και η Bank of America, σημειώνοντας πως το θετικό μομέντουμ μπορεί να συνεχιστεί για τρεις λόγους: 1) στο συνεχιζόμενο κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές, με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να ωφελούνται από την αυξημένη ρευστότητα στην αγορά, 2) στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και της αναγνώρισής της από τους οίκους αξιολόγησης και 3) στις αυξημένες πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν σύντομα να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς και θα δημιουργήσει έναν αγοραστή «τελευταίου καταφυγίου».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text