Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Παρεμβάσεις σε κρατικό διαγωνισμό στις ΗΠΑ καταγγέλλει η Amazon

Παρεμβάσεις σε κρατικό διαγωνισμό στις ΗΠΑ καταγγέλλει η Amazon

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παρεμβάσεις σε κρατικό διαγωνισμό στις ΗΠΑ καταγγέλλει η Amazon

Μεροληψία υπέρ της Microsoft επέδειξε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ αναθέτοντας στην τεχνολογική εταιρεία τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών του Πενταγώνου, ισχυρίζεται η Amazon, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση. Η διαμάχη γίνεται για τη σύναψη δεκαετούς συμβολαίου αξίας 10 δισ. δολαρίων, το οποίο ανατέθηκε στη Microsoft κατόπιν πολύμηνου διαγωνισμού.

Μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι η Amazon θα ήταν αδιαμφισβήτητα ο νικητής του διαγωνισμού, λόγω της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει στον τομέα του υπολογιστικού νέφους. Η τελική απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας για το έργο, το επονομαζόμενο JEDI, οδήγησε την Amazon στο συμπέρασμα ότι παρενέβησαν πολιτικοί παράγοντες. «Είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας η κυβέρνηση και οι αιρετοί ηγέτες της να αναθέτουν έργα κατά τρόπο αντικειμενικό και ελεύθερο από πολιτικές επιρροές», δήλωσε χθες ο Ντρου Χέρντενερ, εκπρόσωπος της Amazon, σύμφωνα με το Bloomberg. «Διάφορα κομμάτια της διαδικασίας σχετικά με τον διαγωνισμό για το JEDI είχαν εμφανείς ελλείψεις, λάθη και σαφέστατη μεροληψία – και είναι σημαντικό αυτά τα ζητήματα να εξεταστούν και να διορθωθούν», συμπλήρωσε ο Χέρντενερ.

Τα σχόλια της Amazon βασίζονται στις χρόνιες επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Εκτός όμως από τη χρόνια διαμάχη των δύο ανδρών, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί τον Ιούλιο ότι η Amazon δεν θα έπρεπε να αναλάβει το έργο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, επικαλούμενος διαμαρτυρίες από άλλες εταιρείες τεχνολογίας, είχε αναφέρει τον Ιούλιο ότι η συμμετοχή της Amazon στον διαγωνισμό θα βρισκόταν υπό το μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Ο διευθύνων σύμβουλος των υπηρεσιών Διαδικτύου της Amazon, Αντι Τζάσι, τόνισε σε χθεσινή συνεδρίαση της εταιρείας ότι είναι δύσκολο για μια αμερικανική υπηρεσία να συνάψει οποιοδήποτε συμβόλαιο με αντικειμενικό τρόπο, τη στιγμή που ο πρόεδρος δυσφημίζει έναν από τους διαγωνιζομένους.

Ερωτώμενος για το εάν πράγματι υπήρξε πολιτική παρέμβαση  κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπέρ, διέψευσε κάθε υπόνοια μεροληψίας. «Είμαι βέβαιος ότι διενεργήθηκε ελεύθερα και δίκαια, χωρίς κανένα είδος εξωτερικής επιρροής», δήλωσε χθες ο Εσπέρ. Ο ίδιος υπενθύμισε επιπλέον ότι είχε αποχωρήσει από την εξεταστική επιτροπή του διαγωνισμού λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Στο βιβλίο του Γκάι Σνόντγκρας, συντάκτη ομιλιών του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, αναφέρεται ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Μάτις να καταστρέψει την Amazon. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν συγκεκριμένα στη συμμετοχή του τεχνολογικού κολοσσού στον διαγωνισμό για το JEDI. Στο ίδιο βιβλίο διευκρινίζεται επίσης ότι ο Μάτις αρνήθηκε. «Θα γίνει κατά γράμμα, από νομικής και από ηθικής απόψεως», απάντησε ο Μάτις, σύμφωνα με το βιβλίο.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text