Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στη Βουλή τα μέτρα για τους πληγέντες της Thomas Cook

Στη Βουλή τα μέτρα για τους πληγέντες της Thomas Cook

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στη Βουλή τα μέτρα για τους πληγέντες της Thomas Cook

Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Το πρώτο, νομοθετικό, βήμα για την ενίσχυση των εταιρειών που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook πραγματοποίησε το υπουργείο Τουρισμού με διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι στην πράξη αποδεικνύεται ότι το κενό που θα αφήσει η πτώχευση του operator δεν είναι τόσο μεγάλο όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, αφού οι τουριστικές επιχειρήσεις «άνοιξαν» νέα κανάλια διάθεσης των κλινών τους, ενώ άλλοι tour operators έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην Ελλάδα, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί οικονομικά, και το υπουργείο Τουρισμού νομοθέτησε μέτρα στήριξης των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την Thomas Cook. Μειώνονται τα αναγκαία ένσημα για καταβολή επιδόματος από 100 σε 80 και επεκτείνεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος κατά έναν μήνα.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, «από τις πρώτες κιόλας ώρες τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της Thomas Cook. Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, δηλαδή σε διάστημα δέκα ημερών, αναλάβαμε σειρά πρωτοβουλιών για τους τουρίστες, τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους. Μέτρα που εφαρμόστηκαν άμεσα. Σήμερα νομοθετούμε και τα μέτρα στήριξης των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την Thomas Cook. Μειώνονται τα αναγκαία ένσημα για καταβολή επιδόματος από 100 σε 80 και επεκτείνεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος κατά έναν μήνα».

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτό φάνηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Συνάντησα τους μεγαλύτερους tour operators και εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών. Επικοινωνήσαμε τη στρατηγική μας και ενθαρρύναμε τη συνεργασία και τις συμφωνίες μεταξύ των φορέων της αγοράς ώστε να επουλωθούν άμεσα οι πληγές από την πτώχευση της Thomas Cook. Είναι μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα είμαστε κοντά στους φορείς του τουρισμού και θα είμαστε. Και θα κάνουμε και άλλες διορθωτικές κινήσεις αν και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Θα ξεκινήσουμε τη διαφημιστική καμπάνια πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουμε τους επαγγελματίες του τουρισμού».

Επίσης προβλέπεται ότι «οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συμβληθεί με την Thomas Cook Group PLC απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής αναφορικά με τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν στο πλαίσιο για το χρονικό διάστημα από 23.9.2019 μέχρι και 10.10.2019, υπό την προϋπόθεση τήρησης του δευτέρου εδαφίου της παρούσας. Η ανωτέρω ρύθμιση ισχύει για τις περιπτώσεις που ο φόρος διαμονής έχει ήδη εισπραχθεί από την εταιρεία Thomas Cook και δεν έχει καταβληθεί στις επιχειρήσεις, καθώς και για τις περιπτώσεις που υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου διαμονής είναι οι διαμένοντες στις επιχειρήσεις της παραγράφου 1 της παρούσας».

Ιαματικές πηγές

Με δεύτερο άρθρο, το υπουργείο Τουρισμού καταργεί την προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για την αναγνώριση υφιστάμενων ιαματικών πόρων. Πλέον όσοι διοικούν ή διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται ιαματικούς φυσικούς πόρους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Τουρισμού περί αναγνώρισης του ιαματικού φυσικού πόρου. Η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι ιαματικές πηγές, όπως έγινε την καλοκαιρινή περίοδο, με πηγές όπως Καϊάφας, Πόζαρ, Ικαρία, Σαμοθράκη, Κυλλήνη, Αγιά Λάρισας, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς τη συνέχιση λειτουργίας τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προθεσμία κατάταξης ξενοδοχείων και κάμπινγκ που λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, με διάταξη του υπουργείου γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθεί το φαινόμενο της κατάταξης δύο ταχυτήτων που παρατηρείται σε καταλύματα, πολλά εκ των οποίων υφίστανται και λειτουργούν επί τη βάσει διαφορετικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών.

Δίνεται παράταση δύο ετών ώστε όλοι να έχουν εύλογο χρόνο να καταταγούν. Η προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές παρατείνεται μέχρι 31/12/2021.

Επίσης εάν το πιστοποιητικό κατάταξης καταλυμάτων εκδοθεί έως 31/12/2020 η διάρκεια ισχύος του θα είναι πέντε έτη.

Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των καταλυμάτων εκδοθεί από 1/1/2021 έως 31/12/2021 τότε η διάρκεια ισχύος του θα είναι τρία έτη.

Βέβαια εάν μετά την 31/12/2021 δεν έχει προσκομιστεί πιστοποιητικό κατάταξης τότε η εγκατάσταση θα σφραγίζεται μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text