Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Δύο νέες μεγάλες παραγγελίες για την Airbus

Δύο νέες μεγάλες παραγγελίες για την Airbus

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δύο νέες μεγάλες παραγγελίες για την Airbus

Περαιτέρω ώθηση στην Airbus αναμένεται να δώσει η απόφαση της κρατικής εταιρείας Emirates να παραγγείλει 50 αεροσκάφη Α350 αξίας 16 δισ. δολ. σε τιμές τιμοκαταλόγου από την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών. Την ίδια στιγμή, η Air Arabia προχώρησε στην παραγγελία 120 Airbus αξίας 14 δισ. δολ. σε τιμές τιμοκαταλόγου, επισφραγίζοντας έτσι την ολοκλήρωση δύο επιτυχημένων συμφωνιών για την Airbus κατά τη διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο του Dubai Airshow. Η εν λόγω παραγγελία αφορά περίπου 70 αεροσκάφη τύπου Α320neo, ενώ τα υπόλοιπα 50 αεροπλάνα είναι τύπου A321XLR και A321neo.

Από την άλλη, η αμερικανική Boeing βλέπει τις παραγγελίες της να επιβραδύνονται καθώς στο πλαίσιο της έκθεσης Dubai Airshow, η Etihad Αirways ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα παραγγείλει 20 αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliners λιγότερα από αυτά που είχε αρχικά σχεδιάσει, στον απόηχο  των απωλειών ύψους 4,8 δισ. δολ. που κατέγραψε η αεροπορική εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια.

«Mαζί με τα Α380, τα Α350 θα μας προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και χωρητικότητα. Θα μπορέσουμε να επεκταθούμε σε νέες αγορές με αυτά τα αεροσκάφη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Emirates, Αχμέντ Μπιν Σαΐντ Αλ Μακτούμ, στο πλαίσιο της έκθεσης Airshow που διεξήχθη στο Ντουμπάι.

Η συγκεκριμένη συμφωνία η οποία οριστικοποιήθηκε στο περιθώριο της έκθεσης, σηματοδότησε την τελική και βελτιωμένη έκδοση μιας αρχικά αβέβαιης συμφωνίας για 40 αεροσκάφη Α330neo αλλά και 30 τζετ Α350, η οποία βρισκόταν σε εκκρεμότητα από τις αρχές του έτους. «Τα νέα αεροσκάφη κάνουν λιγότερο θόρυβο και έχουν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Αλ Μακτούμ, προσθέτοντας ότι οι πρώτες παραδόσεις των αεροσκαφών A350 αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2023.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Γκιγιόμ Φορί αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης παραγγελίας για την Airbus, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η παραγγελία συνιστά μία πολύ σημαντική στήριξη στα αεροσκάφη Α350 τα οποία είναι τελευταίας τεχνολογίας».

Σύμφωνα ωστόσο με το Reuters, η Εmirates για την ώρα δεν εξετάζει την παραγγελία Α330neo, ενώ δήλωσε ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Boeing σχετικά με την «τύχη» μιας ανεπίσημης συμφωνίας που είχε αρχικά πραγματοποιηθεί και αφορούσε την παραγγελία 40 αεροσκαφών Boeing 787 Dreamliners.

Από την άλλη, η ινδική εταιρεία low-cost SpiceJet ανακοίνωσε στο πλαίσιο της έκθεσης Dubai Airshow, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία, προκειμένου να αγοράσει περισσότερα αεροσκάφη Boeing 737 Max και να ενισχύσει περαιτέρω τον στόλο της. Κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στο Bloomberg, o πρόεδρος της εταιρείας επεσήμανε ότι η καθήλωση των πωλήσεων των αεροσκαφών 737 Μax της Boeing από τον Μάρτιο επιτρέπει στην εταιρεία να διεκδικήσει μία καλύτερη και χαμηλότερη τιμή για την αγορά των αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί δύο συντριβές αεροσκαφών της Boeing, με αποτέλεσμα αρκετές αεροπορικές εταιρείες να εμφανίζονται έκτοτε λίγο πιο επιφυλακτικές ώστε να προχωρήσουν στην παραγγελία αεροσκαφών της Boeing. Εντούτοις, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο, η δοκιμαζόμενη εταιρεία ανακοίνωσε τις πρώτες της συμφωνίες ύστερα από τα δύο συμβάντα, ερχόμενη σε συμφωνία με την ΙΑG, μητρική της British Airways για την αγορά 200 αεροσκαφών Max.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text