Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Τα μέτρα της κυβέρνησης για το προσφυγικό - Κλείνουν οι δομές σε Μόρια, Χίο και Σάμο - Κλειστά κέντρα σε νησιά και άμεσες επιστροφές

Τα μέτρα της κυβέρνησης για το προσφυγικό - Κλείνουν οι δομές σε Μόρια, Χίο και Σάμο - Κλειστά κέντρα σε νησιά και άμεσες επιστροφές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα μέτρα της κυβέρνησης για το προσφυγικό - Κλείνουν οι δομές σε Μόρια, Χίο και Σάμο - Κλειστά κέντρα σε νησιά και άμεσες επιστροφές

Ορίζεται εθνικός συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος, παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Μεταξύ άλλων ορίζεται εθνικός συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά, κλείνουν σταδιακά οι δομές σε Μόρια, Χίο και Σάμο, ενώ εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν 20.000 μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020, καθώς η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

•    Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,

•    Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,

•    Λειτουργία κλειστών κέντρων σε Νησιά και

•    Άμεσες επιστροφές.

Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.

Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης.

Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές,  δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.

Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής  μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος:Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως  Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

5η: Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η Κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

- Στην παράταση - έως 31.12.2020 - των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

-  Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

-  Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

-   Τέλος, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

«Η επιπλέον δράση αφορά στην Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Δυνάμεις και μέσα, σε ένα ενιαίο σύνολο, υπό ενιαία διοίκηση και με εφαρμογή κοινών διαδικασιών, και στο πλαίσιο ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου,  θα υλοποιήσουν τη δράση.

Αναφέρονται ορισμένες από τις πτυχές της δράσης:

Το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (την 08 Νοε 19) 14 εκ. Ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, η ένωση εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο ΛΣ, τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοση τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη σχεδίαση, κάθε Δράση ενώ υλοποιείται ανεξάρτητα, διαλειτουργεί συνεχώς με τις υπόλοιπες μέσα στο πολύπλοκο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας. Ενώ προτεραιότητα στην παρούσα φάση αποτελεί η αποσυμφόρηση των νήσων, το σύνολο των δράσεων έχει σχεδιασθεί με σκοπό να καταδείξει τη δυναμική και την αποφασιστικότητα που μας διακατέχει στην αντιμετώπιση  του μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι, πέραν της πρώτης και δεύτερης φάσης, που αφορούν στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πλάνο, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Κυβέρνησης, περιλαμβάνεται επίσης, μία εξίσου σημαντική και αναπόσπαστη φάση, που αφορά στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, όπου εξετάζονται πολλαπλές εναλλακτικές επιλογές και σενάρια», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Πέτσας: Στόχος η διεθνοποίηση του ζητήματος

«Όπως  γνωρίζετε, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό,  η Κυβέρνηση έχει χαράξει και ακολουθεί διαφορετική πολιτική. Επιδιώκουμε, κατ’ αρχήν τη διεθνοποίηση  του ζητήματος και τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Επισημαίνουμε την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών.

«Στο εσωτερικό η πολιτική μας στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες.

Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Ψηφίσαμε ήδη το νόμο για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και  προχωρούμε στη χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά και διότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο.

Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε έναν διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού σχεδίου σε ότι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού καθώς σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Άμυνας και ειδικό συντονιστή για το μεταναστευτικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, όχι βέβαια στο σύνολό του αλλά ένα μεγάλο κομμάτι των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αναλογική κατανομή 20.000 προσφύγων στην ενδοχώρα αλλά και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν άσυλο με στόχο την επαναπροώθησή τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα θα συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά.

Τα τρία από αυτά θα δημιουργηθούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Χίο, τη Σάμο και την Λέσβο ενώ δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα στην Κω και στη Λέρο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σημερινές ανακοινώσεις από τον Στέλιο Πέτσα και τον Αλκιβιάδη Στεφανή θα περιοριστούν σε αυτά καθώς θα υπάρξει και δεύτερη δόση ανακοινώσεων σε ότι αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού χωρίς να είναι προσδιορισμένος ο χρόνος της.

Τότε, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα στεγαστούν στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντα, προαναχωρησιακό κέντρο - τουλάχιστον ένα - θα δημιουργηθεί επίσης, στην Κρήτη αλλά πιθανότατα δεν θα ανακοινωθεί σήμερα όπως άλλωστε και αυτά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος αναμένεται να ανακοινωθούν 1700 προσλήψεις που αφορούν 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέους υπαλλήλους σε υπηρεσίες ασύλου σε νησιά και ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη συνόρων στα νησιά και στα κέντρα τα οποία θα δημιουργηθούν.

Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που θα φιλοξενηθούν σε κάθε Περιφέρεια δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της και θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή τους.

Παράλληλα, οι ίδιες πάντα πηγές, επισημαίνουν ότι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα και θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, θα ξεπεράσουν τα δέκα μαζί με αυτά που γίνονται στα νησιά.

Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα με έργα στις περιοχές οι οποίες θα υποδεχτούν πρόσφυγες.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν ένα κομμάτι από το υπερπλεόνασμα να δίνεται στους κατοίκους έως αντισταθμιστικό μέτρο για την υποδοχή των προσφύγων.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text