Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Tιτλοποίηση δανείων 12 δισ. ευρώ από την Alpha μέσω του «Ηρακλή»

Tιτλοποίηση δανείων 12 δισ. ευρώ από την Alpha μέσω του «Ηρακλή»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tιτλοποίηση δανείων 12 δισ. ευρώ από την Alpha μέσω του «Ηρακλή»

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Στην πλήρη αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», κάνοντας χρήση κρατικών εγγυήσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ για την τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ, προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση της Alpha Bank στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου 2020-2022, που ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων περίπου κατά 73%, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, που θα ενισχυθεί με την πρόσβαση στις αγορές για την άντληση ομολόγων Tier II. Βασικός πυλώνας του σχεδίου μετασχηματισμού είναι η ευρεία οργανωτική αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank με την κατάργηση των θέσεων των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων, τη σύσταση 9μελούς εκτελεστικής επιτροπής και τη δημιουργία θέσης γενικού διευθυντή που θα εποπτεύει το σχέδιο μετασχηματισμού.

Oπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, το project Galaxy, όπως ονομάζεται η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ, θα συνοδεύεται με την πώληση της δραστηριότητας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας στην εταιρεία Cepal Hellas. Θα προηγηθεί η εξαγορά του ποσοστού που κατέχει σήμερα η Centerbridge στην εταιρεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πώληση της νέας Cepal σε επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην τιτλοποίηση Galaxy. Oπως δήλωσε ο κ. Ψάλτης, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, ενώ η εταιρεία διαχείρισης που θα δημιουργηθεί, θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους servicer στην Ελλάδα – και μεταξύ των μεγαλύτερων στην ευρωπαϊκή αγορά, με συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο που προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Alpha Bank διαβεβαίωσε το προσωπικό, το οποίο θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία στο πλαίσιο της συναλλαγής που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας.

Με δεδομένο ότι το senior ομόλογο της τιτλοποίησης που θα εγγυηθεί το Δημόσιο θα είναι μηδενικού ρίσκου, η επίπτωση από τη συναλλαγή υπολογίζεται μεταξύ 1,6 - 2 δισ. ευρώ και προς αποφυγήν της ενεργοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου, το σχέδιο μείωσης των NPEs θα ολοκληρωθεί με την απόσχιση του κλάδου των βασικών δραστηριοτήτων της Alpha Bank σε μια νέα τραπεζική οντότητα. Η νέα Alpha Bank θα είναι στην πλήρη κυριότητα της εισηγμένης σήμερα εταιρείας, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρεία συμμετοχών, διατηρώντας πλήρως τα δικαιώματα των μετόχων. Οπως διαβεβαίωσε ο κ. Ψάλτης, η συναλλαγή δεν επιφέρει απομείωση του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων της τράπεζας.

Μέσω της τιτλοποίησης η διοίκηση της Alpha Bank στοχεύει να επιτύχει τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων σε 20% και 10%, από 44% και 28% που είναι, αντιστοίχως, σήμερα. Επιπλέον, μετά τη συναλλαγή, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας I (CET1) θα διατηρηθεί σε επίπεδα άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, με την τράπεζα να στοχεύει σε CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 17% το 2022, αξιοποιώντας πλήρως, όπως σημείωσε, το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier 2).

Βασικοί οικονομικοί στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση για το 2022 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου, είναι επίσης η ενίσχυση του ενεργητικού παρά την απομόχλευση και τη μεταφορά ενός σημαντικού τμήματος του δανειακού χαρτοφυλακίου, μέσω νέων εκταμιεύσεων που για την περίοδο 2019-2022 υπολογίζονται σε 14 δισ. ευρώ, με έμφαση στους τομείς υποδομών, ενέργειας, ακινήτων, ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας.

Καθαρά κέρδη 91,6 εκατ. κατέγραψε το εννεάμηνο του 2019

Κέρδη μετά από φόρους 91,6 εκατ. ευρώ έναντι 53,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ανακοίνωσε η Alpha Bank για το εννεάμηνο του 2019. Σε όρους γ΄ τριμήνου, το αποτέλεσμα προ προβλέψεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 215,6 εκατ. ευρώ (+0,8%), καθώς η μείωση του καθαρού εσόδου τόκων αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από προμήθειες. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων διαμορφώθηκε στα 285,2 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 11,6% σε τριμηνιαία βάση, επηρεασμένο αρνητικά από τη μείωση των χρηματοοικονομικών εσόδων.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν το γ΄ τρίμηνο σε 383,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση, καθώς η χαμηλότερη συνεισφορά των δανείων και η αρνητική επίδραση από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων αντισταθμίστηκαν μερικώς από το όφελος που προήλθε από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 14,4 εκατ. ευρώ ή 17,8% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν στα 95,6 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών λόγω της τουριστικής περιόδου, στη θετική συνεισφορά των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, καθώς και στη συνεισφορά τραπεζικών εργασιών που σχετίζονται με εργασίες διαμεσολάβησης. Σε επίπεδο εννεαμήνου τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 247 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα ελαφρώς κατά 0,9% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των έκτακτων εσόδων από πιστωτικές κάρτες που καταγράφηκαν το α΄ τρίμηνο 2018. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων του γ΄ τριμήνου ανήλθαν σε 79,9 εκατ. ευρώ και προήλθαν από τα κέρδη του χαρτοφυλακίου των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 6,5 εκατ. ευρώ.

Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα για τον όμιλο μειώθηκαν κατά 2% ή κατά 16,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών προσωπικού, και διαμορφώθηκαν σε 792,6 εκατ. ευρώ, με τον αντίστοιχο δείκτη εξόδων προς έσοδα να ανέρχεται σε 55,2%. Στην Ελλάδα, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 643,2 εκατ. ευρώ. Η αποχώρηση 830 υπαλλήλων που προγραμματίζεται μετά την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα αποφέρει όφελος περίπου 35 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι συνολικές χορηγήσεις του ομίλου της Alpha Bank διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 49,1 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ενόψει της πώλησης μεταφοράς χαρτοφυλακίου 1,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανειακών ανοιγμάτων, και τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν στα 42,1 δισ. ευρώ. Η ρευστότητα της τράπεζας βελτιώθηκε περαιτέρω, καθώς οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε  39,6 δισ. ευρώ και στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 33,7 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στη διοίκηση της τράπεζας

Αποχωρεί, ύστερα από 15 χρόνια επιτυχούς θητείας στην Alpha Bank, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Αρώνης. Ο κ. Αρώνης δήλωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει στο τέλος Ιανουαρίου 2020 από την υφιστάμενη θέση του και ακολούθως θα υποστηρίζει την τράπεζα ως ειδικός σύμβουλος του CEO. «Για περισσότερα από 15 χρόνια ο Γιώργος Αρώνης διετέλεσε επικεφαλής της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Τράπεζας, αναλαμβάνοντας διοικητικές θέσεις στις μονάδες λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής. Με την καθοδήγησή του η Alpha Bank εδραίωσε ηγετική θέση σε διάφορους τομείς και προϊόντα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο Γιώργος υπήρξε μέντορας για πολλά διοικητικά στελέχη, αλλά και προσωπικός φίλος. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα νέα του σχέδια», δήλωσε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Στο πλαίσιο των διοικητικών αλλαγών που αποφασίστηκαν, ο Ιωάννης Εμίρης ορίζεται γενικός διευθυντής Επιχειρηματικής Τραπεζικής και ο Ισίδωρος Πάσσας γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής. Ο Σπύρος Φιλάρετος, επικεφαλής των εσωτερικών λειτουργιών της τράπεζας, ορίζεται επικεφαλής της νέας μονάδας Ανάπτυξης και Καινοτομίας, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο Σπύρος Φιλάρετος παραμένει γενικός διευθυντής της τράπεζας και μέχρι τον διορισμό νέου COO εντός των επόμενων μηνών, θα διατηρήσει αυτή τη θέση. Ο Αρτέμιος Θεοδωρίδης, επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης NPEs, θα ηγηθεί της διαδικασίας μεταβίβασης της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας στη Cepal Hellas και εν συνεχεία της πώλησης της «Νέας Cepal» στους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο Project Galaxy.

Η διοικητική ομάδα ενισχύεται από τη Φραγκίσκη Μελίσσα ως εντεταλμένη γενική διευθύντρια - Chief Human Resources Officer. Δημιουργείται νέα ανώτερη διεύθυνση με αντικείμενο την εταιρική επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις και το μάρκετινγκ, επικεφαλής της οποίας θα ορισθεί ο Γιώργος Τερζής. Η Εκτελεστική Επιτροπή της τράπεζας θα απαρτίζεται από τους Βασίλη Ψάλτη, Σπύρο Φιλάρετο, Αρτέμιο Θεοδωρίδη,  Ιωάννη Εμίρη, Ισίδωρο Πάσσα, Sergiu Oprescu, Σπύρο Ανδρονικάκη, Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, Νίκο Σαλακά.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text