Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Το μερίδιό τους από το κρατικό επενδυτικό ταμείο ζητούν Νορβηγοί πολίτες

Το μερίδιό τους από το κρατικό επενδυτικό ταμείο ζητούν Νορβηγοί πολίτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το μερίδιό τους από το κρατικό επενδυτικό ταμείο ζητούν Νορβηγοί πολίτες

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας που έχει συγκεντρώσει 1,1 τρισ. δολάρια από τα πετρελαϊκά έσοδα υποτίθεται ότι ανήκει στον λαό. Αυτό πιστεύουν και οι Νορβηγοί, αλλά δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το ποσοστό των κεφαλαίων του ταμείου που τους αναλογεί.

Από τον περασμένο μήνα, οπότε τα κεφάλαιά του έφτασαν στο 1,1 τρισ. δολάρια, καταφθάνουν στο ταμείο αιτήματα από πλευράς Νορβηγών που ζητούν το μερίδιό τους. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Νορβηγίας ανέρχεται σε περίπου 5,3 εκατ. άτομα, το μερίδιο που αντιστοιχεί σε κάθε Νορβηγό ανέρχεται σε 200.000 δολάρια. Πολλοί Νορβηγοί ζήτησαν το ποσό αυτό εις το ακέραιον ενώ άλλοι, πιθανώς αστειευόμενοι, υπέβαλαν πολύ πιο ταπεινά αιτήματα για λίγα κέρματα με σκοπό να αγοράσουν αναψυκτικά. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Μάρτε Σκάαρ, εκπρόσωπος του επενδυτικού ταμείου, είπε πως τα αιτήματα αυτά δεν αποτελούν κάτι καινούργιο αλλά σίγουρα έχουν αυξηθεί θεαματικά από τη στιγμή που ενισχύθηκαν τα κεφάλαιά του. Η ίδια τονίζει, πάντως, πως «είναι ωραίο να εμπλέκεται ο κόσμος στην υπόθεση και να γνωρίζει πως τα κεφάλαια του ταμείου ανήκουν σε όλους». Διευκρινίζει, ωστόσο, πως το ξαφνικό ενδιαφέρον των Νορβηγών αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για να εξηγήσει στον νορβηγικό λαό ότι τα πλούτη του ανήκουν και στις μελλοντικές γενιές.

Στόχος του ταμείου είναι να διασφαλίσει πως η Νορβηγία θα εξακολουθήσει να αντλεί κέρδη από τον πετρελαϊκό της κλάδο ακόμη κι όταν θα έχει λήξει οριστικά η εποχή των ορυκτών καυσίμων. Το ταμείο επενδύει αποκλειστικά εκτός Νορβηγίας ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπερθέρμανση της οικονομίας της χώρας. Η κυβέρνηση δαπανά, πάντως, τμήμα των κεφαλαίων του για τους Νορβηγούς του σήμερα. Πολλές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν κρατικά επενδυτικά ταμεία στα οποία συγκεντρώνουν τα έσοδα από τον «μαύρο χρυσό». Οπως, όμως, τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η περίπτωση της Νορβηγίας αποτελεί ένα μοναδικό πείραμα ειδικής διαχείρισης του πλούτου από τους φυσικούς πόρους της χώρας. Ελέγχεται από το Κοινοβούλιο και οι στόχοι του έχουν επανειλημμένως αναθεωρηθεί με την επιβολή περιορισμών ηθικής φύσης. Ανάμεσά τους η απαγόρευση των επενδύσεων σε είδη καπνού, σε ορισμένες κατηγορίες όπλων και σε βιομηχανίες που παράγουν λιθάνθρακα.  Οι επενδύσεις του αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,5% των μετοχών εισηγμένων εταιρειών παγκοσμίως. Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας κατέγραψε ραγδαία άνοδο της αξίας του, καθώς στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είχε επενδύσει μαζικά σε φθηνές μετοχές που οδήγησαν σε τετραπλασιασμό της αξίας των τοποθετήσεών του.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text