Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Οι επιλογές της Κυβέρνησης καταλήγουν να γίνονται επικίνδυνες!

Οι επιλογές της Κυβέρνησης καταλήγουν να γίνονται επικίνδυνες!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Κυβέρνηση εισπράττει σήμερα το αποτέλεσμα των τραγικών λαθών της και των παιδαριωδών ενεργειών της καθ' όλο το διάστημα των προηγούμενων μηνών, οπότε και εξελίχθηκε η "κρίση" του ελληνικού χρέους και των ελληνικών ομολόγων. Λίγες μέρες μετά το "φιάσκο" των Βρυξελλών, το επιτόκιο των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει φθάσει σε επίπεδα πάνω από το 6,80%, ενώ το αντίστοιχο spread έχει ξεπεράσει το 3,70%. Παράλληλα, καθώς διαπιστώνεται ότι η Κυβέρνηση δεν αντιδρά, το επιτόκιο είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται, εκβιάζοντας την Κυβέρνηση να λάβει καθοριστικές αποφάσεις.

Πριν από μερικούς μήνες, όταν το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος είχε έλθει στην επιφάνεια, θα αρκούσε από την Κυβέρνηση μία δυναμική παρέμβαση σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές. Όπως ακριβώς έκανε και η Ιρλανδία. Όμως, αντί αυτού, η Κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τους παρανομούντες απεργούς στο λιμάνι του Πειραιά, οργάνωνε "πανηγυράκια" στο Ζάππειο και φορολογούσε τις εταιρίες για να καταβάλλει επιδόματα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Στις αρχές του έτους, αντί να λάβει επί τέλους αποφάσεις περικοπής των δημοσίων δαπανών, έστειλε στις Βρυξέλλες ένα "χαλαρό" Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο ήταν εξόφθαλμα ανεδαφικό, αφού προέβλεπε 0,3% κάμψη του ΑΕΠ κατά το 2010 και άνοδο στα επόμενα χρόνια, ενώ η Υπουργός Ανάπτυξης ομιλούσε για αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων στο 10%. Παράλληλα, έχοντας τη νοοτροπία του "λομπίστα" της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς του 1999, "έστηνε" δημοπρασίες ομολόγων όπου εμφανίζονταν μεγάλη υπερκάλυψη και από την άλλη πλευρά, διέδιδε φήμες για αγορά μεγάλης ποσότητας ομολόγων από τους κινέζους.

Στη συνέχεια, αρνούμενη να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε, εξάντλησε όλη της τη δυναμική για την οργάνωση της "Συνόδου των Βρυξελλών", την οποία θεώρησε ως ...επιτυχία και τη διαφήμισε ανάλογα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο εσωτερικής οικονομικής πολιτικής, κατέθεσε ένα φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο σφίγγει ακόμη περισσότερο τη "θηλιά" στο λαιμό της ιδιωτικής οικονομίας, την οποία οδηγεί σε κατάρρευση.

Και τελικά, καταλήγουμε να ρωτούμε "γιατί ανεβαίνουν τα spreads"... Μα είναι απλούστατο! Τα spreads ανεβαίνουν επειδή οι αγορές διαπιστώνουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση όχι απλά δεν έχει ή δε μπορεί να καταρτήσει κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα πολιτικής για τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας, αλλά, ακόμη χειρότερα, δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος! Ενώ, από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να αναζητήσει περισσότερα από 12 δισεκ. ευρώ κατά τις επόμενες 30 μέρες.

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα υποστηρίζουμε ότι η μοναδική λύση που -δυστυχώς- έχει η Κυβέρνηση σήμερα είναι η άμεση προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για να σταματήσει επί τέλους η αιμορραγία στην πληρωμή των τόκων. Και κυρίως, για να βρεθεί κάποιος -αφού η Κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό θάρρος- για να επιβάλλει, έστω και την ύστατη στιγμή, τα μέτρα περιστολής του δημόσιου τομέα που αποτελεί και την κύρια αιτία δημιουργίας και διατήρησης αυτού του θανατηφόρου προβλήματος.

Και βεβαίως, μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ, η μείωση -σ' αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη φάση- του ποσού που η Ελλάδα θα αναζητήσει από τις αγορές και κυρίως, ο -έστω "βίαιος"- εξαναγκασμός για την αναδιοργάνωση και περιστολή του δημοσίου τομέα θα οδηγήσει, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στη μείωση των spreads και στη μείωση του κόστους δανεισμού, ενώ είναι πιθανό να βγει η χώρα από την καθημερινή αρνητική δημοσιότητα.

Η Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, θα πρέπει να δει επιτέλους, αυτό το οποίο βλέπουν όλοι και αυτό που θα έπρεπε να έχει δει προ καιρού: Δεν έχει πλέον άλλες επιλογές! Όσο δε το βλέπει, δεν είναι απλά ανεύθυνη. Καταλήγει να γίνεται επικίνδυνη!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text