Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Το πρόβλημα δεν είναι η "διαχείριση της κρίσης". Είναι η ίδια η κρίση!

Το πρόβλημα δεν είναι η "διαχείριση της κρίσης". Είναι η ίδια η κρίση!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αντίθετα από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δε θεωρούμε ως πετυχημένη τη σημερινή έκδοση των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ως πετυχημένη, αφού το επιτόκιο το οποίο διαμορφώθηκε ήταν πολύ ψηλότερο απ' ότι ανέμενε το Υπουργείο Οικονομικών, ή απ' ότι είχε καταβάλει το Δημόσιο στην προηγούμενη έκδοση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή έκδοση, ο ΟΔΔΗΧ πούλησε γραμμάτια 52 εβδομάδων αξίας 780 εκατομμυρίων ευρώ, με κουπόνι 4,85% και γραμμάτια 26 εβδομάδων αξίας 780 εκατ. ευρώ με κουπόνι 4,55% (το επιτόκιο αναφέρεται σε ετήσια βάση). Στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης (στις 10 Ιανουαρίου 2010) είχε διαμορφωθεί στο 1,38% και στα ετήσια έντοκα στο 2,20%.

Κατά τη σημερινή έκδοση σημειώθηκε υπερκάλυψη κατά 7,7 φορές για τα εξάμηνα γραμμάτια και κατά 6,5 φορές για τα ετήσια. Όμως, η υπερκάλυψη, δε νομίζουμε ότι σημαίνει και πάρα πολλά, για μία έκδοση η οποία έφερε αυτά τα εντυπωσιακά υψηλά επιτόκια και η οποία -μετά τη συμφωνία με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.- θα πρέπει να θεωρείται ως "εγγυημένη".

Την ίδια άποψη για "όχι πετυχημένη" έκδοση, κατά τα φαινόμενα έχουν και οι επενδυτές των αγορών ομολόγων, αφού τα spreads των δεκαετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά 0,14%, φθάνοντας στο 3,64% (364 μονάδες βάσης).
Αυτό προκαλεί προβλήματα στην ελληνική Κυβέρνηση, η οποία βλέπει ότι τελικά τα επιτόκια στις αγορές δεν υποχωρούν και τη φέρνουν πιο κοντά στην ενεργοποίηση της συμφωνίας με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., η οποία πέραν του ότι είναι ασαφής και δυσχερής στη λειτουργία, είναι κάτι που θέλει να αποφύγει η ελληνική Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα οφείλει να αποπληρώσει δάνεια 8,2 δισεκ. ευρώ έως τις 20 Απριλίου και 1,6 δισεκ. ευρώ έως τις 23 Απριλίου. Παράλληλα, στις 19 Μαΐου λήγουν υποχρεώσεις ύψους 19 δισεκ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν αρνητική επίδραση στις τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η σημερινή πτώση (-2,21%) του Γενικού Δείκτη, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι τα προβλήματα της χώρας δεν επιλύονται με "διπλωματικές" ή "διοικητικές" συμφωνίες, οι οποίες τελικά αποτελούν μία προσπάθεια "διαχείρισης της κρίσης". Το πρόβλημα δεν είναι η διαχείριση της κρίσης, αλλά η ίδια η κρίση. Και αυτή θα πρέπει να ξεπεράσουμε.

Η κρίση είναι η κάκιστη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και κυρίως, η κάκιστη λειτουργία της οικονομίας και η νοοτροπία που έχει δημιουργηθεί επί δεκαετίες. Και η κρίση δε ξεπερνιέται ούτε με διαγγέλματα νίκης, ούτε και με "πλασάρισμα" επίπλαστων θετικών στοιχείων (όπως είναι τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το α' τρίμηνο, αφού αποκρύπτουν πολλά στοιχεία). Η κρίση ξεπερνιέται με ειλικρίνεια, πολιτικό θάρρος και ανάληψη πολιτικού κόστους και με αποφασιστικότητα και δουλειά. Μεγάλη αποφασιστικότητα και πολύ δουλειά!

Διατηρούμε την άποψη ότι, η Κυβέρνηση θα πρέπει να παύσει να πειραματίζεται με τις αγορές, τη στιγμή που αυτές την εξοβελίζουν και τη στέλνουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο "μηχανισμό" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πειραματισμοί αυτοί και η εμμονή για δανεισμό με τα ληστρικά επιτόκια των αγορών, σημαίνουν πολύ μεγάλο κόστος και πολύ χαμένο χρήμα των φορολογούμενων, σημαίνουν χάσιμο χρόνου και δημιουργία ψεύτικων ελπίδων για το λαό και πολύ, πάρα πολύ χαμένη ενεργητικότητα, τη στιγμή που σήμερα θα έπρεπε να σχεδιάζουμε την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text