Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Πραγματική πρόθεση προσφυγής, ή νέα απόπειρα παραπλάνησης;

Πραγματική πρόθεση προσφυγής, ή νέα απόπειρα παραπλάνησης;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επί πολλούς μήνες τώρα, η Ελλάδα αποτελεί το "κακό παιδί" των διεθνών ΜΜΕ και των χρηματοοικονομικών αγορών. Και με αυτή την ιδιότητα, έχει το ...προνόμιο να βρίσκεται το όνομά της,  σε καθημερινή βάση, στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου με σωρεία αρνητικών άρθρων, αλλά και να πληρώνει δυσθεώρητα επιτόκια κάθε φορά που τολμά να βγεί στη διεθνή αγορά για άντληση κεφαλαίων.

Το ότι κατορθώνουμε τόσο εύκολα προκαλούμε την οργή του συνόλου των αναλυτών και του δημοσιογραφικού κόσμου, δεν οφείλεται μόνον στη οικτρή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και άλλες χώρες έχουν προβληματικά δημοσιονομικά στοιχεία,  που σε πολλές περιπτώσεις είναι χειρότερα από αυτά της Ελλάδας. Αλλά αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα και από τα ΜΜΕ και από τις αγορές. Ένας από τους λόγους που η Ελλάδα μαγνητίζει τόσο αρνητικά, ίσως και ο σπουδαιότερος, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, το στυλ και το ύφος της Κυβέρνησης και όλων των αρμοδίων.

Η Ελλάδα επί σειρά ετών έστελνε προς τη Eurostat ψευδή στατιστικά στοιχεία. Για έναν άνθρωπο ο οποίος διακατέχεται από τη "δυτική κουλτούρα" κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως αδιανόητο είναι να μην έχει -έως τώρα- φυλακισθεί κανένας από τους υπευθύνους για την πράξη αυτή (η οποία, λόγω της αύξησης που προκάλεσε στα spreads, έχει κοστίσει πολλά εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια στους έλληνες φορολογούμενους).

Όταν τον Ιανουάριο το Υπουργείο Οικονομικών θέλησε να αντλήσει 5 δισεκ. ευρώ, διέρρευσε "φήμες" ότι τάχα οι Κινέζοι θα έρθουν και θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Έτσι, προκάλεσε υπερκάλυψη της έκδοσης (από 5 που ζητούσαμε, η ζήτηση έφθασε στα 27 δισεκ. ευρώ). Οι Κινέζοι βέβαια δεν ήρθαν, ενώ την επομένη μέρα διαμαρτυρήθηκαν για την εμπλοκή του ονόματος της χώρας τους, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, αφού στην αγορά υπάρχουν "καλύτερες" επιλογές. Έτσι, την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των ομολόγων, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,5% και ένας μεγάλος αριθμός θεσμικών επενδυτών (παραδοσιακοί "πελάτες" των ελληνικών ομολόγων) ορκίστηκαν να μην ασχοληθούν ξανά με την Ελλάδα.

Λίγο αργότερα, ο Πρωθυπουργός "μπλόφαρε" ότι θα προσφύγει η χώρα από μόνη της στο ΔΝΤ και όταν η κα Merkel μας πρότεινε να προσφύγουμε, τότε ο κ. Παπανδρέου προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα...

Θέλουμε στήριξη, δε θέλουμε λεφτά, θέλουμε το "πιστόλι" απλά για να υπάρχει, θα προσφύγουμε, δε θα προσφύγουμε και ένα σωρό φληναφήματα. Ενώ, σ' αυτή την κρίσιμη ώρα για τον τόπο, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη, τόσο προς το λαό, όσο και προς αυτούς των οποίων τη βοήθεια ζητά (ή εκλιπαρεί).

Ποιό είναι το νόημα της σημερινής επιστολής του κ. Παπακωνσταντίνου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Ή καλύτερα, γιατί δόθηκε στη δημοσιότητα, συνοδευόμενη από την "ανεπίσημη" επισήμανση ότι "δεν πρόκειται για προσφυγή";
Τί προσπαθεί να πετύχει ο κ. Παπακωνσταντίνου και γενικότερα η Κυβέρνηση;

Αποτελεί όντως την εκκίνηση των διαδικασιών, ή πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια παραπλάνησης του λαού και των αγορών; Ή απλά, ο κ. Υπουργός προσπαθεί να κερδίσει χρόνο; Χρόνο για τί πράγμα; Για να πέσουν τα spreads ή για να ολοκληρωθούν οι εκλογές στη Γερμανία;

Όμως, αυτές οι κινήσεις και αυτές οι επιστολές κύριε Παπακωνσταντίνου, γίνονται μυστικά. Το γνωρίζετε αυτό. Δε διαλαλούνται! Εκτός εάν άλλος είναι τελικά ο στόχος σας. Και εάν άλλος είναι ο στόχος σας, τότε ίσως να πέφτετε σε ένα ακόμη ολίσθημα.

Πάντως, το spread, δεν υποχώρησε κάτω από τις 400 μονάδες βάσης...

Ο εθισμός στην "κουτοπονηριά" συχνά γίνεται επικίνδυνος...


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text