Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Αυτοματοποιημένες συναλλαγές: Πώς μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία μίας αγοράς.

Αυτοματοποιημένες συναλλαγές: Πώς μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία μίας αγοράς.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνισθεί τί ακριβώς συνέβη χθες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στα διεθνή ΜΜΕ εμφανίζεται σήμερα ένας αυξημένος αριθμός άρθρων που περιγράφουν το πώς γίνονται οι αυτοματοποιημένες συναλλαγές στα χρηματιστήρια και το πώς, μερικά λάθη, μπορούν συχνά να προκαλέσουν τον πανικό.

Οι αυτοματοποιημένες συναλλαγές έχουν εμφανισθεί στα χρηματιστήρια κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Και έχουν προκαλέσει πολύ περισσότερες αλλαγές στη λειτουργία τους, απ' ότι είχαν σημειωθεί στα προηγούμενα 200 χρόνια.

Οι συναλλαγές αυτές βασίζονται στην εφαρμογή ειδικών αλγορίθμων (η κάθε εταιρία αναπτύσσει το δικό της λογισμικό με τα δικά του χαρακτηριστικά), οι οποίες ανάλογα με την τάση και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, αντιδρούν σε διάστημα χιλιοστών του δευτερολέπτου (milliseconds) και επιτείνουν την τάση.

Ο προγραμματισμός γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το "πρόγραμμα" να τοποθετεί εντολές αγορών ή πωλήσεων, με βάση διάφορες εξελίξεις που μπορεί να συμβαίνουν στις αγορές.
Για παράδειγμα, η πτώση ή η άνοδος μίας μετοχής πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, ή η μεταβολή ενός δείκτη κατά ένα ορισμένο ποσοστό, μπορεί να πυροδοτήσει εντολές αγορών ή πωλήσεων. Έτσι, συχνά οι εντολές αυτές μπορούν να έχουν επιταχυντική επίδραση στην εξέλιξη της τάσης. Για παράδειγμα, εάν πολλά προγράμματα έχουν προγραμματισθεί να προχωρούν σε αυτοματοποιημένες πωλήσεις στην περίπτωση που ένας δείκτης υποχωρεί κατά 4% σε μία συγκεκριμένη μέρα, η ενεργοποίησή τους, μπορεί να ωθήσει τον δείκτη σε απώλειες 5%, εξέλιξη η οποία στη συνέχεια μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα προγράμματα, τα οποία θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές ακόμη χαμηλότερα.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και χθες. Η ξαφνική πτώση που λέγεται ότι συνέβη εξ' αιτίας ανθρωπίνου λάθους, στον Dow Jones, σε μία μέρα που ήδη είχε χαρακτηρισθεί ως "αρνητική" και κατά την οποία παράλληλα ο δείκτης VIX (Volatility Index) σημείωνε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις στην ιστορία του (η τιμή του, η οποία είναι όντως ευμετάβλητη, αυξήθηκε έως και κατά 50% δίνοντας σήμα ότι ο "κίνδυνος" στις αγορές αυξάνεται δραματικά).
Η αρχική πτώση (λέγεται ότι συνέβη στις μετοχές της Procter & Gamble, οι οποίες μέσα σε δευτερόλεπτα υποχώρησαν κατά 35%), ενεργοποίησε εντολές πωλήσεων από εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άλλα προγράμματα, τα οποία καθώς η αγορά συνέχιζε να υποχωρεί, αύξαναν τις εντολές πώλησης. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν να καταλήξει -μετά από ελάχιστα λεπτά- ο δείκτης Dow Jones να χάνει ακριβώς 1.000 μονάδες. Ήταν η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του Dow Jones.

Λέγεται ότι περίπου το 60% των καθημερινών συναλλαγών στη Wall Street, οφείλεται σε εντολές που παράγονται από αυτοματοποιημένες εντολές προγραμμάτων που είναι εγκατεστημένα σε κάθε γωνιά της γης.

Τα προγράμματα αυτοματοποιημένων συναλλαγών ήταν υπεύθυνα για την πτώση του Dow Jones κατά 22% περίπου, τον Οκτώβριο του 1987. Μετά την πτώση αυτή, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έθεσε σε λειτουργία ειδικά προγράμματα τα οποία διακόπτουν τις συναλλαγές στις περιπτώσεις μεγάλων μεταβολών ή ασυνήθιστα μεγάλων όγκων.
Γιατί δε λειτούργησαν τα προγράμματα αυτά χθες;

Δε λειτούργησαν επειδή η μεταβολή δεν ήταν μέσα στα όρια που είχε θέσει το Χρηματιστήριο. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο δείκτης Dow Jones φθάσει να υποχωρεί έως και 10%, πριν από τις 2:00 μμ (ώρα Νέας Υόρκης), τότε οι συναλλαγές διακόπτονται αυτόματα για μία ώρα. Εάν η πτώση αυτή σημειωθεί μεταξύ 2:00 και 2:30 μμ, οι συναλλαγές διακόπτονται για μισή ώρα. Και εάν σημειωθεί μετά τις 2:30 μμ, τότε οι συναλλαγές δε διακόπτονται.
Επίσης, υπάρχει και το όριο πτώσης του 20%. Εάν η πτώση σημειωθεί έως τις 1:00 μμ, τότε οι συναλλαγές διακόπτονται δια δύο ώρες. Εάν σημειωθεί μεταξύ 1:00 μμ και 2:00 μμ, διακόπτονται για μία ώρα. Και εάν σημειωθεί μετά τις 2:00 μμ, τότε η αγορά κλείνει για το υπόλοιπο της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό περιστατικό μπορεί να είναι -σε κάποιο βαθμό τυχαίο- όμως έδειξε καθαρά την προδιάθεση που υπάρχει στην αγορά. Οι επενδυτές δείχνουν προβληματισμένοι με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και ανησυχούν ότι, όλες αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία αφορμή για μία διόρθωση, μετά από μία άνοδο, η οποία ήδη μετράει 13 μήνες.


Δείτε περισσότερα στοιχεία για τις "αυτοματοποιημένες συναλλαγές" από τη Wikipedia.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text