Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα η διακύμανση του "δείκτη νευρικότητας" VIX

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα η διακύμανση του "δείκτη νευρικότητας" VIX

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στη δεύτερη υψηλότερη τιμή του από το 1990, δηλαδή από τότε που αναπροσαρμόσθηκε στη σημερινή του μορφή, έφθασε σήμερα ο δείκτης VIX (Volatility Index) του Χρηματιστηρίου Παραγώγων του Σικάγου (Chicago Board of Trade). Ο δείκτης VIX, ο οποίος μας δείχνει το επίπεδο της "μεταβλητότητας" ή της "νευρικότητας" των αμερικανικών αγορών (ουσιαστικά, μας δείχνει την αναμενόμενη μεταβλητότητα στις τιμές των options επί του δείκτη S&P - 500), ξεπέρασε σήμερα την τιμή του 40 και έφθασε έως την τιμή 43,74. Πρόκειται για την τέταρτη φορά από το 1990 που ξεπεράσθηκε η τιμή του "40" και η δεύτερη που προσεγγίζεται τόσο πολύ η τιμή του "44".

Η εξέλιξη αυτή δε σημαίνει τίποτα άλλο από τη "νευρικότητα" που επικρατεί σήμερα στην αγορά σαν αποτέλεσμα της αύξησης των διακυμάνσεων και του κινδύνου των αγορών. Σημειώνουμε ότι, το Σεπτέμβριο του 2008, κατά τις ημέρες της πτώχευσης της τράπεζας Lehman, η τιμή του δείκτη είχε εκτοξευθεί στην τιμή των 80 και αποτελούσε τη μεγαλύτερη τιμή που είχε ποτέ καταγραφεί. Όπως όλοι θυμόμαστε, κατά τις ημέρες εκείνες παρατηρούσαμε εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του Dow Jones και κατά συνέπεια στο σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών σε όλο το κόσμο.

Κατά την τελευταία διετία, οπότε και η παρακολούθηση του VIX αυξήθηκε σημαντικά, πολλοί επενδυτές και αναλυτές συνδέουν την άνοδο του δείκτη VIX με μία περίοδο έντονα πτωτικών τιμών στα χρηματιστήρια, χωρίς βεβαίως να είναι απαραιτήτως έτσι. Όμως, τουλάχιστον σ' αυτή τη χρονική συγκυρία, η "σύνδεση" αυτή δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Μέσα απ' αυτή την οπτική, η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη VIX κατά τις τελευταίες μέρες, μπορεί να εκληφθεί και ως περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές των μετοχών.

Χθες Δευτέρα, η τιμή του VIX έκλεισε στις 38,32 μονάδες. Εκτινάχθηκε πάνω από τις 43 μονάδες αμέσως μετά το άνοιγμα της spot αγοράς (ο VIX σχηματίζει τιμές κατά τη διάρκεια λειτουργίας της spot αγοράς, δηλαδή από τις 4:30 μμ έως τις 11:00 μμ ώρα Ελλάδος), καθώς οι αμερικανικοί δείκτες άνοιξαν με μεγάλες απώλειες (άνω του 2,50%).

Μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του δείκτη VIX (στη διεύθυνση του site της yahoo) για να έχουμε μία αντίληψη της εξέλιξης της "νευρικότητας" των αγορών κατά την παρούσα φάση. Σε περίπτωση που η τιμή του δείκτη αυξηθεί, θα παρατηρήσουμε ότι μαζί της αυξάνονται και οι διακυμάνσεις των δεικτών, ενώ πιθανότατα η τιμή των δεικτών υποχωρεί. Αντίθετα, εάν παρατηρήσουμε ότι η τιμή μειώνεται, αυτό θα αποτελέσει ένα "καλό σημείο" και -εφ' όσον αυτή η πτωτικότητα διατηρείται για σειρά ημερών- θα σημαίνει ότι οι αγορές "ηρεμούν" και ότι είναι πιθανό να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά.

Σημειώνουμε ότι -όπως άλλωστε παρατηρείται και από το διάγραμμα- καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου ανάκαμψης των αγορών (Μάρτιος 2009 - Απρίλιος 2010), ο δείκτης VIX ήταν πτωτικός, φθάνοντας μάλιστα, περί τα τέλη Απριλίου 20, κοντά στην τιμή του "16", που ήταν μία από τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων 2,5 ετών.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text