Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Σενάρια "διπλής ύφεσης": Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά;

Σενάρια "διπλής ύφεσης": Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αίσθηση ότι η πτώση των τελευταίων εβδομάδων έχει οδηγήσει τις μετοχές σε αρκετά χαμηλά επίπεδα αποτίμησης, προκάλεσε άνοδο στην αγορά της Shanghai (Κίνα) σήμερα το πρωί και βελτίωσε την τιμή του δείκτη Shanghai Composite, ο οποίος, μετά από το Γενικό Δείκτη της Αθήνας, είναι ο δείκτης με τις μεγαλύτερες απώλειες κατά το α’ εξάμηνο του 2010.
Με βάση την αποτίμηση των μετοχών σήμερα, η μέση σχέση Ρ/Ε των μετοχών του κινεζικού χρηματιστηρίου κυμαίνεται κοντά στο 14, σε σχέση με το 22 που βρίσκονταν πριν αρχίσει η παρούσα σημαντική πτώση.

Νωρίς το πρωί, τα κέρδη του Shanghai Composite έφθαναν έως το 1,82%, γεγονός το οποίο παρέσυρε σε άνοδο τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, αλλά και τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών, στοιχείο το οποίο δημιουργεί ελπίδες για μία άνοδο στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές, αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχει μεγάλη σημασία για τις χρηματιστηριακές αγορές να κατορθώσουν -κατά τις επόμενες μέρες- να διακόψουν την πτωτική φάση που ξεκίνησε την τρίτη βδομάδα του Απριλίου και να εισέλθουν σε ένα νέο ανοδικό κανάλι, αφού η θέση τους σήμερα κρίνεται ως “οριακή” και “επικίνδυνη”.
Βεβαίως, η παρούσα φάση αβεβαιότητας που βιώνουν οι αγορές, βασίζεται στις αμφιβολίες που υπάρχουν για την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στις αναπτυγμένες οικονομίες, αφού η τάση για επίσπευση της μείωσης των ελλειμμάτων (μία τάση που εκφράστηκε προ ημερών και στη συνάντηση G-20 στον Καναδά), μειώνει τις “κεϋνσιανές” θετικές επιδράσεις που είχαν προκαλέσει στις οικονομίες οι προσπάθειες ενίσχυσής τους, μέσω των “πακέτων υποστήριξης”, που κατέβαλαν όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις, με στόχο το ξεπέρασμα της ύφεσης του 2007-2009.

Μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών οι χρηματιστηριακές αγορές εισήλθαν, από τα μέσα Απριλίου, σε μία πτωτική τροχιά, η οποία -κατά το τελευταίο διάστημα- θέτει σε σαφή κίνδυνο τη φάση ανάκαμψης που ακολούθησε την πλέον έντονη χρηματιστηριακή πτώση της μεταπολεμικής περιόδου.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει και πάλι στην επιφάνεια τα σενάρια για μία “διπλή ύφεση”, σενάρια τα οποία παραλληλίζουν την παρούσα περίοδο, με την αρνητική φάση της περιόδου 1929 - 1932, όταν, μετά την πτώση του 1929, κατά το 1930 ακολούθησε μία αξιόλογη ανάκαμψη, για να καταρρεύσει όμως στη συνέχεια η αγορά και να συνεχίσει έντονα πτωτικά έως τα μέσα του 1932.

Εκ πρώτης όψεως, οι οικονομικές συνθήκες της σημερινής φάσης, διαφέρουν σημαντικά από τις επικρατούσες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία κατά το 1930. Όμως, η αντίληψη αυτή, είναι αρκετά εύκολο να ανατραπεί, μετά από κάποια ξαφνική δυσμενή εξέλιξη.
Προς το παρόν, πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στην εξαιρετική ομοιότητα που υφίσταται στη διαγραμματική ανάλυση των αμερικανικών δεικτών.


Στο παραπάνω διάγραμμα, εμφανίζεται ο δείκτης Dow Jones κατά την περίοδο 1929 - 1932. Από το διάγραμμα αυτό παρατηρούμε ότι, μεταξύ του 1929 και 1930, ο δείκτης Dow Jones, αρχικά υποχώρησε κατά περίπου 50%, στη συνέχεια ανάκαμψε  κατά 50% (με βάση το σημείο του “πυθμένα” της πτώσης) και σχημάτισε  μία ανοδική “σφήνα”. Ο σχηματισμός αυτός, κατέληξε πτωτικά, ευθύς μόλις διασπάστηκε η τοπική στήριξη και ο αμερικανικός δείκτης συνέχισε την πτωτική του πορεία για δύο ακόμη χρόνια και βρέθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Στο δεύτερο τμήμα του διαγράμματος (άνω δεξιά γωνία) εμφανίζεται η πορεία του δείκτη S&P 500 κατά τα τελευταία χρόνια. Ο δείκτης αυτός, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2009 σημείωσε απώλειες κατά περίπου 60%. Στη συνέχεια, μετά την 9η Μαρτίου 2009 και έως τα μέσα Απριλίου 2010, ανάκαμψε κατά περίπου 60% (από το σημείο του “πυθμένα” του) σχηματίζοντας επίσης μία ανοδική “σφήνα”. Σήμερα, μετά την πτώση των δύο τελευταίων εβδομάδων, διέσπασε το επίπεδο στήριξης που βρισκόταν ανάμεσα στις 1.025 - 1.040 μονάδες.

Θα επαναληφθεί άραγε ο ίδιος σχηματισμός που σημειώθηκε πριν από 80 χρόνια; Ή, αυτή τη φορά, η εξέλιξη θα είναι διαφορετική.
Από ένα μεγάλο αριθμό οικονομολόγων και αναλυτών, διατυπώνονται επιχειρήματα για όλες τις πιθανές εξελίξεις. Όμως, κανείς δε θα μπορέσει να είναι βέβαιος. Την απάντηση θα μας δώσει η ίδια η αγορά, μέσα στους επόμενους 3 έως 5 μήνες.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text