Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η Τράπεζα Πειραιώς "ταράζει τα νερά" και δημιουργεί ένα "σημείο καμπής" στην κρίση!

Η Τράπεζα Πειραιώς "ταράζει τα νερά" και δημιουργεί ένα "σημείο καμπής" στην κρίση!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά ποσοστών της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, “ταράζει τα νερά” και δημιουργεί μία νέα κατάσταση στον τραπεζικό χώρο και στη χρηματιστηριακή αγορά.
Αυτό είναι κατά την άποψή μου το “μήνυμα” των σημερινών εξελίξεων. Εκτιμώ ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το τί τελικά θα γίνει: ποιός θα πουλήσει, ποιός θα αγοράσει, ποιός θα αποκρατικοποιήσει και ποιός θα κρατικοποιηθεί. Σημασία έχει ότι, επί τέλους, έγινε μία κίνηση. Μία κίνηση που είναι δυνατό να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις κατά τις προσεχείς μέρες.

Επί αρκετούς μήνες, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βάλλεται, κατηγορείται και λοιδορείται. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο δε, βρέθηκε σε τιμές πλήρους απαξίωσης, παρασύροντας τον δείκτη της χρηματιστηριακής αγοράς στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12,5 ετών.

Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία της σημερινής κίνησης της Τράπεζας Πειραιώς:
α) Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Κάποιος, άσχετα για ποιούς λόγους, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά δύο κρατικών ελληνικών τραπεζών, εκ των οποίων μάλιστα η μία -όπως φημολογείται- είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
β) Προσδιορίστηκε μία τιμή. Δεν έχει σημασία για το εάν η τιμή αυτή από πολλούς θεωρείται χαμηλή. Σημασία έχει ότι, μετά από μία περίοδο μηνών, πλήρους σύγχυσης για την αξία ή την τιμή των τραπεζικών μετοχών, σήμερα υπάρχει μία τιμή. Και δεν είναι θεωρητική τιμή. Είναι τιμή για την οποία κάποιος βάζει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Συνήθως, κάπως έτσι δημιουργούνται τα σημεία “καμπής” κατά τη διάρκεια μίας ακραίας κατάστασης. Κάποιος σηκώνεται και κάνει μία πρόταση. Και τότε, όλοι “αφυπνίζονται” και αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ζωή και αύριο, υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει αξία, υπάρχει τιμή και βεβαίως, υπάρχει περιθώριο κέρδους.

Τη συνέχεια της σημερινής κίνησης του κ. Μιχάλη Σάλλα, την είδαμε σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Πρωτοφανής όγκος συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές και πρωτοφανής άνοδος των τιμών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Τράπεζα Πειραιώς, αφύπνισε τον κλάδο. Και τους επενδυτές.

Μπορεί να αποδειχθεί η σημερινή πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, ως το σημείο καμπής της ελληνικής τραπεζικής κρίσης και -παράλληλα- της ελληνικής χρηματιστηριακής κρίσης; Ενδεχόμενα μπορεί. Και εάν ακόμη η άνοδος των τιμών δε συνεχισθεί επί μακρόν, η σημερινή εξέλιξη θα αποτελεί μία “βασική κίνηση” στην ιστορία της παρούσας κρίσης.

Εκτιμώ ότι, κατά τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνέχεια των εξελίξεων. Συνέχεια στην οποία θα εμπλακούν και άλλες τράπεζες, του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το ποιά θα είναι η εικόνα στον τραπεζικό χώρο μετά τις εξελίξεις αυτές. Είναι όμως βέβαιο ότι θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text