Αρχική | Ειδικές Σελίδες | Οικονομική Ιστορία | Ιστορία του Χ.Α. | Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, από την ίδρυσή της έως και σήμερα

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, από την ίδρυσή της έως και σήμερα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, είναι η 10η που επιχειρεί η Εθνική Τράπεζα, κατά τη διάρκεια των 130 ετών της παρουσίας της στο Χρηματιστήριο. Είναι παράλληλα η δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που -κατά τα φαινόμενα- πραγματοποιεί η Τράπεζα για λόγους “ανάγκης”, ώστε να ισχυροποιήσει τα κεφάλαιά της και να βελτιώσει τους δείκτες της, μέσα σε μία κατάσταση γενικότερης “κρίσης” στην ελληνική οικονομία. Η πρώτη “αύξηση κρίσης” ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι (Ιούνιος 2009) στην οποία όσοι είχαν συμμετάσχει, κατά τα φαινόμενα, είναι έντονα ζημιωμένοι.

Μερικά ακόμη “στατιστικά” στοιχεία της τρέχουσας αύξησης είναι:

- Στην παρούσα αύξηση εκδίδεται ο μεγαλύτερος αριθμός μετοχών που εκδόθηκε ποτέ. Υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα ομόλογα θα μετατραπούν σε μετοχές, θα εκδοθούν 349.048.905 νέες μετοχές και θα αυξήσουν τον αριθμό των μετοχών κατά 57,5%, ενώ μετά την αύξηση ο αριθμός των μετοχών θα φθάσει στο “αστρονομικό” νούμερο των 956.0910.482. Ο υψηλός αυτός αριθμός των κυκλοφορούντων μετοχών, σε μία αρνητική μάλιστα φάση της αγοράς, θα αποτελεί πρόβλημα, με το οποίο η Διοίκηση της Τράπεζας θα πρέπει να ασχοληθεί στα επόμενα χρόνια.

- Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί 3 αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, μέσα σε διάστημα μόλις 3 ετών κι 3 μηνών. Ας μην ξεχνάμε ότι μεταξύ του 1885 και του 1999, η Εθνική Τράπεζα προσέφυγε προς τους μετόχους της μόλις 6 φορές. Και βεβαίως, καθ’ όλο αυτό το διάστημα ήταν (σχεδόν μονοπωλιακά μάλιστα) η κυρίαρχη οικονομική μονάδα του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας.

- Εάν εξαιρέσουμε την πρώτη αύξηση κεφαλαίου, μετά την ίδρυση της Τράπεζας (ίδρυση κατά το 1841), η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το ...1847, είναι η πρώτη φορά που η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γίνεται σε τιμή τόσο κοντά στην ονομαστική αξία. Η σημερινή σχέση ονομαστικής αξίας / τιμή έκδοση είναι μόλις 1,04. Η μεγαλύτερη σχέση (δηλαδή η πιο ακριβή τιμή έκδοσης) ήταν το 15,86 στην αύξηση κεφαλαίου του 1972 (ονομαστική τιμή: 725 δρχ, τιμή έκδοσης: 11.500 δρχ.).
Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει τη σημερινή χαμηλή τιμή σαν “
ευκαιρία”, αφού η χαμηλή τιμή της έκδοσης θα μπορούσε να δίνει ένα μεγάλο περιθώριο κερδών στην περίπτωση ανάκαμψης της τιμής.
Για κάποιους άλλους, η σημερινή χαμηλή τιμή έκδοσης, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “
έσχατη λύση ανάγκης”, η οποία καταδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα και το αβέβαιο μέλλον της Τράπεζας.

- Εάν υπολογίσουμε και την τιμή των δικαιωμάτων, όσοι συμμετείχαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας από το 1999 και μετά, σήμερα βρίσκονται ζημιωμένοι.
Θα συνεχιστεί αυτή η αρνητική εικόνα; Ας μην ξεχνάμε ότι, η τιμή της μετοχής βρίσκεται σήμερα σε οριακή κατάσταση σε σχέση με την προϊστορία της και την ονομαστική της αξία.


Παρακάτω δείτε το σύνολο των μεταβολών του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, από την ίδρυσή της έως και σήμερα. Παρατηρείστε ιδιαίτερα:
- Την εξέλιξη του αριθμού των μετοχών.
- Τη σχέση της τιμής διάθεσης και της τιμής διαπραγμάτευσης των μετοχών (κατά την ημέρα λήψης της απόφασης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο).

(Με κίτρινο χρώμα επισημαίνονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά)


Σημειώνουμε ότι, έως το έτος 2000, οι τιμές εκφράζονται σε δραχμές. Μετά το έτος 2000 εκφράζονται σε ευρώ.


Τα στοιχεία αποτελούν μέρος της ύλης του βιβλίου μου “Η Ιστορία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας”, το οποίο θα ολοκληρωθεί και θα κυκλοφορήσει την προσεχή άνοιξη.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text