Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Αναταράξεις και διακυμάνσεις που ίσως προοιωνίζονται αλλαγή του σκηνικού

Αναταράξεις και διακυμάνσεις που ίσως προοιωνίζονται αλλαγή του σκηνικού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αναστάτωση προκλήθηκε στη χρηματιστηριακή αγορά από το λανθασμένο -ίσως μάλιστα και κολάσιμο- χειρισμό του θέματος της απόπειρας της Εθνικής Τράπεζας να επιτύχει μία “φιλική συγχώνευση” με την Alpha Bank.
Ανακοινώσεις που έγιναν ενώ δε θα έπρεπε να γίνουν, κυβερνητικές επιδοκιμασίες ενώ η Κυβέρνηση έπρεπε να γνωρίζει ότι η συμφωνία ναυαγεί, παροξυσμός στο Χρηματιστήριο (κάτι που αμβλύνθηκε λόγω της διακοπής διαπραγμάτευσης των συγκεκριμένων μετοχών και παραγώγων τους, αλλά και του βασικού δείκτη παραγώγων FTSE 20), αναλυτές και σχολιαστές που ο καθένας έλεγε ότι εμπνεόταν και επενδυτές που απλά δεν ήξεραν τί να κάνουν!

Αλήθεια, ήταν ανάγκη να γίνουν όλα αυτά; Δε θα μπορούσε να υπάρξει ένας καλύτερος και απλούστερος χειρισμός του ζητήματος;
Εξυπηρετούσε κανέναν η αναστάτωση που προκλήθηκε; Υπήρξαν κερδισμένοι; Υπήρξαν χαμένοι; Και περισσότερο απ’ όλα, υπήρξαν κάποιοι που ενδεχόμενα ήξεραν τί θα συμβεί και έλαβαν θέσεις αρκετά νωρίτερα; (Αλήθεια, μήπως τώρα εξηγείται αυτή η “περίεργη” άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς την Πέμπτη -μία μέρα πριν συμβούν όλα τα παραπάνω απίθανα- και μάλιστα σε μία μέρα που οι διεθνείς αγορές υποχωρούσαν;)

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Τί κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που -θεωρητικά τουλάχιστον- έχει ως ρόλο την “προστασία της ομαλής λειτουργίας της αγοράς”; Θα κάνει άραγε κάποιον έλεγχο επί των συναλλαγών και των θέσεων επί των παραγώγων; Και εάν κάνει, εμείς θα μάθουμε κάτι απ’ όλα αυτά;

Αυτή η απαράδεκτη -κατά την άποψή μας- εξέλιξη είναι η μία πλευρά του ζητήματος. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την ουσία των εξελίξεων.

Όπως όλοι -σωστά- αναφέρουν, η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, αναταράσσει τα -στάσιμα κατά το τελευταίο διάστημα- νερά της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και το καλοκαίρι με την Τράπεζα Πειραιώς και την απόπειρα εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Βεβαίως, η σημερινή “κίνηση” έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από το “επεισόδιο” του καλοκαιριού.

Η αναταραχή αυτή δείχνει ακριβώς ότι γίνονται συζητήσεις, γίνονται προσπάθειες και ότι, η οικονομία αυτή αφ’ ενός μεν δεν έχει αποβιώσει και αφ’ ετέρου ότι εξακολουθεί να έχει και αξία, αλλά και προοπτικές.

Η εξέλιξη της Παρασκευής εισάγει το Χρηματιστήριο σε μία περίοδο κατά την οποία ενδεχόμενα θα συμβούν μεγάλα γεγονότα τα οποία είναι πιθανό να “σημαδέψουν” και την παρούσα δημοσιονομική κρίση, αλλά και την μετέπειτα πορεία της χώρας. Κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να αναμένουμε μία μεγάλη αύξηση της “νευρικότητας” και των διακυμάνσεων, τόσο στην ψυχολογία, όσο και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Από σήμερα έως τα τέλη του Μαρτίου, πέραν των σεναρίων του τραπεζικού κλάδου (τα οποία οπωσδήποτε θα υπάρξουν), θα συμβούν:
α) Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών για το 2010. Όσο και να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την πορεία τους, εν τούτοις, η τελική ανακοίνωση είναι πάντα διαφορετική και συχνά μάλιστα, εκπλήσσει.
β) Η Σύνοδος Κορυφής της 11ης Μαρτίου. Πρόκειται για έκτακτη Σύνοδο, η οποία σκοπίμως τέθηκε ως εμβόλιμη, αφού αναμένεται να παρουσιαστεί το επεξεργασμένο κοινό σχέδιο της Γαλλίας και της Γερμανίας για το δημοσιονομικό ζήτημα της Ευρωζώνης. Θα γίνουν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Όμως, στη Σύνοδο αυτή θα δοθεί η κατεύθυνση της εξέλιξης των πραγμάτων.
γ) Η (τακτική) Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Θα έχει σημασία, εάν δεν έχει οριστικοποιηθεί το θέμα της “δημοσιονομικής συμφωνίας” κατά την έκτακτη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα δείχνουν ότι υπάρχει η πολιτική απόφαση -αλλά και η ανάγκη- το ζήτημα να κλείσει και να υπάρξει απόφαση.

Είναι σαφές ότι, σε ένα μήνα από σήμερα, θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα αναφορικά με τις εξελίξεις επί του χρέους της χώρας μας, αλλά και της πολιτικής που θα ακολουθηθεί για τα επόμενα χρόνια. Ενδεχόμενα να έχουμε ήδη από σήμερα μία “εικόνα” για την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Απλά, βασιζόμαστε στην παράδοση που λέει ότι, έστω και όταν ο κόμπος φθάσει στο χτένι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τελικά κατορθώνουν και βρίσκουν θετικές λύσεις, που -συνήθως- προχωρούν το ζήτημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ένα βήμα πιο μπροστά.

Κατά το διάστημα έως και τα τέλη Μαρτίου, θα υπάρξουν αναταράξεις και διακυμάνσεις. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι εκ των πραγμάτων αρνητική. Συνήθως, τέτοιες διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και μάλιστα με μεγάλους όγκους -όπως συμβαίνει σήμερα- συνήθως αποτελούν προοίμιο για σημαντικές κινήσεις και αλλαγή του σκηνικού.
Εκτίμησή μας είναι ότι, εάν όντως κάτι κακό επρόκειτο να συμβεί, αυτό θα φαινόταν πολύ έντονα σήμερα, στη χρηματιστηριακή αγορά.
Όμως, ίσως τελικά, κάποιοι βλέπουν ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και των εξελίξεων, σταθμίζουν το ρίσκο και -ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους- λαμβάνουν θέσεις.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text