Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Αλέκος Παπαδόπουλος: Το πραγματικό έλλειμμα του 2010 ξεπερνά το 13%!

Αλέκος Παπαδόπουλος: Το πραγματικό έλλειμμα του 2010 ξεπερνά το 13%!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση την οποία ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ο  πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με την οποία το δημοσιονομικό έλλειμμα του έτους 2010 θα ξεπεράσει το 13%.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι, “η κυβέρνηση έλεγε ότι θα το μειώσει το έλλειμμα του 2010 στο 8,1% μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 πήγανε στο 9,4%. Τελικά εκτιμάται στο 10,2%, και αν το γρατζουνίσει κανείς θα πάει στο 11%. Αν προστεθούν και οφειλές του κράτους στον ιδιωτικό τομέα είμαστε πάνω από 13%. Τι κάναμε αυτή τη χρονιά; Αυτό δείχνει ένα κράτος που παράγει ελλείμματα και δεν μπορεί να κλείσει τις χαίνουσες πληγές”.

Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, έκανε δε λόγο για επερχόμενη καταστροφή, αδιέξοδο και πορεία αργού θανάτου της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, “οι  Έλληνες δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι από πέρυσι τον Απρίλη είμαστε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο αποφασίζουν και οι δανειστές μας επιβάλλουν μέτρα και εφόσον δεν εκτελούνται δεν δανειζόμαστε. Είμαστε υπό χρεοστάσιο”.

Δε θα πρέπει να βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου, ως τέτοιες ενός “πρώην” ή “συνταξιούχου”, ο οποίος με αυταρέσκεια κρίνει εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, προβάλλοντας παράλληλα το δικό του έργο. Ο συγκεκριμένος πολιτικός, με την πορεία του και τη στάση του απέδειξε πολλές φορές ότι προσελκύεται από την αλήθεια και από τις αρχές του, περισσότερο απ’ ότι προσελκύεται από “θέσεις” και αξιώματα.

Ακόμη και εάν δεχθούμε τις επίσημες ανακοινώσεις ότι το έλλειμμα θα κινηθεί κοντά στο 10,2% (άλλωστε τα οριστικά μεγέθη θα τα μάθουμε κατά την προσεχή Πέμπτη), θα πρέπει οπωσδήποτε  να αναλογισθούμε για το “τί πραγματικά κάναμε” κατά τη διάρκεια του 2010; Ποιό ήταν το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας που τόσο αναστάτωσε την κοινωνία και την οικονομία μας; Και ακόμη περισσότερο, είναι τελικά δυνατό να συνεχιστεί αυτή η πορεία προς την καταστροφή.

Όταν η αρχική εκτίμηση της Κυβέρνησης ομιλούσε για έλλειμμα της τάξης του 8,1% ή και ακόμη μικρότερο σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου και όταν με βάση αυτή την εκτίμηση μας επιβλήθηκε ένα εξουθενωτικό πρόγραμμα περικοπών στις αμοιβές μας, αλλά και θεαματικής αύξησης κάθε μορφής φόρου, μπορούμε σήμερα να δεχθούμε έτσι εύκολα το “μας συγχωρείτε κάναμε” λάθος του Υπουργού των Οικονομικών;

Τί κάναμε τελικά κατά το 2010; Αυξήσαμε το δημόσιο χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ και διατηρήσαμε ένα έλλειμμα πάνω από 10%; Και τολμάει η Κυβέρνηση να το χαρακτηρίζει αυτό σαν επιτυχία;

Δυστυχώς, η αποκάλυψη των επιδόσεων για το 2010, θα προκαλέσει ένα νέο κύμα ανησυχιών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Και δυσμενείς αντιδράσεις από τις αγορές, την τρόικα, την αντιπολίτευση και κυρίως, από την κοινωνία. Αντιδράσεις που ίσως τελικά μεταφέρουν την κρίση και σε πολιτικό επίπεδο.


Δείτε ρεπορτάζ του skai.gr για τη συνέντευξη του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου
Δείτε το site του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text