Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Ορατή η "αρχή του τέλους" της (χρηματιστηριακής) κρίσης;

Ορατή η "αρχή του τέλους" της (χρηματιστηριακής) κρίσης;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή άνοδος του Χρηματιστηρίου, είναι πιθανόν να σηματοδοτεί και τον τερματισμό της πτωτικής πορείας του Γενικού Δείκτη των τελευταίων 19 μηνών.
Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες η παραπάνω άποψη θα μπορούσε να ισχύει. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
α) Να έχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για το διάστημα 2012 - 2013. Η χρηματοδότηση αυτή θα μπορούσε να κυμανθεί ανάμεσα στα 35 έως 65 δισεκ. ευρώ, ανάλογα με το συνδυασμό της ευρύτερης λύσης που -ενδεχόμενα- έχει βρεθεί και αποφασιστεί για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
β) Να έχει αποφασιστεί κάποιου είδους ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί κατά το τελευταίο διάστημα, έχει αποκλεισθεί το “κούρεμα”, τουλάχιστον μέχρι το 2013, ενώ υπάρχει μία προτίμηση προς κάποιου είδους “φιλική επιμήκυνση” με παράλληλη μείωση του επιτοκίου.
γ) Από όποια λύση και εάν προκριθεί, να μην υπάρξει άμεση και μεγάλη βλάβη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και εάν όντως αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν πρόθυμες να ξεκινήσουν πρώτα αυτές τη διαδικασία επιμήκυνσης, τότε μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που θα προκληθεί στα χαρτοφυλάκιά τους, στην κεφαλαιακή τους βάση και στα κέρδη τους.
δ) Να εμφανισθεί πρωτογενές πλεόνασμα στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αν όχι για το σύνολο του 2011, τουλάχιστον κατά το γ’ ή έστω γο δ’ τρίμηνο.

Για να συμβούν τα παραπάνω, χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Τόσον από τους Έλληνες πολιτικούς, όσο και από τους πολιτικούς και τεχνοκράτες της τρόικας. Παράλληλα, χρειάζεται και μία ξεκάθαρη και μακροπρόθεσμα τεχνοκρατική θεώρηση και απόφαση από τους τραπεζίτες.

Σε χθεσινή του δήλωση, ο κ. Όλι Ρεν, αναφερόμενος στο πρόβλημα της Ελλάδας, είπε ότι “ο Ιούνιος, για την Ελλάδα, είτε θα σημάνει την αρχή του τέλους του προβλήματός της, είτε θα αποτελέσει μία ακόμη χαμένη μεγάλη ευκαιρία”.
Με βάση την απειλητική έκταση που έλαβε το πρόβλημα της χώρας, για ολόκληρη την Ευρώπη πλέον και με δεδομένα τα αδιέξοδα που δείχνουν να προβάλλουν, το πιο πιθανό είναι ότι όλοι οι παράγοντες, κινούνται μέσα από συμβιβασμούς, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας -επιτέλους- ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης.

Ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αφού είχε βρεθεί στο πιο χαμηλό σημείο από το Δεκέμβριο του 1996, σήμερα σημείωσε άνοδο κατά 10,06%, επίδοση η οποία αποτελεί την 6η καλύτερη στην ιστορία του!
Βεβαίως, αυτό μπορεί να συνιστά μία “συγκυριακή αναπήδηση”, μετά από μία πρωτοφανή πτώση. Μπορεί όμως να αποτελεί και την απαρχή μίας πορείας ανάκαμψης.
Οι επόμενες μέρες θα μας δείξουν το τί ακριβώς συμβαίνει.

Όμως, ακόμη και εάν οι παραπάνω κρίσιμοι παράγοντες εξελιχθούν θετικά, σε καμία περίπτωση δε θα σημάνει ότι τα προβλήματα, ή η οικονομική κρίση θα έχουν ολοκληρωθεί. Απεναντίας μάλιστα. Όλοι γνωρίζουμε ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, θα ακολουθήσει ένα διάστημα “σφικτής” δημοσιονομικής πολιτικής, μείωσης του Κράτους και εξορθολογισμού. Καταστάσεις που συχνά θα προκαλούν πολιτικά “επεισόδια” και πολιτικές κρίσεις.
Όμως, θα ξέρουμε τί μας γίνεται και προς τα πού βαδίζουμε. Θα γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς που υπήρξε αυτά τα χρόνια. Θα γνωρίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.
Σήμερα, δε γνωρίζουμε τίποτα. Σήμερα ακούμε απόψεις, απειλές και εκφοβισμούς από κάθε κατεύθυνση. Και αυτό μας παραλύει και μας βυθίζει στην αβεβαιότητα. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για μία κοινωνία, για μία κοινωνία και για μία χρηματιστηριακή αγορά.

Ας ξεκαθαρίσει το περιβάλλον. Ας γνωρίσουμε -επί τέλους- τί θα συμβεί την “επόμενη μέρα”. Ας φτιάξουμε έναν “οδικό χάρτη”. Δύσκολο μεν, αλλά πραγματικό και χωρίς άλλες εκπλήξεις ή ανατροπές. Και, μαθημένοι από την περιπέτεια που περάσαμε, είμαστε πρόθυμοι και αποφασισμένοι να δουλέψουμε για να βγάλουμε την οικονομία και τη χώρα από την κρίση στην οποία, όλο αυτό το διάστημα, έχει περιέλθει.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text