Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Γκίκας Χαρδούβελης: Δεν θα σώσουν οι τράπεζες την οικονομία

Γκίκας Χαρδούβελης: Δεν θα σώσουν οι τράπεζες την οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γκίκας Χαρδούβελης: Δεν θα σώσουν οι τράπεζες την οικονομία

Κριτική εφ ΄όλης της ύλης άσκησαν υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών στην κυβερνητική πολιτική που αφορά στον τρόπο λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Παράλληλα, εκτίμησαν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και θα παραμείνουν για αρκετό διάσημα σε υψηλά επίπεδα.

Ο οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Γκίκας Χαρδούβελης ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι θεσμικοί και κυβερνητικοί παράγοντες το ζήτημα των ομολόγων και του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι έγινε πολύς λόγος για τις ελληνικές τράπεζες και τον δανεισμό τους και σημείωσε ότι δανείζονται περίπου 42 δισ. ευρώ την ημέρα, με μέσο όρο του ευρωσυστήματος 710 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα είπε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε ότι «αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν αυτοί που επικρίνουν για τον δανεισμό», αφήνοντας σαφής αιχμές για τον χειρισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, που ουσιαστικά απαγόρευε στις ελληνικές τράπεζες να πάρουν μέρος στην ετήσια δημοπρασία της ΕΚΤ, η οποία πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο. Σημείωσε μάλιστα ότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν δεκαετή ομόλογα και αν το spread αυξηθεί κατά 10 μονάδες τότε χάνουμε 7%. Τέλος, απευθυνόμενος στο κοινό είπε «Μην περιμένετε τις τράπεζες να μας βγάλουν από την κρίση, πάντα η οικονομία βγαίνει πρώτη».


Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξανδρος Μάνος άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο που αφορά το πτωχευτικό δίκαιο που αφορά τα νοικοκυριά και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, λέγοντας ότι είναι λάθος η νομοθετική πρωτοβουλία για ανθρώπους που δεν έχουν σκοπό να πληρώσουν τα δάνειά τους. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις που είχαν ειλικρινείς σχέσεις με τις τράπεζες που συναλλάσσονταν βοηθήθηκαν από τις ίδιες. Αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, το δημόσιο θα έπρεπε να δώσει το καλό παράδειγμα και να πληρώσει αυτά που χρωστάει.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Τράπεζας, Τρύφων Κολλίντζας τόνισε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας εκτοπίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, οδηγώντας σε μείωση της κατανάλωσης. Για τις επισφάλειες, τόνισε ότι αυξάνονται με πιο αργούς ρυθμούς και τα επίπεδά τους είναι διαχειρίσημα.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text