Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | ΣΕΚΑΠ: Τα «κρυφά» της χρέη έδιωξαν την Bommidala

ΣΕΚΑΠ: Τα «κρυφά» της χρέη έδιωξαν την Bommidala

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εντονες αντιδράσεις σημειώνονται για την αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, με το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο να εκδίδει χθες ανακοίνωση, με την οποία αποκαλύπτει το παρασκήνιο του «ναυαγίου», ενώ αφήνει «αιχμές» για ερασιτεχνισμό στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο επισημαίνει πως η επένδυση της ινδικής Bommidala δεν ευοδώθηκε, καθώς ξαφνικά αποκαλύφθηκε ότι η ΣΕΚΑΠ είχε κρυφά χρέη της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν φόρους οι οποίοι είχαν αρχικά αποκρυφτεί από την ελληνική πλευρά.

«Επιπρόσθετα, η ΣΕΚΑΠ χρωστούσε αρκετά εκατομμύρια ευρώ φόρους στις ΗΠΑ από το αποτυχημένο της άνοιγμα στην αμερικανική αγορά πριν από 14 χρόνια. Είναι σαφές ότι εάν η Bommidala αγόραζε τη ΣΕΚΑΠ αμέσως το αμερικανικό δημόσιο θα προχωρούσε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της, αφού η ινδική εταιρεία έχει μεγάλες επενδύσεις στις ΗΠΑ», υπογραμμίζει το Επιμελητήριο.

Κακοδιαχείρηση

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Η» (σχετικό δημοσίευμα από τις 8/2/12), η υπόθεση της κακοδιαχείρισης στις ΗΠΑ είναι υπαρκτή και μάλιστα αποτέλεσε και «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Bommidala, με τη γνωστή ατυχή κατάληξη. Επιπλέον, είναι επίσης γνωστό πως και άλλες εσφαλμένες επιλογές παλαιών διοικήσεων της ΣΕΚΑΠ έχουν επιβαρύνει την εταιρεία, ενώ παράλληλα στο παρελθόν υπήρξαν και καταγγελίες για προσλήψεις με κομματικά κριτήρια στην εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, εύλογα το Επιμελητήριο σημειώνει πως «η πρώτη ινδική επένδυση κατέληξε σε κακό ελληνικό παράδειγμα για την ινδική αγορά».

«Τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, τις επενδύσεις, την ώρα που διανύει την πλέον υφεσιακή περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και προπαντός την ποιότητα ζωής των πολιτών, οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας εξακολουθούν να χειρίζονται το λιγότερο με ερασιτεχνισμό τα ζητήματα της ανάπτυξης. Είναι οι επιλογές τους και τα μέτρα που λαμβάνουν, υπεύθυνα γι' αυτή την κατάσταση. Αν κάτι χρειαζόμαστε σήμερα είναι η αξιοπιστία. Και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις δεν τη διαθέτουν», προσθέτει το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για όλους τους εμπλεκόμενους στα της ΣΕΚΑΠ από την ελληνική πλευρά. Η ανακοίνωσή του καταλήγει με τη βαριά μομφή για όσους χειρίστηκαν την ιδιωτικοποίηση ότι «κάποτε θα αντιληφθούν ότι οι επενδυτές δεν είναι υποψήφια θύματα, αλλά μελλοντικοί συνεργάτες και εταίροι στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία».

Tου Δημήτρη Διαμαντίδη



Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


5


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text